Είναι αξιολάτρευτα, όχι όμως για κατοικίδια!

Είναι αξιολάτρευτα, όχι όμως για κατοικίδια!

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα, εκφραστικά μάτια. Πολύ κοινωνικός και φιλικός με τον άνθρωπο. Δεν είναι τυχαίο το ότι πολλοί στον κόσμο αποφασίζουν να υιοθετήσουν ένα λεμούριο αντί για… σκύλο ή γάτα. Άλλωστε, τα εξωτικά κατοικίδια κάνουν πάντα μεγαλύτερη εντύπωση!

Την ίδια στιγμή, οι λεμούριοι είναι το νούμερο ένα στη λίστα με τα πρωτεύοντα θηλαστικά που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Πραγματικά! Η επιβίωση αρκετών ειδών λεμούριων απειλείται πλέον σοβαρά. Και παρότι είναι παράνομο το να κρατά κανείς ένα τέτοιο ζώο στην αιχμαλωσία, οι έρευνες αποδεικνύουν πως τελικά είναι πολύ συνηθισμένο σε διάφορα μέρη του κόσμου.

Η ερευνήτρια βιολόγος Κιμ Ρόιτερ υπολογίζει πως περίπου 28.000 λεμούριοι αποτελούν κατοικίδια στη Μαδαγασκάρη, την ιδιαίτερη πατρίδα του είδους. Δηλώνει πως είναι η πρώτη που επιχειρεί να καταγράψει σε νούμερα το εμπόριο λεμούριων στη χώρα. Σε διάστημα μόλις 3 μηνών, έκανε έρευνα σε 1.000 νοικοκυριά σε 17 πόλεις και χωριά. Υποστηρίζει μάλιστα πως οι ειδικοί που κάνουν προσπάθειες για τη διατήρηση των ειδών έχουν στρέψει την προσοχή τους σχεδόν αποκλειστικά στην αποψίλωση των δασών και στο κυνήγι, θεωρώντας πως μόνο αυτές είναι οι αιτίες μείωσης του πληθυσμού των λεμούριων, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους το γεγονός ότι ένας αριμός ζώων κρατούνται περιορισμένα ως κατοικίδια. «Βρίσκονται παντού», λέει η επιστήμονας. «Ακόμη και μέλη της κυβέρνησης, που υποτίθεται ότι αυτοί πρέπει να επιβάλλουν την απαγόρευση στην αιχμαλωσία λεμούριων, έχουν τα δικά τους!»

Σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (International Union for the Conservation of Nature – IUCN), υπάρχουν 24 είδη λεμούριων που χαρακτηρίζονται ως «ιδιαίτερα επικίνδυνα» να εξαφανιστούν, 49 είδη «επικίνδυνα» για εξαφάνιση και 20 «απειλούμενα» να εξαφανιστούν. Τουλάχιστον 14 είδη λεμούριων αριθμούν λιγότερα από 10.000 άτομα. Τι υποστηρίζει η Κιμ Ρόιτερ; «Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν περισσότεροι κανονισμοί, να παρακολουθείται η εφαρμογή τους και να λειτουργούν αρμόδιες αρχές που να εξετάζουν τις καταγγελίες. Αυτά θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παράνομης κατοχής λεμούριων. Τώρα που γνωρίζουμε πως είναι παράνομη η κατοχή τους και έχουμε μάθει σε πόσο μεγάλο βαθμό συμβαίνει αυτό, δεν μπορούμε πλέον να το αγνοήσουμε».

Εκεί όπου επέζησαν εκατομμύρια χρόνια, τώρα κινδυνεύουν!

Οι λεμούριοι εμφανίστηκαν στις αρχές του Καινοζωικού αιώνα. Σύμφωνα με τα απολιθώματα παλαιότερων εποχών, ζούσαν σε όλο τον κόσμο, ωστόσο δεν κατάφεραν να επικρατήσουν όταν εμφανίστηκαν οι πίθηκοι και επέζησαν για εκατομμύρια χρόνια μόνο στη Μαδαγασκάρη.

Όνομα και πράμα

Η ονομασία των λεμούριων προέρχεται από τη λατινική λέξη lemures, που σημαίνει «πνεύματα της νύχτας», και αναφέρεται στα έντονα και εκτυφλωτικά μάτια των νυκτόβιων ειδών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή