«Καρυοθραύστης» εν αδαμιαία περιβολή

«Καρυοθραύστης» εν αδαμιαία περιβολή

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ανανεωμένη έκδοση του Κωνσταντίνου Ρήγου έφερε την ανακούφιση στην αφόρητη επαναληπτικότητα του Μπαλέτου «Καρυοθραύστης» που υπέστην σε αλλεπάλληλες παρουσιάσεις και αναγνώσεις φέτος. Τρεις για τις τρεις διανομές της «μοντέρνας άποψης» του Ρ. Τζανέλλα για το Μπαλέτο της ΕΛΣ. Πέντε ή έξι φορές μεταδόσεις στην TV τοπική ή διεθνή από δορυφορικές λήψεις. Και όλα αυτά σε διάστημα 10 περίπου ημερών. Αφού η, υπέροχη κατά τα άλλα, μουσική του Τσαϊκόφσκι καταντά σφυροκόπημα στα μηνίγγια και «κολλά» ακόμη και στον… ύπνο.

Ηταν το 2010 που ο Ρήγος πρωτοπαρουσίασε τον καταδικό του «Καρυοθραύστη» στο Θέατρο Θησείο. Το μετασχηματισμένο λιμπρέτο είναι απλούστατο: η ηρωίδα Κλάρα καλεί σε χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν τέσσερις ονειρικούς, υστερικούς, πιθανούς συνοδούς της. Ολοι βγαίνουν από μία μικροσκοπική χρυσή μπούκα σκηνής στο βάθος της κανονικής σκηνής στο πάτωμα. Κάποιος φέρνει και τον περιώνυμο κούκλο αλλά για να σπάσουν καρύδια τα κυνηγούν στο πάτωμα και στον αέρα. Οι κύριοι με σμόκιν αποδεικνύονται άτακτοι μέχρι οργιώδεις. Το πάρτι, προς απόλαυση των πάντων, ιδιαίτερα των θεατών, εξελίσσεται σε ρωμαϊκό ή νεοϋορκέζικο (των ’70s) σεξουαλικό όργιο όπου άπαντες κάνουν τα πάντα με τους πάντες. Ο Κωνσταντίνος και το γυμνό βρίσκονταν πάντα στα ίδια μήκη κύματος ήδη από το 1995 με το απόλυτο ξεγύμνωμα του Δάφνη και της Χλόης (το πρώτο, πιστεύω, στην ελληνική χορευτική σκηνή). Ποτέ το ξεγύμνωμα κατά Ρήγον δεν υπήρξε ερεθιστικό, διεγερτικό (a la porno) ή λερωμένο. Υπήρχε δικαιολογία, μια περίεργη αστική σεμνότητα και συνήθως κάτι αθώο ή κωμικό ή τραγικό. Οπως ακριβώς εδώ. Οι πέντε χορευτές υπήρξαν συνταρακτικοί. Χαίρομαι και απολαμβάνω δύο καινούργια για μένα παλικάρια: Τ. Καραχανίδη και Α. Παπαδόπουλε, άριστα. Παλιός φίλος ο πάντα υπέροχος Τ. Καραχάλιος και παλιότερος ο έξοχος Χ. Στρινόπουλος – τον γνωρίζω από την… κοιλιά της μάνας του! Η μαμά Αμαλία ήταν χορεύτρια στο Πειραματικό Μπαλέτο μας όταν έμεινε έγκυος στον Χρήστο. Τι άτομα! Τελευταία αλλά όχι εσχάτη η Ι. Αντώναρου που είχα ανακαλύψει στη Σύρο με τους «Ακροποδητί». Αστέρι φωτεινό σε μια δύστοκη περίοδο (Ρεξ, 22/12/2014).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή