Γιατί αποδίδει το mobile ticketing στις συγκοινωνίες

Γιατί αποδίδει το mobile ticketing στις συγκοινωνίες

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναλλακτικές μέχρι την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, που αναμένεται στα τέλη του 2016, βρίσκουν οι Συγκοινωνίες Αθηνών, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας. Θετική ανταπόκριση φαίνεται ότι είχε το mobile ticketing, το οποίο εφαρμόζεται από τα τέλη Δεκεμβρίου και παρέχει τη δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράσουν μεμονωμένα -προς το παρόν- εισιτήρια μέσω κινητού τηλεφώνου. Κατά μέσο όρο (τις καθημερινές) υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται 500 επικυρώσεις μέσω κινητού τηλεφώνου, ενώ οι εισπράξεις αγγίζoυν τα 850 ευρώ σε ημερήσια βάση.

Συνολικά υπολογίζεται ότι οι ηλεκτρονικές επικυρώσεις (μέσω mobile ticketing) αποτελούν το 0,1% του συνόλου και αποδίδουν το 0,25% των εισπράξεων. «Πρόκειται για ένα πρώτο δείγμα, των πρώτων ημερών λειτουργίας», σημειώνει ο πρόεδρος των Συγκοινωνιών Αθηνών, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος εξηγεί ότι «το σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι η τάση είναι ανοδική αποδεικνύοντας ότι ήταν μια εναλλακτική την οποία το επιβατικό κοινό περίμενε καιρό». Ο κ. Δημητριάδης μάλιστα επισημαίνει ότι η ανταπόκριση της νέας αυτής εφαρμογής, εμφανίζει ενθαρρυντικά σημάδια διείσδυσης χωρίς καμία απολύτως προωθητική ενέργεια, ενώ αναμένεται ο εμπλουτισμός της με νέες υπηρεσίες όπως είναι η δυνατότητα εμφάνισης της ιστοσελίδας του ΟΑΣΑ μέσα από την εφαρμογή. Σημειώνεται ότι οι χρήστες του mobile ticketing προτιμούν την αγορά προϊόντων που δεν βρίσκουν σε όλα τα σημεία πώλησης (π.χ. περίπτερα), όπως είναι το ημερήσιο ή το λίγων ημερών εισιτήριο.

Παράλληλα, εδώ και περίπου τρεις μήνες παρέχεται η δυνατότητα αγοράς μεμονωμένων εισιτηρίων με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα σε ορισμένους σταθμούς. Συγκεκριμένα, μεμονωμένα εισιτήρια ή κάρτες μπορεί κανείς να προμηθευτεί με τη χρήση πιστωτικής/χρεωστικής κάρτας σε σταθμούς των ΟΣΥ στο αεροδρόμιο, στην Οθωνος, τη Δάφνη, τη Γλυφάδα και την Ακαδημίας. Σε όλους του σταθμούς του μετρό (γραμμή 2 και 3), εκτός από το Πανεπιστήμιο, το Μοναστηράκι και την Ακρόπολη. Στους δύο τελευταίους σταθμούς θα παρέχεται η δυνατότητα τις επόμενες ημέρες. Η χρήση κάρτας για την αγορά εισιτηρίων ή καρτών δεν είναι εφικτή ακόμη σε κανέναν σταθμό του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου.

Στο μεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία έρευνας της MRB για την ικανοποίηση των επιβατών από την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόστηκε πριν από μερικούς μήνες. Η αναπροσαρμογή στο κόστος εισιτηρίων επηρεάζει το 39% των ερωτηθέντων, ενώ το 34% εκτιμά ότι δεν θα επηρεαστεί από τη μείωση της τιμής των εισιτηρίων. Παράλληλα, το 40% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει προσφέρει το εισιτήριό του μετά την αποβίβαση σε επόμενο επιβάτη, ενώ το 43% παραδέχθηκε ότι του έχει προσφερθεί χρησιμοποιημένο εισιτήριο. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι το 27% επικροτεί την ενέργεια αυτή, ενώ το 62% δηλώνει ότι το θεωρεί δείγμα αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή