Ξένοι οίκοι «βλέπουν» προοπτικές υπεραξίας στα ελληνικά χρεόγραφα

Ξένοι οίκοι «βλέπουν» προοπτικές υπεραξίας στα ελληνικά χρεόγραφα

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πλήρη νηνεμία εισήλθε κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις η δευτερογενής αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων. Γίνονται μόνον οι απαραίτητες πράξεις, που προκύπτουν από ανάγκες όπως η καταβολή κεφαλαίων σε μεριδιούχους αμοιβαίων που τα εξαγοράζουν ή κάποιες κεφαλαιακές ανάγκες ομολογιούχων. Οι λίγοι αγοραστές που εμφανίζονται είναι κυρίως ξένοι επενδυτές, που προσελκύονται από τις χαμηλότερες αποτιμήσεις και την προοπτική ενός «ράλι ανακούφισης», εάν η επόμενη μέρα των εκλογών δεν κρύβει αρνητικές εξελίξεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως το spread στη δευτερογενή αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου έχει διευρυνθεί και πάλι σε επίπεδα που αποκαλύπτουν πολύ μεγάλη έλλειψη εμπορευσιμότητας, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων.

Μερίδα ξένων επενδυτικών οίκων, πάντως, εμφανίζεται να εκτιμά πως, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική υπόθεση έχει ομαλή έκβαση εντός Ευρωζώνης, υπάρχουν προοπτικές υπεραξίας στα ελληνικά χρεόγραφα.

Αξίζει να αναφερθεί πως, σε έκθεση μεγάλου ξένου οίκου, το βασικό σενάριο για την εξέλιξη της ελληνικής περίπτωσης προβλέπει την παραμονή της χώρας στο ευρώ κατά 55%. Σε αυτήν την περίπτωση τοποθετεί τη δίκαιη αξία του καλαθιού των ελληνικών κρατικών ομολόγων (strip) στο 70% της ονομαστικής του αξίας έναντι 57% στο οποίο βρισκόταν στις αρχές της εβδομάδας. Ομως παράλληλα υπολογίζει τη σταθμισμένη ως προς τους κινδύνους αποτίμησή του σήμερα στα επίπεδα του 49%, που μεταφράζεται σε περαιτέρω περιθώρια πτώσης.

Στον αντίποδα, η ίδια έκθεση υπολογίζει πως οι πιθανότητες επαλήθευσης του σεναρίου εξόδου από το ευρώ βρίσκονται στο 25% και υπό αυτήν την οπτική η δίκαιη αποτίμηση των ελληνικών ομολόγων (strip) είναι μόλις στο 5% της ονομαστικής τους αξίας. Στο ενδιάμεσο σενάριο που προβλέπει στασιμότητα σε όλα τα μέτωπα και παράταση της αβεβαιότητας (πιθανότητες 20%), η δίκαιη τιμή εκτιμάται στο 45%.

Ανάλογα με τα τρία παραπάνω σενάρια αναμένεται να κινηθούν και οι τιμές των επιχειρηματικών ομολόγων. Ειδικότερα αναμένεται μείωση της διαφοράς των αποδόσεών τους από αυτές στα ευρωπαϊκά ομόλογα αναφοράς, εφόσον αρθεί η αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας στην ΟΝΕ και το αντίστροφο στην αντίθετη περίπτωση. Σημειώνεται πως οι αναφορές στην Ελλάδα συσχετίζονται ευθέως με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας και των κεφαλαιαγορών. Μάλιστα «βλέπει» το ευρώ στο 1,12 δολ. στην περίπτωση που η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη, στο 1 προς 1 σε περίπτωση που παραταθεί η αβεβαιότητα και στο 1 ευρώ ανά 90 σεντς δολαρίου στην, χαμηλής πιθανότητας, περίπτωση εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη.

Καθοριστική ασφαλώς για την πορεία των ελληνικών ομολόγων θα είναι η συμπερίληψή τους ή μη στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι αναλυτές της Societe Generale προτείνουν αγορές ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων διάρκειας έως πέντε ετών, ενώ τονίζουν ότι και τα ελληνικά ομόλογα θα προσλάβουν αξία εάν και εφόσον η όποια νέα ελληνική κυβέρνηση συμφωνήσει με την Ε.Ε., επιτρέποντας έτσι την αύξηση των θέσεων της ΕΚΤ στα ελληνικά χρεόγραφα.

Το τελευταίο δεκαήμερο, μάλιστα, έχουν πληθύνει οι δημόσιες δηλώσεις ξένων οίκων ή επενδυτών αναφορικά με την αξία που ενδέχεται να κρύβουν τα ελληνικά χρεόγραφα εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά. Ετσι, πέραν της Morgan Stanley και της Societe Generale, και οι Commerzbank AG, ING Groep NV και LNG Capital έχουν τοποθετηθεί αναλόγως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή