Ο «οδικός χάρτης» των ψηφοφόρων

Ο «οδικός χάρτης» των ψηφοφόρων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκαοκτώ κόμματα και τέσσερις συνασπισμοί κομμάτων ζητούν την ψήφο 9.808.760 (4.747.883 άντρες και 5.060.877 γυναίκες) εκλογέων σε αυτές τις βουλευτικές εκλογές.

Η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί συνολικά σε 56 εκλογικές περιφέρειες στις οποίες κατανέμονται 288 έδρες, (12 έδρες από βουλευτές Επικρατείας), με μεγαλύτερη τη Β΄ Αθηνών με 1.428.759 ψηφοφόρους και μικρότερη τη Λευκάδα με 29.152 ψηφοφόρους. Ανω των 71 ετών είναι 2.160.690 ψηφοφόροι, ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 224.272 άτομα από 18-21 ετών.

Οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες οι οποίες θα στηθούν σε 19.733 εκλογικά τμήματα, από τα οποία τα 574 είναι τμήματα ετεροδημοτών. Η ψήφος είναι υποχρεωτική και μπορεί να γίνει με την αστυνομική μας ταυτότητα ή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Εφόσον πρόκειται για ελληνικό διαβατήριο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και αν έχει λήξει.

• Πόσους σταυρούς βάζουμε. Ανάλογα με την εκλογική περιφέρεια σημειώνουμε:

1 σταυρό στις περιφέρειες με 1 έως 3 έδρες.

2 σταυρούς στις περιφέρειες με 4 έως 7 έδρες.

3 σταυρούς στις περιφέρειες με 8 έως 12 έδρες.

4 σταυρούς στις περιφέρειες με 13 και άνω έδρες.

Μπορούμε επίσης να μη σταυρώσουμε κανέναν. Το ψηφοδέλτιο θεωρείται έγκυρο και καταμετρείται απλώς στον συνδυασμό.

• Τι συμβαίνει αν δίπλα στο όνομα στον εκλογικό κατάλογο υπάρχει το γράμμα Δ.

Είναι το σημείο που φανερώνει ότι ο εκλογέας είναι διπλοεγγραμμένος, οπότε θα πρέπει να υπογράψει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση με την οποία να δηλώνει ότι δεν ψήφισε ούτε προτίθεται να ψηφίσει σε άλλο εκλογικό τμήμα.

• Αν υπάρχει το γράμμα Ε.

Σημαίνει ότι πρόκειται για ετεροδημότη, δηλαδή για εκλογέα που έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει στον τόπο διαμονής του. Σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον δήμο στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένος.

• Πώς θα βρούμε πού ψηφίζουμε.

Στον τηλεφωνικό αριθμό 21313.61.500 αύριο από 09.00 έως 19.00 και μεθαύριο (Κυριακή) από 07.00 έως 19.00. Επίσης, στον διαδικτυακό τόπο του υπ. Εσωτερικών www.ypes.gr στην ενότητα «Μάθε πού ψηφίζεις», όπου πληκτρολογώντας τα στοιχεία μας εμφανίζεται το εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν.

• Πότε ένα ψηφοδέλτιο είναι άκυρο;

Σε περίπτωση που σημειωθούν λέξεις, φράσεις, σήματα, διαγραφές, υπογραμμίσεις, υπογραφές και διακριτικά γνωρίσματα και όταν το ψηφοδέλτιο δεν είναι έντυπο.

• Τι πρέπει να κάνουμε αν δεν υπάρχει το όνομά μας στον εκλογικό κατάλογο.

Να απευθυνθούμε στον δήμο, στα δημοτολόγια του οποίου είμαστε εγγεγραμμένοι, κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας και να ζητήσουμε πιστοποιητικό εγγραφής για την άσκηση του εκλογικού μας δικαιώματος.

• Τι πρέπει να γίνει αν υπάρχει έλλειψη ψηφοδελτίων στο εκλογικό τμήμα.

Μπορούν να χρησιμοποιηθούν λευκά ψηφοδέλτια της ίδιας απόχρωσης, που συμπληρώνονται από τους ίδιους τους εκλογείς, οι οποίοι αναγράφουν το όνομα του συνδυασμού της επιλογής τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή