Μειωμένα τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για πάνω από 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

Μειωμένα τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ για πάνω από 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότεροι από 54.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα διαπιστώσουν σήμερα τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων ανάλογα με την κατηγορία που εντάσσονται (οικονομική αδυναμία, κενά ακίνητα κ.λπ.).

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ολοκλήρωσε τις επαληθεύσεις και αναρτά στο ηλεκτρονικό σύστημα taxis τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα μετά τους απαραίτητους συμψηφισμούς που πραγματοποιήθηκαν (δεδομένου ότι μέχρι τώρα οι φορολογούμενοι πλήρωναν κανονικά τον φόρο χωρίς τις μειώσεις που δικαιούνται).

Οσοι έχουν έκπτωση θα πληρώσουν στα τέλη Ιανουαρίου τη μειωμένη δόση που τους αναλογεί και στα τέλη Φεβρουαρίου την τελευταία δόση. Για ορισμένους μετά τον συμψηφισμό ο φόρος θα είναι μηδενικός, δεδομένου ότι μέχρι τώρα πλήρωναν ολόκληρο τον φόρο.

Ωστόσο, για περίπου 10.000 ιδιοκτήτες ακινήτων τα νέα εκκαθαριστικά είναι επιβαρυντικά καθώς μετά τη διόρθωση – συμπλήρωση των στοιχείων των ακινήτων τους και τη διασταύρωση που έγινε διαπιστώθηκε ότι δεν δικαιούνται τις απαλλαγές και τις εκπτώσεις που τους είχαν χορηγηθεί με την προηγούμενη μαζική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, στα τέλη Οκτωβρίου. Η νέα εκκαθάριση αφορά φορολογούμενους με κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, με ημιτελή κτίσματα, όσους είχαν δηλώσει λάθος όροφο, και γενικότερα όσους υπέβαλαν τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Επίσης η νέα εκκαθάριση αφορά και φορολογούμενους που δικαιούνται μερική απαλλαγή (50%) από τον ΕΝΦΙΑ καθώς και όσους έχουν πλήρη απαλλαγή και το σύστημα δεν τους είχε εντοπίσει εξαρχής.

Ειδικότερα μειωμένος θα είναι ο ΕΝΦΙΑ για τις εξής κατηγορίες φορολογουμένων:

1. Κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Οι φορολογούμενοι που κατέχουν ακίνητα τα οποία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 ήταν κενά και χωρίς ρεύμα θα έχουν έκπτωση 20% στα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.

2. Ημιτελή ακίνητα. Για τα κενά ημιτελή κτίσματα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα προβλέπεται έκπτωση 60% στον ΕΝΦΙΑ.

3. Μη συμπλήρωση ορόφου. Πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων κλήθηκαν να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερο ΕΝΦΙΑ εξαιτίας της λανθασμένης αναγραφής του ορόφου ή επειδή δεν συμπλήρωσαν καθόλου τον σχετικό κωδικό. Το υπουργείο Οικονομικών υπολόγισε τον φόρο θεωρώντας ότι τα ακίνητα αυτά βρίσκονται στον τελευταίο όροφο της πολυκατοικίας (εφαρμόζονται υψηλότεροι συντελεστές).

 

4. Μερική απαλλαγή. Εκπτωση 50% χορηγείται στον φορολογούμενο και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής του συνολικού φόρου και εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και

γ) Ο φορολογούμενος ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειας δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά Ταμεία.

5. Πλήρης απαλλαγή. Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ θα έχουν οι φορολογούμενοι εφόσον:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

γ) Ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία.

δ) Εφόσον ο φορολογούμενος ή η σύζυγος ή κάποιο από τα εξαρτώμενα τέκνα έχει ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή