ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρή αλλαγή χωρίς χάος

ΣΥΡΙΖΑ: Σοβαρή αλλαγή χωρίς χάος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τα πάντα κρίθηκαν, ο κύβος ερρίφθη». Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται η βεβαιότητα που επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου για την κατάκτηση της πρώτης θέσης στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής. Αυτό που μένει να απαντηθεί, θεωρούν, είναι το τελικό μέγεθος της διαφοράς με το δεύτερο κόμμα και η τελική σύνθεση της νέας Βουλής. Στην είσοδο του τελευταίου τριημέρου της προεκλογικής εκστρατείας, δείχνει, παράλληλα, να ενισχύεται η πεποίθηση ότι η κατάκτηση αυτοδυναμίας είναι εφικτή.

Οι αναποφάσιστοι είναι, για τους επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, η ομάδα των ψηφοφόρων που θα κρίνει το τελικό εξαγόμενο της κάλπης. Σε αυτούς επικεντρώνεται το μήνυμα που εκπέμπει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην τελική ευθεία. Ποιο είναι αυτό; Οτι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιπροσωπεύει «τη σοβαρή δύναμη της ελεγχόμενης αλλαγής, που θα επιτευχθεί χωρίς χάος». Αυτό, άλλωστε, είναι το μήνυμα του τελευταίου προεκλογικού διαφημιστικού μηνύματος, που ήδη προβάλλεται. Οτι η επομένη των εκλογών θα είναι μία ημέρα όπως όλες οι άλλες, η καθημερινότητα θα συνεχισθεί σε ομαλούς ρυθμούς και δεν θα διαταραχθεί από την πολιτική αλλαγή.

H καθαρότητα του μηνύματος αυτού, βεβαίως, μπορεί να απειληθεί εκ των έσω, καθώς το ενδεχόμενο αντιφατικών τοποθετήσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που προκαλούν σύγχυση ως προς την ύπαρξη συγκεκριμένου σχεδίου για την επόμενη ημέρα, δεν έχει εκλείψει. Η επίδραση των μηνυμάτων που θα προβληθούν από τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις και ιδιαίτερα από τη Ν.Δ., δεν δείχνει να προβληματίζει ιδιαίτερα την Κουμουνδούρου. Οπως αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «τα επιχειρήματα έχουν όλα ειπωθεί και η επίδρασή τους στους ψηφοφόρους έχει αποτυπωθεί». Τούτων δοθέντων, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορούν να δουν κάποιον παράγοντα που θα μπορούσε να αλλάξει άρδην τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί και να ανατρέψει την εικόνα.

Η «επόμενη ημέρα»

Στη συζήτηση για την επόμενη ημέρα, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ σχηματίσει κυβέρνηση, ο κ. Γιάννης Δραγασάκης δήλωσε χθες (Ρ/Σ ΒΗΜΑ), ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχθεί τη διορία της 28ης Φεβρουαρίου και ότι θα ζητήσει χρόνο για να μπορέσει να προετοιμάσει τις δικές του προτάσεις που αφορούν το νέο πλαίσιο δημοσιονομικών στόχων, το εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και το δημόσιο χρέος. Για τον χρόνο που θα χρειαστεί, είπε ότι θα τεθεί υπό συζήτηση. «Είναι δυνατόν η νέα κυβέρνηση να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις χωρίς να λάβει στα χέρια της τα στοιχεία για το δημόσιο ταμείο;», διερωτήθηκε. Ο κ. Μαν. Γλέζος, σε δήλωσή του στη Deutche Welle, ανέφερε ότι «αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι».

Από την πλευρά του, ο κ. Παν. Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Ria Novosti», δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει τέρμα στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων στη χώρα μας και πρόσθεσε ότι «όσον αφορά τα λιμάνια της χώρας μας, εμείς δεν θα επιτρέψουμε την ιδιωτικοποίησή τους. Το λιμάνι του Πειραιά θα ανασυγκροτηθεί και θα παραμείνει δημόσιο λιμάνι για να το διαχειρίζεται το Δημόσιο με κοινωνικό έλεγχο σε όφελος του ελληνικού λαού. Το ίδιο το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και βεβαίως ο σιδηρόδρομος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή