Αρνητικός σε συνεργασίες ο Τσίπρας

Αρνητικός σε συνεργασίες ο Τσίπρας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αίτημα αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ προέταξε επιτακτικά χθες ο κ. Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Πάτρα, καλώντας τους πολίτες να δώσουν στο κόμμα του «μια μεγάλη, μια ευρεία νίκη». «Αυτοδύναμος ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα. Ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Σημαίνει τέλος στην εθνική ταπείνωση. Σημαίνει τέλος στα Μνημόνια της Καταστροφής», τόνισε. Μάλιστα, προκειμένου να αιτιολογήσει την κρισιμότητα που έχει η επίτευξη αυτοδυναμίας, εμφανίσθηκε αρνητικός έναντι των δυνάμει κυβερνητικών εταίρων του, που τοποθετούνται πολιτικά στον κεντρώο χώρο. «Χωρίς καθαρή και ισχυρή εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δυνάμεις του μνημονιακού κατεστημένου, παλιότερες ή νεότερες, θα επιχειρήσουν να μας εγκλωβίσουν. Μας θέλουν χωρίς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όμηρους της δικής τους στήριξης, ώστε να νοθεύσουν το πρόγραμμά μας», ανέφερε και μίλησε για σχέδιο που απεργάζονται «οι εκπρόσωποι της τρόικας και της ολιγαρχίας» για κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς αυτοδυναμία, ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης.

«Το plan B της τρόικας και της ολιγαρχίας είναι να βάλουν εγγυήτριες δυνάμεις στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό εννοούν όταν αυτοπροβάλλονται ως δήθεν εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας. Μόνο που δεν είναι εγγυητές της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά εγγυητές της παράδοσης της χώρας στην κ. Μέρκελ. Εγγυητές της λιτότητας και των Μνημονίων», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «φωτογραφίζοντας» το «Ποτάμι» και το ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι «εμείς με την τρόικα δεν συγκυβερνάμε. Ούτε εκπροσώπους των απόψεων της τρόικας θα δεχθούμε να έχουμε στο υπουργικό μας συμβούλιο. Τελεία και παύλα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε σφοδρά στον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, κάνοντας, ταυτόχρονα, άνοιγμα στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. «Κάθε μέρα που περνάει, επιβεβαιώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέναντί του δεν έχει μια κεντροδεξιά, συντηρητική παράταξη, όπως αυτή που πολλοί ίσως θυμούνται. Εχουμε απέναντί μας μια έξαλλη ακροδεξιά, φίλων του κ. Σαμαρά. Που αναμασά συνθήματα της χούντας και επαναφέρει την εμφυλιοπολεμική μισαλλοδοξία. Που προκαλεί αποστροφή σε κάθε μετριοπαθή και δημοκρατικό πολίτη», είπε και πρόσθεσε: «Το Κόμμα του κ. Σαμαρά με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της παλιάς ΕΠΕΝ και του ΛΑΟΣ δεν έχει, δυστυχώς, καμία σχέση με την κεντροδεξιά παράταξη που αναγνώρισε το Κομμουνιστικό Κόμμα. Αυτός είναι ο κ. Σαμαράς και αυτό το Κόμμα που κατάντησε τη Νέα Δημοκρατία. Αντί για επιχειρήματα, φόβος, τρομοκρατία και κομμουνιστικός κίνδυνος».

Ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στο πρόγραμμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επανέλαβε τις δεσμεύσεις για φοροελαφρύνσεις και επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και εφαρμογή του περιουσιολογίου και πάταξη της φοροδιαφυγής. Διαβεβαίωσε, δε, ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένας φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές, ότι θα προστατευθεί η πρώτη κατοικία, θα απαγορευθεί η παρακράτηση για χρέη των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων και ενισχύσεων στους αγρότες. Ως πρώτα νομοσχέδια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε αυτά που αφορούν την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, την καταβολή 13ης σύνταξης τα Χριστούγεννα για συντάξεις μέχρι 700 ευρώ και την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή