Βαρύ πλήγμα για hedge funds και δανειολήπτες

Βαρύ πλήγμα για hedge funds και δανειολήπτες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί να έχει μειωθεί η ένταση των κραδασμών που προκάλεσε την περασμένη εβδομάδα η απόφαση της Τράπεζας της Ελβετίας (SNB) να άρει ένα «προσωρινό» μέτρο, όπως χαρακτήρισε ο επικεφαλής της τη σύνδεση του ελβετικού φράγκου με το ευρώ που ίσχυε μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, ωστόσο η αγορά προεξοφλεί ντόμινο επιπτώσεων που ενδέχεται να φτάσουν σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ. Ο επικεφαλής της SNB, Τόμας Τζόρνταν, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων παρεμβάσεων στην αγορά συναλλάγματος με σκοπό την υποτίμηση του ελβετικού φράγκου και μια σειρά κλάδων της ελβετικής οικονομίας μετρούν ήδη τις ζημίες τους από τον αιφνιδιασμό.

Η επίμαχη σύνδεση των δύο νομισμάτων με την ελάχιστη ισοτιμία του ευρώ στο 1,20 ελβετικό φράγκο ήταν πράγματι ένα μέτρο που επιστράτευσε η Τράπεζα της Ελβετίας το 2011 όταν η Ευρωζώνη χειμαζόταν από την κρίση χρέους. Τότε οι ελβετικές εξαγωγικές επιχειρήσεις απειλούνταν από μια αποδυνάμωση του ευρώ καθώς το 56% των εξαγωγών τους προορίζεται για τις χώρες της Ευρωζώνης. Ευεργετήθηκαν έτσι στο έπακρον από τη σταθερότητα της ισοτιμίας, η διατήρηση της οποίας αποδείχθηκε στη συνέχεια ασύμφορη και εξαιρετικά δαπανηρή για την Τράπεζα της Ελβετίας που αναγκάστηκε σε επανειλημμένες παρεμβάσεις στην αγορά συναλλάγματος. Με την εκτίναξη του ελβετικού φράγκου που ακολούθησε ακαριαία την αποσύνδεση των δύο νομισμάτων, εκτιμάται πως μειώθηκε η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγικών επιχειρήσεων κατά 10% ώς 12%. Την ίδια στιγμή, όμως, έχουν δεχθεί καίριο πλήγμα οι τράπεζες, με μόνον τις Citi, Deutsche Bank και Barclays να υπολογίζουν το άθροισμα των ζημιών του σε 400 εκατ. δολάρια. Τις μεγαλύτερες ζημίες καταγράφει η βιομηχανία των hedge funds, πολλά εκ των οποίων έχουν ήδη βάλει «λουκέτο».

Ανάμεσά τους τα Everest Capital Global Fund, Global Brokers NZ και Alpari. Το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο και για τα funds που έχουν εγκατασταθεί στην Ελβετία με στόχο να επωφεληθούν από το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που επικρατεί στη χώρα, καθώς τα οφέλη τους θα εξανεμισθούν από την ανατίμηση του νομίσματος της χώρας. Σε αυτά συγκαταλέγονται η εταιρεία Brevan Howard του Αλαν Χάουαρντ που εγκαταστάθηκε στη Γενεύη το 2010 καθώς και το BlueCrest Capital που ίδρυσαν στελέχη της JPMorgan. Τα funds αυτά μεταφέρθηκαν στην Ελβετία μετά την απόφαση της Βρετανίας να επιβάλει φορολογικό συντελεστή 50% στα υψηλά κέρδη.

Την ίδια ώρα, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών προεξοφλεί πως η οικονομία της θα προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα άλλων χωρών, όπως για παράδειγμα της Πολωνίας, οι τράπεζες της οποίας έχουν εκδώσει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο συνολικής αξίας 35 δισ. δολαρίων…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή