Οι αντάρτες υπαίτιοι των βομβαρδισμών

Οι αντάρτες υπαίτιοι των βομβαρδισμών

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΙΕΒΟ. Τηλεφωνικές και ραδιοφωνικές συνομιλίες που υπεκλάπησαν αποδεικνύουν ότι το φονικό πλήγμα πυροβολικού στη Μαριούπολη το Σάββατο, με περισσότερους από 30 αμάχους νεκρούς, προήλθε από θέσεις ρωσόφωνων αυτονομιστών, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του προέδρου Ποροσένκο.

Η Μαριούπολη, η μεγαλύτερη πόλη της Ανατολικής Ουκρανίας υπό τον έλεγχο του Κιέβου, δέχθηκε το Σάββατο πυρά πυραύλων εδάφους-εδάφους τύπου Γκραντ, που σκότωσαν περίπου 30 αμάχους και τραυμάτισαν τουλάχιστον 75. Την ευθύνη του βομβαρδισμού της πόλης επέρριψε χθες ευθέως στη Μόσχα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, λέγοντας ότι θα συνεργαστεί στενά με τους Ευρωπαίους εταίρους του για να αυξήσει την πίεση στη Ρωσία.

Σε τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε χθες με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις του Κιέβου επιμένοντας ότι την ευθύνη για την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης φέρει αποκλειστικά το Κίεβο. Ο κ. Λαβρόφ, όμως, απέφυγε να μιλήσει για τη σφαγή στη Μαριούπολη, λέγοντας ότι το περιστατικό πρέπει να διερευνηθεί.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε μία ημέρα μετά την απόρριψη από μέρους των ρωσόφωνων ανταρτών ειρηνευτικής πρότασης και λίγο αφότου οι επικεφαλής τους δεσμεύθηκαν να προβούν σε στρατιωτική επίθεση σε τρία μέτωπα, με στόχο την εκδίωξη των δυνάμεων του Κιέβου από το σύνολο των εδαφών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Η συγκεχυμένη κατάσταση στην περιοχή δεν επιτρέπει την εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς ο στρατός του Κιέβου διακρίνεται για την έλλειψη πειθαρχίας και για τη διείσδυση στις τάξεις του φιλοναζιστικών στοιχείων, προσκείμενων στη διαβόητη οργάνωση «Δεξιός Τομέας», αποδεδειγμένα ικανή για προβοκάτσια.

Η Μαριούπολη των 500.000 κατοίκων, όπου διαμένει και σημαντική ελληνική μειονότητα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των μαχών, ενώ η στρατηγική της σημασία, ως το μεγαλύτερο λιμάνι της Ανατολικής Ουκρανίας στα χέρια του Κιέβου, δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Η Αγκελα Μέρκελ επικοινώνησε χθες με τους κ. Ποροσένκο και Πούτιν καλώντας τους να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης. «Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας της με τον πρόεδρο Πούτιν, η κ. Μέρκελ ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο να ασκήσει την επιρροή του στους αυτονομιστές προκειμένου αυτοί να δεχθούν την εφαρμογή του ειρηνευτικού συμφώνου του Μινσκ», είπε χθες εκπρόσωπος της καγκελαρίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή