Το Γκέρλιτς πίσω από τα… Όσκαρ

Το Γκέρλιτς πίσω από τα… Όσκαρ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς η μικρή γερμανική πόλη τείνει να εξελιχθεί στο «Χόλιγουντ» της Ευρώπης και σε έναν από τους πλέον ανερχόμενους προορισμούς για σινεφίλ.

Βρίσκεται 96 χλμ. ανατολικά της Δρέσδης, στα όρια του κρατιδίου της Σαξονίας και πολύ κοντά στα σύνορα της Γερμανίας με την Πολωνία. Αγνωστη στους περισσoτέρους εξ ημών, αλλά, όπως φαίνεται από την «παρουσία» της σε ουκ ολίγες -οσκαρικές- ταινίες, ιδιαίτερα γνωστή στους μεγαλύτερους κινηματογραφιστές του κόσμου. Κατ’ αρχάς το Γκέρλιτς είναι ο τόπος καταγωγής του ηθοποιού Εμίλ Γιάνινγκς, του πρώτου ηθοποιού που βραβεύτηκε με Οσκαρ Ανδρικής Ερμηνείας στην πρώτη απονομή του 1929 για τις ταινίες «Το λυκόφως της δόξας» (The Last Command, 1928) και «Οταν η σαρξ υποκύπτει» (The Way of All Flesh, 1927). Πολύ πιο πρόσφατα, η Κέιτ Γουίνσλετ κέρδισε το πολυπόθητο αγαλματίδιο -αφού πρώτα πέρασε για γυρίσματα από το Γκέρλιτς- για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στα «Σφραγισμένα χείλη» (The Reader, 2008).

Φέτος, πάλι, ήταν η σειρά του Γουές Αντερσον, σκηνοθέτη του «The Grand Budapest Hotel» (και των υπόλοιπων συντελεστών της ταινίας του), με εννέα υποψηφιότητες στα φετινά Οσκαρ, να φέρει και πάλι τη μικρή γερμανική πόλη στο προσκήνιο. Γιατί μπορεί το εξωτερικό του περιβόητου ξενοδοχείου που βλέπουμε στην ταινία να είναι μακέτα, τα γυρίσματα ωστόσο έγιναν στο ιστορικό «Warenhaus», ήτοι το art nouveau πολυκατάστημα της πόλης που χτίστηκε το 1913. Και όπως όλοι φανταζόμαστε, αν η ταινία κερδίσει, η πόλη ετοιμάζεται για μεγάλες δόξες.

Γιατί οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά να εκμεταλλεύονται και την τελευταία… πέτρα που έχει μια οποιαδήποτε μικρή ή μεγάλη αξία στη χώρα τους, πόσω μάλλον μια ολόκληρη πόλη-κόσμημα, η οποία σημειωτέον βγήκε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -σε αντίθεση με τη γειτονική Δρέσδη για παράδειγμα- κυριολεκτικά χωρίς… γρατζουνιά: «Το ιστορικό του κέντρο έχει μείνει ανέπαφο», σημείωνει στον Guardian συνεργάτης του Αυστριακού σκηνοθέτη Μίχαελ Χάνεκε. «Είναι δηλαδή ένα από τα ελάχιστα μέρη στη Γερμανία όπου μπορείς να γυρίσεις ιστορικές σκηνές», εξηγεί.

Σημειώστε το όνομα Γκέρλιτς, λοιπόν, και ετοιμαστείτε για ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα τουρ για σινεφίλ της Ευρώπης (που μάλλον θα δημιουργηθεί πολύ σύντομα). Γιατί δεν είναι μόνο οι ταινίες που γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στο Γκέρλιτς. Είναι και εκείνες, όπως οι «Αδωξοι μπάσταρδη» (2009) του Ταραντίνο ή ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» (2004) με τον Τζάκι Τσαν, στις οποίες η μικρή γερμανική πόλη χρησιμοποιήθηκε για να γυριστούν μονάχα ορισμένες σκηνές. Στη δεύτερη ταινία, για παράδειγμα, το Γκέρλιτς «μεταμορφώθηκε» σε Παρίσι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή