Ντ. Μπακογιάννη: O λαϊκισμός είναι σήμερα «ο λύκος που χαίρεται»

Ντ. Μπακογιάννη: O λαϊκισμός είναι σήμερα «ο λύκος που χαίρεται»

5' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο προεκλογικός αγώνας δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει καινούργιες δυνάμεις, λόγω αντιφάσεων, διαφωνιών, αλλά και της κρυφής ατζέντας, όπως η νέα μεγάλη φορολόγηση», εκτιμά η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, υποψήφια στην Α΄ Αθηνών με τη Νέα Δημοκρατία, και απευθυνόμενη στους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα δε στους αναποφάσιστους, επισημαίνει την ανάγκη η εθνική προσπάθεια να στηριχθεί στην ενότητα όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων που υπερασπίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας, την ανοιχτή κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και την ελεύθερη αγορά.

– Η προεκλογική αυλαία πέφτει και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερό, αυξανόμενο προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι ελπίζει η Ν.Δ. για την αντιστροφή του κλίματος και πού κατά τη γνώμη σας οφείλεται η διαφαινόμενη αδυναμία του κόμματός σας να ανατρέψει τους συσχετισμούς;

– Υπάρχει στην ελληνική κοινωνία συσσωρευμένος θυμός, απογοήτευση και οργή, τα οποία εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκτώντας το πολιτικό πλεονέκτημα. Η κυβέρνηση συνεργασίας εδώ και πολύ καιρό έχει αφήσει «ορφανή» την πολιτική της. Δεν ανέδειξε επαρκώς τα θετικά αποτελέσματα που υπάρχουν, όπως και την πίστη της στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, με συνέπεια να κυριαρχήσουν λάθη όπως ο ΕΝΦΙΑ ή καθυστερήσεις και αδυναμίες που υπήρξαν. Ολα αυτά εξηγούν το προβάδισμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρά ταύτα, ο προεκλογικός αγώνας δεν βοήθησε τον ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει καινούργιες δυνάμεις. Αντιθέτως, ανέδειξε αντιφάσεις, διαφωνίες, παλινωδίες και την κρυφή ατζέντα που έχει σε θέματα όπως η νέα μεγάλη φορολόγηση. Είναι πλέον ομολογημένο από τα στελέχη του ότι θα επιβάλει νέους φόρους με υψηλότατους συντελεστές της τάξης του 50% με 60%. Αυτή η παράμετρος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας θα αποφασίσει την τελευταία στιγμή, δίνει στη Ν.Δ. την ευκαιρία, μέχρι και την ύστατη ώρα, να δώσει τη μάχη για την αντιστροφή των δημοσκοπικών τάσεων.

– Καθ’ όλη την περίοδο των εκλογών υπογραμμίζατε ότι είναι ανάγκη το κόμμα σας να ανοιχτεί και πάλι σε όλες τις ευρωπαϊκές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Εγινε αυτό;

– Η Ν.Δ. προσπάθησε να καταδείξει ότι το διακύβευμα της εκλογής είναι αν η χώρα θα προχωρήσει μπροστά ακολουθώντας τον ευρωπαϊκό δρόμο των λύσεων δικαιώνοντας τις θυσίες των Ελλήνων ή θα επιστρέψει πίσω από εκεί όπου ξεκινήσαμε παρασυρόμενοι από τον λαϊκισμό και τις παράλογες υποσχέσεις. Σε αυτή την προσπάθεια συνδέθηκε με δυνάμεις του ευρωπαϊκού και μεταρρυθμιστικού πόλου και δώσαμε μαζί τη μάχη. Πιθανότατα πολλά θα μπορούσαν να είχαν γίνει νωρίτερα, καλύτερα και να είχαν βάθος και διάρκεια. Τώρα, δεν είναι η ώρα του απολογισμού. Είναι ώρα μάχης, όπως θα είναι μέχρι το τελευταίο λεπτό που θα είναι ανοιχτές οι κάλπες. Πιστεύω ότι αυτή η εθνική προσπάθεια πρέπει να στηριχθεί στην ενότητα όλων των πολιτικών και παραγωγικών δυνάμεων της χώρας που υπερασπίζονται τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της, την ανοιχτή κοινωνία, την κοινωνική συνοχή και την ελεύθερη αγορά.

– Η κυβέρνησή σας δεσμεύεται για μια σειρά μέτρων, μεταξύ άλλων για μείωση του ΦΠΑ. Γιατί τώρα και όχι νωρίτερα, κυρία Μπακογιάννη;

– Γιατί έπειτα από προσπάθειες πολλών χρόνων η Ελλάδα πέτυχε να καταγράψει θετικά αποτελέσματα. Για να γίνω συγκεκριμένη, από το -7% του 2012 στον ρυθμό ανάπτυξης, πετύχαμε στο β΄ τρίμηνο του 2014 για πρώτη φορά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί προέβλεπαν, πριν από την εμπλοκή της προεδρικής εκλογής, ανάπτυξη 3% για το 2015. Η δυναμική της οικονομίας υποστηρίζει ότι η Ελλάδα σε όλα τα μέτωπα μπορούσε να μπει σε θετικό κύκλο. Αυτό σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική εξυγίανση επιτρέπει να θέτεις με σοβαρότητα θέματα όπως είναι η μείωση φορολογικών συντελεστών, η μείωση του ΦΠΑ και η προώθηση μιας ευρύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης που θα στηρίζεται σε λιγότερους φόρους με μικρότερους συντελεστές. Αυτό τώρα μπορεί να γίνει και είναι ρεαλιστικό, υπεύθυνο και αναπτυξιακό μέτρο. Επιτέλους, αυτή είναι η ιδεολογία μας, εμείς είμαστε η φιλελεύθερη παράταξη και μία από τις διαφορές μας με την Αριστερά είναι ότι εμείς πιστεύουμε στη χαμηλή φορολογία.

«Λένε συνειδητά ψέματα»

– Λέτε συχνά στις προεκλογικές σας ομιλίες ότι στις αναμπουμπούλες ο λύκος χαίρεται. Ποιον θεωρείτε λύκο σήμερα;

– Λύκος είναι ο λαϊκισμός και αυτός που εκμεταλλεύεται για κομματικό όφελος τις συνέπειες της κρίσης. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Λέει στον καθένα αυτό που θέλει να ακούσει. Υπόσχεται για παράδειγμα ότι μέσα στον πρώτο χρόνο, αν γίνει κυβέρνηση, θα πάρει κοινωνικά μέτρα συνολικού προϋπολογισμού 12 δισ. ευρώ, διατηρώντας τον προϋπολογισμό ισοσκελισμένο, χωρίς να δημιουργήσει ελλείμματα και χωρίς να αυξήσει τις δαπάνες. Ολα αυτά μαζί δεν γίνονται και το ξέρουν. Λένε συνειδητά ψέματα για να κερδίσουν ψήφους ανθρώπων που είναι πιεσμένοι και ζορισμένοι από την πολυετή κρίση. Υπόσχονται νέες θέσεις εργασίας την ώρα που διακηρύσσουν ότι θα διώξουν επενδύσεις, όπως για παράδειγμα την επένδυση 2,1 δισ. που θα γίνει μέσα από την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, μια από τις μεγαλύτερες που έγιναν ποτέ. Λύκος είναι αυτός που λέει ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και ετοιμάζει νέους φόρους και νέες δημόσιες δαπάνες που είναι ίσες με τέσσερις ΕΝΦΙΑ.

– Γιατί συνιστά κίνδυνο για τη χώρα, όπως λέει η Ν.Δ., τυχόν εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

– Γιατί, όπως σας περιέγραψα, λειτουργούν με τη λογική να ξηλώσουμε όσα έγιναν μέχρι σήμερα με τις μεγάλες θυσίες των Ελλήνων. Ταυτόχρονα δεν έχουν αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η κατεύθυνση που θα ακολουθήσουν την επόμενη μέρα. Δεν ξέρουν τι θέλουν και κυρίως πώς να το κάνουν. Από ακραίους λεονταρισμούς της μορφής δεν θέλουμε τα 7,5 δισ. του προγράμματος που λένε οι μισοί, διολισθαίνουν στην τεχνική παράταση για κάποιους μήνες που λένε οι άλλοι μισοί. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αν αναλάβει τη διακυβέρνηση, πολύ γρήγορα θα πέσει θύμα των εσωτερικών αντιφάσεων και αντιθέσεων των συνιστωσών και των διαφορετικών αντιλήψεων που έχει ενσωματώσει για να καταλάβει την εξουσία. Ολα αυτά δείχνουν ακυβερνησία, σύγχυση και χάος. Αυτό είναι κίνδυνος.

«Οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων»

– Προκάλεσε αίσθηση η προ ημερών τοποθέτησή σας ότι «εάν το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είχε ολοκληρωθεί, σήμερα, φίλες και φίλοι, δεν θα ήμασταν σε αυτή την κρίση», καθώς ερμηνεύτηκε ως ευθεία βολή εναντίον της σημερινής ηγεσίας του κόμματός σας.

– Αποτελεί ιστορική αλήθεια που την αναγνωρίζουν πλέον εχθροί και φίλοι. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δικαιώθηκε στη συνείδηση των Ελλήνων για όσα είπε και για όσα έκανε, του αναγνωρίζεται ότι οι στρατηγικές επιλογές του δικαιώθηκαν από τις εξελίξεις. Αυτό υπερβαίνει κομματικές διαιρέσεις, προσωπικές αντιθέσεις και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

– Γιατί ζητάτε την ψήφο των συμπολιτών σας στην Α΄ Αθηνών;

– Γιατί σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα για την πατρίδα, με τη δύναμη και την εμπιστοσύνη των Αθηναίων της Α΄ Αθήνας, μπορώ να συμβάλω με τις όποιες δυνάμεις μου να προχωρήσει η χώρα προς τα εμπρός με σιγουριά και ασφάλεια.

– Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε και κλείνει με πόλωση και διχασμό. Εχετε πει ότι απαιτείται ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης, εξακολουθείτε να το υποστηρίζετε;

– Αυτή η προεκλογική περίοδος ήταν η χειρότερη που έχω ζήσει. Πέραν του διχασμού και της πόλωσης, σπάνια στην Ελλάδα ακούστηκαν λιγότερα επιχειρήματα και περισσότερες ανοησίες. Κλείνοντας την αυλαία των εκλογών, χωρίς δικαιολογίες οφείλουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να δώσουμε στον ελληνικό λαό κυβέρνηση και προοπτική, αναζητώντας επιτέλους ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή