Αλ. Τσίπρας: Νέα πατριωτική συμμαχία

Αλ. Τσίπρας: Νέα πατριωτική συμμαχία

3' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η ελπίδα έφτασε και θα γράψει ιστορία. Κανείς πια δεν μπορεί να τη σταματήσει», διακήρυξε χθες από την πλατεία Ομονοίας, μιλώντας στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, ο κ. Αλέξης Τσίπρας, αποτυπώνοντας τη βεβαιότητα για θετικό αποτέλεσμα της κυριακάτικης εκλογικής αναμέτρησης. Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίσθηκε ενωτικός, καλώντας τους πολίτες «τις Ελληνίδες και τους Ελληνες σε μια νέα εθνική ομόνοια. Σε μια νέα κοινωνική συμμαχία. Σε μια νέα πατριωτική συμμαχία». Επανέλαβε, δε, το αίτημα αυτοδυναμίας, που είναι το πρόκριμα του ΣΥΡΙΖΑ στην τελική ευθεία προς τις κάλπες. Αυτοδυναμία προκειμένου «να τελειώσουμε με τη διαφθορά. Να τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι. Να τελειώσουμε με τις αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους. Να τελειώσουμε και με αυτούς που έκαναν το κράτος πελάτη. Με τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους». Ως προϋπόθεση όλων αυτών, ζήτησε «ευκαιρία καθαρή, για να έχουμε τη δύναμη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα και στους αυτουργούς των Μνημονίων».

Σε μια αναφορά που παραπέμπει στα προεκλογικά σποτ του ΠΑΣΟΚ και, δευτερευόντως των ΑΝΕΛ, μίλησε για διαγκωνισμό «για το ποιος θα καθήσει μαζί μας στο πιλοτήριο, προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών», για να προσθέσει ότι «δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των Μνημονίων. Παλαιότερους και νεότερους».

Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε και πάλι χθες προσωπικά στον κ. Αντώνη Σαμαρά: «Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμησε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία και τον λαό του όσο ο κύριος Σαμαράς. Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου», δήλωσε.

Επανέλαβε τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματός του για αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και για σειρά μεταρρυθμίσεων, αναφέρθηκε στην πρόθεση διεκδίκησης των πολεμικών αποζημιώσεων από τη Γερμανία, ενώ, ενόψει της προοπτικής μιας νέας διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες».

Πρόσκληση σε νέους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους ενστόλους, αστυνομικούς και στρατιωτικούς: «Θα τους δώσουμε τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη και με όρους αξιοπρέπειας». Απηύθυνε, επίσης, ξεχωριστή πρόσκληση στους νέους ψηφοφόρους και στην τρίτη ηλικία να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με τις χθεσινές ανακοινώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, η Κουμουνδούρου έκανε λόγο για διάψευση όσων έσπειραν τον φόβο και τον πανικό, για απάντηση, εκ μέρους του κ. Ντράγκι, στις ακραίες περιοριστικές πολιτικές και «για μια σημαντική επόφαση, την οποία και θα αξιοποιήσει η επόμενη ελληνική κυβέρνηση προς όφελος της χώρας».

Οχι σε διαπραγμάτευση με τρόικα

Για επιδίωξη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μιας συνολικής διαπραγμάτευσης με τους εταίρους σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο και όχι με την τρόικα, με σκοπό την απομείωση του χρέους και την υιοθέτηση ενός διαφορετικού προγράμματος εστιασμένου στις μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα και την υπερφορολόγηση, μίλησαν χθες (ρ/σ ΒΗΜΑ) τόσο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και υποψήφιος στα Χανιά Γιώργος Σταθάκης όσο και ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Αλέξη Τσίπρα και υποψήφιος στη Β΄ Αθήνας Νίκος Παππάς.

«Θα υπάρξει μια ισχυρή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και της δανειακής σύμβασης, με στόχο να υπάρξει μια μεγάλη ελάφρυνση των υποχρεώσεων της χώρας τα αμέσως επόμενα χρόνια και αυτό θα δημιουργήσει χώρο να υπάρξουν χρήματα που θα αφοσιωθούν σε αυτό που όλοι θέλουμε. Το δεύτερο είναι η μετατόπιση της οικονομικής πολιτικής από το σκληρό πρόγραμμα της λιτότητας που επιβάλλει αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα σε μια οικονομική πολιτική που θα είναι πιο φιλική και θα οδηγήσει την οικονομία στην ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Σταθάκης και πρόσθεσε ότι στόχος της διαπραγμάτευσης για το χρέος, για το οποίο είπε ότι μπορεί να απομειωθεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, είναι να απομειωθούν οι ροές που χρειάζεται σήμερα ο ελληνικός δανεισμός από το 4% – 5% του ΑΕΠ στο 2% – 2,5% του ΑΕΠ.

Ο κ. Παππάς, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «βεβαίως και θα έχουμε ένα πρόγραμμα, αλλά δεν θα το λέμε Μνημόνιο» και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει όλες τις δυνατότητες να συμφωνήσει με τους εταίρους σε ένα καλύτερο πρόγραμμα. Δήλωσε, δε, ότι δεν υπάρχει η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου για λήξη του τρέχοντος προγράμματος, καθώς «οι εταίροι μας δηλώνουν, εννοούν και υπονοούν ότι θα υπάρξει χρόνος για διαπραγμάτευση». Αναφερόμενος στην κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές, ο κ. Παππάς μίλησε για επιδίωξη ευρύτερων συναινέσεων και για μια κυβέρνηση που δεν θα είναι κυβέρνηση κομματικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, διότι, όπως πρόσθεσε, η προσπάθεια που θα αρχίσει από τη Δευτέρα για να κλείσουν οι μνημονιακές πληγές χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις «τις οποίες θα αναζητήσουμε και στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή