Κατασκοπεύοντας το ISIS από την Ελλάδα

Κατασκοπεύοντας το ISIS από την Ελλάδα

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επί δυόμισι μήνες το περασμένο καλοκαίρι ο Αμπνταλαζίζ Αλχάμζα βρήκε καταφύγιο σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Καλλιθέα Αττικής. Από εκεί λειτουργούσε ως σύνδεσμος της συριακής πόλης Ράκα με τον δυτικό κόσμο. Μια ομάδα ακτιβιστών στη Συρία κατασκόπευε την εγκληματική δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και του έστελνε βίντεο που αυτός αναλάμβανε να μοιράσει στο Διαδίκτυο. «Με την επέλαση του ISIS η Ράκα έγινε η πόλη του σκότους. Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι εκεί. Δεν υπάρχει ενημέρωση. Πρέπει με κάποιον τρόπο ο κόσμος να μάθει την αλήθεια», λέει.

Ο Αλχάμζα βρίσκεται σήμερα στη Γερμανία. Νιώθει πλέον ασφαλής και δέχεται να μιλήσει επώνυμα παρόλο που το ISIS τον έχει επικηρύξει. Κατά την τηλεφωνική μας επικοινωνία, όμως, ζητάει να μη δημοσιευτεί στην «Κ» η φωτογραφία του.

Είναι απόφοιτος Βιολογίας και συμμετείχε στις αντικαθεστωτικές δυνάμεις κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ καταγράφοντας σε βίντεο τη δράση τους όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος στη Συρία. Μόλις όμως εισέβαλαν οι τζιχαντιστές στη γενέτειρά του, ήξερε ότι αποτελούσε στόχο γι’ αυτούς. Κρύφτηκε για δύο ημέρες σε σπίτι φίλου του και με πλαστή ταυτότητα πέρασε τα σύνορα με την Τουρκία. Από εκεί συντόνισε αργότερα το στήσιμο της ομάδας ακτιβιστών «Η Ράκα σφαγιάζεται σιωπηλά» (www.raqqa-sl.com).

Αρχικά μετρούσαν 17 μέλη. Τέσσερις εξ αυτών –μαζί με τον ίδιο– βρίσκονταν εκτός Συρίας. Οσοι είχαν παραμείνει στη Ράκα τραβούσαν με κρυφές κάμερες βίντεο για να δείξουν την καταπίεση των κατοίκων από το ISIS. Στις δημόσιες εκτελέσεις κάποιος κατέγραφε το γεγονός από κοντά, άλλος από ένα διπλανό κατάστημα και ένα τρίτο μέλος από κάποιο γειτονικό κτίριο. Είχαν προσπαθήσει να βοηθήσουν και τον απαχθέντα φωτορεπόρτερ Τζέιμς Φόλεϊ, πριν από την εκτέλεσή του, δημοσιεύοντας πληροφορίες για το πού μπορεί να κρατούνταν όμηρος.

Επικήρυξη στο τζαμί

«Λίγες εβδομάδες μετά το ξεκίνημά μας το ISIS μάς επικήρυξε. Πήγαν στο τζαμί, στη μεγάλη προσευχή της Παρασκευής, και είπαν ότι είμαστε άπιστοι και ότι πρέπει να πεθάνουμε. Επειτα, ένα από τα μέλη της ομάδας, ο 22χρονος Αλ Μουτάζ Μπιλά, πιάστηκε από τους τζιχαντιστές και εκτελέστηκε δημόσια», λέει στην «Κ» ο Αλχάμζα.

Κατασκοπεύοντας το ISIS από την Ελλάδα-1

Φωτογραφία του Μπιλά που παραχώρησε στην «Κ» ο Αλχάμζα.

Ο Μπιλά κουβαλούσε μαζί του τον φορητό του υπολογιστή με βίντεο, φωτογραφίες και λογότυπο της ομάδας των ακτιβιστών όταν τον σταμάτησαν για έλεγχο μαχητές του «Ισλαμικού Κράτους». «Σκεφτήκαμε να σταματήσουμε εκεί, να μη ρισκάρουμε τη ζωή κάποιου άλλου. Οσοι όμως είχαν απομείνει στη Ράκα μας είπαν να συνεχίσουμε», συνεχίζει ο Αλχάμζα.

Αφού παρέμεινε περίπου τρεις μήνες στην Τουρκία πέρασε με σκάφος από τη Σμύρνη στη Χίο και έπειτα μέσα σε μία εβδομάδα βρέθηκε στην Αθήνα. Με τη βοήθεια ενός Σύρου που ζει 25 χρόνια στην Ελλάδα νοίκιασε μαζί με άλλους τρεις συμπατριώτες του ένα διαμέρισμα στην Καλλιθέα. Από εκεί ενημέρωνε μέσω Skype δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο για τις εξελίξεις στη Ράκα.

«Η ζωή εκεί είναι άσχημη. Στο νοσοκομείο δεν υπάρχουν φάρμακα και ιατρικά εργαλεία. Ο κόσμος πεθαίνει, ενώ το ISIS φροντίζει τους τραυματισμένους μαχητές του», επισημαίνει. Στα βίντεο που αναρτά η ομάδα στη σελίδα της στο YouTube μπορεί κάποιος να δει πώς το «Ισλαμικό Κράτος» διαδίδει την προπαγάνδα του, προσπαθώντας να εγκαθιδρύσει χαλιφάτο στην περιοχή. Σε ένα από αυτά φαίνονται τέσσερα μικρά παιδιά να αναπαριστούν σαν σε παιχνίδι μια εκτέλεση.

Κατασκοπεύοντας το ISIS από την Ελλάδα-2

Γονατίζουν με τα χέρια σταυρωμένα στην πλάτη και σωριάζονται στη γη όταν κάποιος παριστάνει ότι τα πυροβολεί στο κεφάλι.

Αφού συμπλήρωσε δυόμισι μήνες στην Ελλάδα και μετά από οκτώ αποτυχημένες απόπειρες φυγής με πλαστό διαβατήριο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο Αλχάμζα στάθηκε τυχερός. Ταξίδεψε στην Κρήτη και από εκεί με πλαστά έγγραφα βρέθηκε στο Παρίσι. Επειτα πέρασε οδικώς στη Γερμανία. Συνολικά λέει ότι το ταξίδι του από τη Ράκα μέχρι το Βερολίνο κόστισε με τους ενδιάμεσους σταθμούς 13.000 ευρώ. «Η οικογένειά μου είχε δύο διαμερίσματα και πούλησε το ένα προτού μπουν οι τζιχαντιστές στην πόλη. Είχα και συγγενείς στο εξωτερικό, οι οποίοι βοήθησαν οικονομικά», λέει.

Πίσω στη Ράκα έχουν μείνει οι γονείς του και δύο αδερφοί του. Ο 24χρονος πρόσφυγας δεν ξέρει αν θα μπορέσει να τους ξαναδεί. Tώρα θέλει να ολοκληρώσει τις δεύτερες σπουδές του στη φαρμακευτική, οι οποίες διακόπηκαν λόγω του ISIS.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή