Γλυκιά Ευρώπη: Οι καλύτερες διευθύνσεις για γλυκό (και καφέ)

Γλυκιά Ευρώπη: Οι καλύτερες διευθύνσεις για γλυκό (και καφέ)

13' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Ζυρίχη αγαπούν τις σοκολάτες, στο Παρίσι τα μακαρόν και στο Λονδίνο τα κάπκεϊκ. Στο Μόναχο έχει ανοίξει το καλύτερο ίσως παγωτατζίδικο της Ευρώπης και στην Κοπεγχάγη φτιάχνουν τούρτες που φέρουν ονόματα όπως «Οθέλλος» ή «Χανς Κρίστιαν Αντερσεν». Βάφλες στο Αμστερνταμ, κέικ με… ονομασία προέλευσης στο Βερολίνο και δημιουργική ζαχαροπλαστική στη Βαρκελώνη… Ενα σωρό λαχταριστές αφορμές για να κάνουμε μια μεγάλη βόλτα σε αγαπημένες πόλεις της Γηραιάς Ηπείρου, αναζητώντας τα πιο νόστιμα επιδόρπια.

ΖΥΡΙΧΗ

■ Schober

Φίνες χειροποίητες σοκολάτες, και τούρτες, και κέικ, και μακαρόν, και ένα σωρό κλασικά και πιο μοντέρνα γλυκίσματα φιγουράρουν στις βιτρίνες του ιστορικού καφέ-ζαχαροπλαστείου, που κρατάει από το 1842 και αποτελεί δίχως άλλο ένα από τα γλυκά σύμβολα της ελβετικής μητρόπολης. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης και, ειδικά το χειμώνα, αξίζει να περάσετε το κατώφλι του για ένα ζεστό ρόφημα σε μία από τις αρχοντικές αίθουσες-σαλόνια του.

> Napfgasse 4, +41-442.515.150, www.conditorei-cafe-schober.ch

■ Michelle’s Cupcakes

Η Μichelle, μισή Αγγλίδα και μισή Ελβετίδα, αφού πέρασε πρώτα από το Λονδίνο και λάτρεψε τα μίνι κεκάκια, που σαρώνουν σε όλο τον κόσμο, ήρθε στη Ζυρίχη και άνοιξε το 2009 το πρώτο κατάστημά της. Με κεντρικό μότο «συνεχίστε να χαμογελάτε» έχει δημιουργήσει δύο ρομαντικούς χώρους, όπου μπορείτε να απολαύσετε αφράτα κάπκεϊκ σε γεύσεις κλασικές, όπως η σοκολάτα και η βανίλια, αλλά και εποχιακές. Με φρέσκα υλικά και πολλή φαντασία, η Μichelle και η ομάδα της φουρνίζουν καθημερινά, ενώ αναλαμβάνουν συχνά και ειδικές παραγγελίες για μεγαλύτερα events, γιορτές και γενέθλια. Δοκιμάστε τα!

> Talacker 34 και Luisenstrasse 19, +41-433.213.333, www.michellescupcakes.ch

…και για πρωινό:

■ Schoffel

Είναι φούρνος, ζαχαροπλαστείο, καφέ και μπαρ μαζί, ιδιαίτερα δημοφιλές στους ντόπιους. Εδώ λένε ότι σερβίρεται το καλύτερο μπραντς της πόλης: δυνατοί καφέδες, φρέσκοι χυμοί, χορταστικά σάντουιτς, απολαυστικά κέικ. Η ατμόσφαιρα είναι χαλαρή και η εξυπηρέτηση φιλική. Από τα πιο νεανικά στέκια της πόλης! Σε όλα αυτά προσθέστε και τα διάφορα events που διοργανώνουν οι ιδιοκτήτες του, τα λάιβ, τα πάρτι και τις προβολές, εντός ή εκτός καταστήματος, ανάλογα με τον καιρό.

> Schoffelgasse 7, +41 44 261 20 70, www.facebook.com/kafischoffel

ΠΑΡΙΣΙ

■ Un Dimanche à Paris

Ο Πιερ Κλουιζέλ, αν και προέρχεται από διάσημη γαλλική σοκολατο-οικογένεια, έχει ακολουθήσει τον δικό του, επίσης επιτυχημένο, δρόμο. Το «Un Dimanche à Paris» (Μια Κυριακή στο Παρίσι ελληνιστί) είναι ένας πολυχώρος που περιλαμβάνει μια μπουτίκ αφιερωμένη στη σοκολάτα, ένα εστιατόριο, ένα σαλόνι για τσάι και τη μεγάλη κουζίνα, όπου πραγματοποιούνται γευσιγνωσίες σοκολάτας. Πάστα σοκολάτας με τραγανή βάση κακάο, μακαρόν με γεύση παπαρούνας, μακαρόν με γεύση γλυκόριζας, σου φιστικιού με κόκκινα φρούτα, ταρτάκια με σμέουρα και εστραγκόν, είναι μόνο μερικά από από τα αληθινά (βρώσιμα) κομψοτεχνήματα που στολίζουν τις βιτρίνες της μπουτίκ.

> 4 Cour du Commerce Saint-André, 6ο διαμέρισμα, +33-015.681.1818, www.un-dimanche-a-paris.com

■ Pain de Sucre

Παράδεισος για τους λάτρεις των μακαρόν! Παραδοσιακές συνταγές, αλλά και πιο… μοντέρνες και δημιουργικές, με μαύρη σοκολάτα, φιστίκια από τη Σικελία, καρύδια από το Περιγκόρ της Γαλλίας και φουντούκια από το Πιεμόντε της Ιταλίας, σοκολάτα και μέντα, αλατισμένη καραμέλα βουτύρου, μόκα, λεμόνι, φρούτα του πάθους, φραμπουάζ και ροδόνερο. Ξεχωρίζουν για την ιδιαίτερη, μαστιχωτή υφή τους και είναι τόσο φίνα στην όψη, που μοιάζουν ψεύτικα. Εκτός από μακαρόν, όμως, αξίζει να δώσετε μια ευκαιρία και στα ζαχαρωτά, στα κέικ, στις τάρτες και τις πάστες, ενώ το μιλφέιγ τους συγκαταλέγεται στα αγαπημένα πολλών Παριζιάνων. Βρίσκεται κοντά στο Κέντρο Πομπιντού και το Μαρέ, ενώ είναι βέβαιο ότι θα σας τραβήξουν την προσοχή τόσο η βιτρίνα του όσο και το ευφάνταστο εσωτερικό του.

>14 Rue Rambuteau, 3ο διαμέρισμα, +33 (01) 45.468.92, www.patisseriepaindesucre.com

■ Jean-Paul Hévin

Εδώ θα έρθετε για ρόφημα στο μικρό καφέ που λειτουργεί στο χώρο του ζαχαροπλαστείου της Rue Saint-Honoré (πολλοί λένε ότι σερβίρει την καλύτερη ζεστή σοκολάτα της πόλης), αλλά και για να προμηθευτείτε λαχταριστές τρούφες και μακαρόν. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μακαρόν Figu’in με μαύρη σοκολάτα και γκανάς σύκου. Φανταστικό!  

> 231 Rue Saint-Honoré, 3o διαμέρισμα, +33-015.535.3596, www.jphevin.com

…και για πρωινό:

■ La Pαtisserie des Rεves

Εκλεκτά κέικ, γλυκίσματα και αρτοποιήματα από νωρίς το πρωί, αλλά και γλυκές (και βραβευμένες) δημιουργίες του διάσημου σεφ πατισιέ Φιλίπ Κοντιτσινί για όλες τις ώρες της ημέρας. Δοκιμάστε τα κλασικά γαλλικά ταρτ τατέν, τάρτα λεμόνι, Paris-Brest και Saint-Honoré, τα φρουτένια γλυκά εποχής -τάρτες με σμέουρα, ραβέντι, μύρτιλλα, αμύγδαλο κ.λπ.-, τα απίθανα εκλέρ και μιλφέιγ. Επίσης, στον γκουρμέ φούρνο, που διατηρείται παράλληλα στο κατάστημα, παρασκευάζονται καθημερινά ψωμάκια με σοκολάτα, ρολάκια με γέμιση μήλου, μπριός και κέικ.

> 93 Rue du Bac, 7o διαμέρισμα, +33-014.284.0082,  www.lapatisseriedesreves.com

ΛΟΝΔΙΝΟ

■ Bake-a-Boo

Η βρετανική πρωτεύουσα θέλει… τσάι και τις σχετικές λιχουδιές, και στο ρομαντικό Bake-a-Boo θα γευτείτε νόστιμα σαντουιτσάκια, μπράουνι, κεκάκια και κουλουράκια, ενώ υπάρχουν και ουκ ολίγες βίγκαν και χωρίς γλουτένη επιλογές. Οσο για τα κάπκεϊκ τους, πρόκειται για αληθινά κομψοτεχνήματα που αρκεί και μόνο να τα φωτογραφίσεις. Οι γεύσεις αλλάζουν συχνά, ακολουθώντας την εποχικότητα των υλικών – σχεδόν πάντα όμως μπορείτε να βρείτε και να απολαύσετε τα μικρά και αφράτα αυτά κεράσματα σε γεύση βανίλια, σοκολάτα, λεμόνι, καφέ, τσίζκεϊκ φράουλα, μπέιλις και όρεο. Φτιάχνουν επίσης υπέροχες τούρτες, που τις διαθέτουν είτε ολόκληρες είτε με το κομμάτι. Προσοχή! Δεν είναι κάθε μέρα ανοιχτό. Στο «Bake-a-Boo» θα έρθετε τις Παρασκευές και τις Κυριακές για απογευματινό τσάι και τα Σάββατα για πρωινό.

> 86 Mill Lane, West Hampstead, +44-207.435.1666, www.bake-a-boo.com

■ Ms Cupcake

Πληθωρική στην εμφάνιση, παχουλή, γλυκιά, με ωραίο χαμόγελο και βρετανική ευγένεια, η «Κυρία Κάπκεϊκ» βρίσκεται στο Μπρίξτον του Νότιου Λονδίνου και φτιάχνει τούρτες και κάπκεϊκ για όλα τα γούστα και για κάθε ιδιαίτερη επιθυμία – χωρίς γλουτένη, βίγκαν κ.λπ. Ειδικά τα βίγκαν κεκάκια τής έχουν χαρίσει τις καλύτερες κριτικές.  «Στον καθένα αξίζει ένα ωραίο κέικ», απαντά η ίδια και αυτό ακριβώς προσφέρει. Γεύσεις όπως τιραμισού και φερέρο ροσέ ενθουσιάζουν, ενώ συγχρόνως θα βρείτε και άλλα αρτοποιήματα, γλυκά και αλμυρά, είτε στο κατάστημα είτε online. Η Ms Cupcake παραδίδει επίσης μαθήματα!

> 408 Coldharbour Lane, Brixton, +44-207.733.9438, www.mscupcake.co.uk

■ Paul Α Young

Με πάθος για την τέχνη του και κάμποσα βραβεία στο εργαστήριό του, ο Paul Young φημίζεται για την ικανότητα που έχει να αναμειγνύει τα υλικά με τέτοιο τρόπο ώστε να πετυχαίνει κάθε φορά το πλέον ισορροπημένο αποτέλεσμα. Επισκεφτείτε ένα από τα τέσσερα καταστήματα που διατηρεί στο Λονδίνο και δοκιμάστε οπωσδήποτε τα βραβευμένα σοκολατάκια του με αλατισμένη καραμέλα ή με φιστικοβούτυρο και ζελέ βατόμουρο, αλλά και το σοκολατένιο μπράουνι χωρίς γλουτένη που δημιούργησε το περασμένο καλοκαίρι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης η τρούφα του με γκανάς ουίσκι, την οποία συστήνουν οι πιο φανατικοί πελάτες του.

> 33 Camden Passage, Islington, +44-207.424.5750, www.paulayoung.co.uk

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

■ Escribà

To 1906 ο Mateu Serra i Capell, πρώην μεταφορέας κάρβουνου, άνοιξε το φούρνο του στην κεντρική Gran Via, στο ίδιο σημείο όπου μεγαλουργεί σήμερα ο εγγονός του Antonio Escribà i Serra με τους τρεις γιους του. Η φήμη του Escribà όμως οφείλεται στον Antonio, τον διεθνώς γνωστό ως «Μότσαρτ της σοκολάτας», ο οποίος, ενώ ξεκίνησε να σπουδάζει γλυπτική, αναγκάστηκε, για οικονομικούς λόγους, να την παρατήσει για να εργαστεί στο φούρνο. Τότε ανακάλυψε τη σοκολάτα. Ετσι προέκυψαν τα πρώτα σοκολατένια γλυπτά, τα οποία έγιναν τόσο γνωστά στη Βαρκελώνη, ώστε γρήγορα χρειάστηκε να περάσει στη μαζική παραγωγή. Πήγε στο Παρίσι για να μάθει περισσότερα -εκεί γνώρισε τη σύζυγό του Ζακλίν, κόρη του διάσημου Γάλλου ζαχαροπλάστη Etienne Tholoniat-, έγραψε βιβλία, παρέδωσε μαθήματα σε όλο τον κόσμο και κάποια στιγμή επέστρεψε στη Βαρκελώνη. Το 1986 άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην τουριστική La Rambla, ενώ οι γιοι του είναι αυτοί που «τρέχουν» σήμερα την επιχείρηση. Είναι σαφές λοιπόν τι θα δοκιμάσετε στο Escribà: οτιδήποτε σοκολατένιο.

> Gran Via de les Corts Catalanes 546, +34-934.547.535 και Rambla de les Flors 83,  +34-933.016.027, www.escriba.es

■ Βubo

Τη χρονιά των εγκαινίων του πρώτου ζαχαροπλαστείου της αλυσίδας, το 2005, στην περιοχή Born (σήμερα διαθέτει συνολικά τέσσερα στη Βαρκελώνη και ένα στο Κουβέιτ), η σοκολατίνα του ψηφίστηκε ως η καλύτερη στον κόσμο. Ο εμπνευστής του εγχειρήματος Carles Mampel και η ομάδα του φτιάχνουν σοκολατάκια, κέικ σε διαφορετικές γεύσεις, απίθανες τούρτες, τάρτες και ταρτάκια, μακαρόν, στικ λεμονιού και πορτοκαλιού και θεϊκά ατομικά γλυκίσματα σε γυάλινα ποτηράκια. Ελάτε επίσης για πρωινό, για κρουασάν, μπριός και αλμυρά «cocas» (η καταλανική πίτσα με τραγανή ζύμη). Επίσης, στο Bubo Bar, κοντά στην εκκλησία Santa Maria del Mar (Caputxes 6, +34-933.105.773), το μενού διαθέτει τυριά, σαλάτες και άλλα πιάτα.

> Carrer de les Caputxes 10, Born, +34-932.687.224, bubo.es

■ Espaisucre

Ναι, βρίσκεστε σε ένα εστιατόριο που σερβίρει αποκλειστικά επιδόρπια.Το Espaisucre αποτελεί την υλοποίηση της αρχικά παράτολμης αλλά εντέλει επιτυχημένης ιδέας των Jordi Butron, Xano Saguer, Guillem Vicente και Reme Butron, οι οποίοι άνοιξαν τον Φεβρουάριο του 2000 το μοναδικό εστιατόριο με επιδόρπια στον κόσμο, συνδυάζοντάς το με την ομώνυμη σχολή που λειτουργούν παράλληλα. Επιλέξτε ανάμεσα στο μικρό και το μεγάλο μενού, τριών και πέντε επιδορπίων αντίστοιχα, ενώ υπάρχουν μενού σοκολάτας και τυριών. Θα δοκιμάσετε, μεταξύ άλλων, κατσικίσιο τσίζκεϊκ με ράσμπερι, κόκκινο πιπέρι και τζίντζερ, ζεστή σοκολάτα με μπαχαρικά, σοκολάτα με ξίδι, φράουλα, μέντα και πιπέρι και «Sobao» με αλάτι, λάιμ και βασιλικό. Οι τιμές των μενού κυμαίνονται μεταξύ 35 και 45 ευρώ συν 10% ο φόρος, ενώ υπάρχουν και δύο μενού γευσιγνωσίας (50-55 ευρώ συν το φόρο).

> Carrer de la Princesa 53, +34-932.681.630, www.espaisucre.com

■ Nana Yoti

Μια Ελληνίδα στην καταλανική πρωτεύουσα. H Ελένη Γιώτη -κόρη της πρόωρα χαμένης ζαχαροπλάστισσας Νανάς-  άνοιξε πριν από ένα χρόνο το δικό της ζαχαροπλαστείο στην Βαρκελώνη όπου ζει, συστήνοντας στους Καταλανούς τον  μπακλαβά, το χαλβά και τα μελομακάρονα! Δεν φτιάχνει όμως μόνο αυτά.  Τσίζκεϊκ, λέμον πάι, κρεμ μπριλέ με μους σοκολάτας, μασκαρπόνε κάστανο και τιραμισού, αλλά και τάρτες φρούτων και σοκολάτα είναι μερικές ακόμη προτάσεις της Ελένης, που συγκεντρώνουν ήδη εξαιρετικές κριτικές. Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος… Μπισκότα σε διάφορες γεύσεις, κάπκεϊκ, σκωτσέζικες μπαρέτες και μαρμελάδες φιγουράρουν πλάι στα αλμυρά: κις που παρασκευάζονται και σε μπουκίτσες, σπανακόπιτες και τυρόπιτες.

> Carrer de Torrijos 37, +34-932.922.057, www.nanayoti.com

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ

■ La Glace

Είναι το παλαιότερο ζαχαροπλαστείο της Δανίας. Ανοιξε στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Κοπεγχάγης στις 8 Οκτωβρίου 1870 και σήμερα το «τρέχει» η έκτη γενιά της οικογένειας. Καθίστε για καφέ και γλυκό ημέρας σε ένα από τα δύο σαλόνια του ζαχαροπλαστείου, με έπιπλα του 19ου αιώνα και διακοσμητικά στοιχεία που προστέθηκαν τη δεκαετία του ’20, και απολαύστε τούρτες, μπισκότα, παγωτά και σοκολάτες, φτιαγμένες άλλες με πολύ παλιές και άλλες με καινούργιες συνταγές. Δοκιμάστε την τούρτα «Οθέλλος», που πήρε το όνομά της από το ομώνυμο θεατρικό έργο του Σαίξπηρ, ή την τούρτα «Ρουμπινστάιν», από τον γνωστό Ρώσο πιανίστα, και οπωσδήποτε τη «Sportskage», που είναι η σπεσιαλιτέ του «La Glace», από συνταγή του 1871, και περιέχει αμύγδαλα, σαντιγί και καραμελωμένα σου, σε βάση από μακαρόν. Εδώ θα βρείτε επίσης τούρτες από μάρτσιπαν, μεγάλη ποικιλία ατομικών γλυκών, σοκολατάκια, μπισκότα – μεταξύ αυτών τα περίφημα «κούκις της αντίστασης», το κανονικό όνομα των οποίων είναι «μίνι Σάρα Μπερνάρ» και θυμίζουν τα κουμπιά του ραδιοφώνου που άνοιγαν στα κρυφά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου για να ακούσουν το αγγλικό BBC.

> Skoubogade 3-5, 1158 Kobenhavn K, +45-331.446.46, laglace.dk/en/

ΒΕΡΟΛΙΝΟ

■ Fassbender & Rausch Chocolatiers

Είναι η πρώτη διεύθυνση που πρέπει να σημειώσετε στη γερμανική πρωτεύουσα αν αγαπάτε πολύ τη σοκολάτα. Διότι εδώ θα τη βρείτε σε περισσότερες από 200 διαφορετικές -στερεές και υγρές- μορφές: σοκολατάκια, τρούφες, ζεστό ή κρύο ρόφημα, φοντί, αλλά και απίθανα σοκολατένια γλυπτά, αληθινά έργα τέχνης.  Δεν αποτελεί οικονομική πρόταση για καφέ και γλυκό, και επιπλέον είναι πάντοτε γεμάτο κόσμο (η καλύτερη ίσως ώρα για να το επισκεφτείτε είναι στο κλείσιμο, αργά το απόγευμα, λίγο πριν από τις 8 μ.μ.). Είναι όμως must. Και προσφέρει επιλογές για όλα τα γούστα, ακόμη και για όσους προτιμούν τα λευκά επιδόρπια, όπως είναι οι κρέμες, οι τάρτες, οι πίτες κ.λπ. Αξίζει να χαζέψετε τις γεμάτες λιχουδιές βιτρίνες του και να παρατηρήσετε προσεκτικά τα εντυπωσιακά σοκολατένια γλυπτά.

> Charlottenstraße 60, +49-302.045.8443, Gendarmenmarkt, www.fassbender-rausch.de

■ Buchwald

Με παρουσία πάνω από 160 χρόνια στο Βερολίνο, είναι από τις πλέον κλασικές επιλογές στην πόλη για επιδόρπιο. Καφέ-ζαχαροπλαστείο με ιστορία και με ουκ ολίγους ηλικιωμένους να απολαμβάνουν τον καφέ ή το τσάι τους, συζητώντας χαλαρά στα τραπεζάκια πλάι στον ποταμό Σπρέε το καλοκαίρι ή στο ατμοσφαιρικό καθιστικό στο εσωτερικό του κτιρίου τον χειμώνα. Δοκιμάστε οτιδήποτε σοκολατένιο, το φοβερό τσίζκεϊκ τους και οπωσδήποτε το γερμανικό κέικ Baumkuchen, το οποίο φτιάχνουν (αιώνες τώρα…) με δική τους μυστική συνταγή, η οποία έχει περάσει από γενιά σε γενιά, παραμένοντας αυστηρά εντός της οικογενείας. Για να πάρετε μια ιδέα, το Baumkuchen περιέχει, μεταξύ άλλων, αμυγδαλόπαστα και ορισμένα εκλεκτά μπαχαρικά.

> Bartningallee 29, +49-303.915.931, Tiergarten,  www.konditorei-buchwald.de

■ Oliv Cafe

Oλοήμερο στέκι των χίπστερ Γερμανών, αλλά και των «ψαγμένων» επισκεπτών της πόλης, καθώς έχει γραφτεί σε ουκ ολίγους τουριστικούς οδηγούς. Εδώ σερβίρουν γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, καλής ποιότητας, δυνατό καφέ, που μπορείτε να τον συνοδεύσετε με το ωραιότερο -κατά πολλούς- τσίζκεϊκ της πόλης. Κέικ, σοκολάτες και μπισκότα από γλυκά, σαλάτες, σάντουιτς και πίτες από αλμυρά (τα οποία σερβίρονται περίπου από τις 11 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα) συμπληρώνουν το λαχταριστό μενού, το οποίο είναι λίγο «τσιμπημένο» για Βερολίνο, αλλά σε κάθε περίπτωση αξίζει.

> Münzstraße 8, Mitte, +49-308.920.6540, www.oliv-cafe.de

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

■ Lanskroon

Βρίσκεται εδώ και εκατό χρόνια (!) στην πολυσύχναστη γειτονιά «Εννέα δρόμοι» και, εκτός από ολόφρεσκες, χειροποίητες ολλανδικές βάφλες -στη δική του βερσιόν είναι λίγο πιο τραγανές από τις συνηθισμένες-, προσφέρει επίσης φανταστικές τούρτες και, όσο το επιτρέπει ο καιρός, παγωτό. Η αίθουσα με τα τραπεζάκια είναι μικρή, αλλά ζεστή και φιλόξενη, και τα χαμόγελα των οικοδεσποτών πλατιά. Εκείνοι θα σας βοηθήσουν να επιλέξετε το επιδόρπιό σας, σε περίπτωση που εσείς δεν τα καταφέρνετε. Δοκιμάστε την hopjeswafel, βάφλα γεμιστή με καραμέλα και καφέ (γεύση για ενηλίκους), την τούρτα μαύρης σταφίδας και τα μπισκότα με αμύγδαλο και τζίντζερ. Και όλα αυτά με θέα σε κανάλι.

> Singel 385, +31-206.23 7.743,  www.lanskroon.nl

■ Papabubble

Ενα καραμελάδικο σωστό αξιοθέατο. Το κατώφλι του Papabubble θα έρθετε, πρώτα απ’ όλα, για να δείτε πώς με τα πιο απλά υλικά του κόσμου, με νερό και ζάχαρη, φτιάχνονται αυτά τα εξαίσια λαχταριστά κυβάκια ή σφαιρίδια ή όποιο σχήμα σάς αρέσει. Η παρασκευή τους γίνεται σε πραγματικό χρόνο μέσα στο κατάστημα. Στο δε αρχικό μείγμα προστίθενται και άλλα φυσικά υλικά, που του χαρίζουν τους διάφορους χρωματισμούς και τις διαφορετικές μυρωδιές και γεύσεις που θα απολαύσετε στη συνέχεια ή θα αγοράσετε σαν αναμνηστικό δωράκι.

> Staalstraat 16, +31-206.262.662, www.papabubble.nl

…για πρωινό:

■ De Bakkerswinkel

Καλός καφές και ακόμη καλύτερο γλυκό σε τουλάχιστον τρία σημεία της πόλης (κέντρο, δυτικά και στην περιοχή Zuid). Καθόλου άσχημο. Η αλυσίδα διαθέτει περιποιημένα καταστήματα, μοντέρνα και λίγο μίνιμαλ αισθητικής, με τεράστιους πάγκους στη βιτρίνα, που τραβούν τα βλέμματα και… σκανδαλίζουν με τις γλυκές και αλμυρές λιχουδιές τους. Το προσωπικό φιλικό και εξυπηρετικό και το ψωμί που φτιάχνουν, μεταξύ άλλων, ολόφρεσκο. Εδώ μπορείτε να έρθετε και για πρωινό ή μπραντς. Αξίζει να γευτείτε άλλωστε τις χειροποίητες μαρμελάδες τους, που μπορείτε να αγοράσετε και για το σπίτι, αλλά και όλα τα αρτοποιήματα που συνοδεύουν τον καφέ: κρουασάν, κεκάκια, μπισκοτάκια, πολλά και διάφορα γεμιστά ή μη ψωμάκια.

> Warmoesstraat 69, +31-204.898.000, www.debakkerswinkel.com

ΜΟΝΑΧΟ

■ Goetterspeise

Σοκολατένιες τούρτες, τάρτες, ατομικά γλυκά, μπάρες και μπουκίτσες, σε πάμπολλες εκδοχές και εξαιρετικής νοστιμιάς και ποιότητας, είναι στη διάθεσή σας είτε για να τα απολαύσετε στο περιποιημένο καφέ είτε για να τα πάρετε μαζί σας. Η ωραία διακόσμηση, η ζεστή ατμόσφαιρα και η πολύ φιλική εξυπηρέτηση αναφέρονται στα «συν» στις κριτικές των φανατικών επισκεπτών του, οι οποίοι δεν χορταίνουν τις πραλίνες του, τις ολόκληρες σοκολάτες του και τους ταιριαστούς και λαχταριστούς συνδυασμούς, όπως η τάρτα σοκολάτα-μπανάνα.

> Jahnstraße 30, +49-892.388.7374, goetterspeise-muenchen.de

■ Maelu

Καλή τοποθεσία, μοντέρνα διακόσμηση, ελκυστική βιτρίνα, προσωπικό όλο χαμόγελα και, το σημαντικότερο, εξαίσια γλυκά και τούρτες. Πρόκειται για το αποτέλεσμα της κοινής επιθυμίας του Ralf Maeser και της Sonja Maeser-Luksch να συνδυάσουν παραδοσιακές γερμανικές συνταγές με πιο μοντέρνα υλικά και μεθόδους ζαχαροπλαστικής, δημιουργώντας απίθανες γεύσεις ευρωπαϊκών προδιαγραφών. Αφράτα μακαρόν, φρεσκότατες τάρτες και σοκολατένια γλυκίσματα όλων των μεγεθών, όλα τους χειροποίητα και πεντανόστιμα, είναι ο λόγος που το Maelu κατατάσσεται στα «must visit» του Μονάχου.

> Theatinerstrasse 32, +49-892.429.2597, maelu.de

■ True & 12

Μια διεύθυνση για παγωτό, που αξίζει να δοκιμάσετε όσο κρύο (ή χιόνι) κι αν έχει… Πρόκειται για σπιτικό παγωτό, που παρασκευάζεται από τους Davina και Rony Utz με τα πιο φρέσκα υλικά της εποχής. Το True & 12 γεννήθηκε από το πάθος του ζευγαριού για το παγωτό και από την περιέργειά τους να δημιουργήσουν τους καλύτερους γευστικούς συνδυασμούς, χρησιμοποιώντας τα πιο απίθανα υλικά.  Οι δυο τους ταξίδεψαν, έζησαν και εργάστηκαν σε Ιταλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Καναδά αλλά και σε αρκετές πόλεις της Γερμανίας, όπου «σπούδασαν» την τέχνη του παγωτού για να επιστρέψουν έπειτα στο Μόναχο. Στο κατάστημα-εργαστήριό τους φτιάχνουν καθημερινά 12 διαφορετικές και ολότελα αυθεντικές χειροποίητες γεύσεις, που χειμώνα-καλοκαίρι γίνονται ανάρπαστες από το φανατικό πια κοινό τους. Δοκιμάστε -αν την πετύχετε- τη χειμωνιάτικη βανίλια με ρούμι και σταφίδες ή με καραμελωμένα μήλα, σταφίδες, κανέλα και κουκουνάρι. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις παγωτού όπου μπορείς να ξεχωρίσεις ένα προς ένα τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένο.

> Rosenheimer Straße 14, +49-172.676.1205, www.trueand12.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή