Νεκρός ίσως ο ένας Ιάπωνας όμηρος

Νεκρός ίσως ο ένας Ιάπωνας όμηρος

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΟΚΙΟ. Συγκλονισμένη ήταν χθες η Ιαπωνία μετά τη δημοσίευση βίντεο στο οποίο, κατά τα φαινόμενα, απεικονίζεται o ένας όμηρος της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» να κρατά φωτογραφία με το πτώμα του δεύτερου. Η υπόθεση έχει ανοίξει τις συζητήσεις σχετικά με τις πολιτικές επιλογές του Ιάπωνα πρωθυπουργού.

Ο Αμπε εμφανίστηκε σκυθρωπός το πρωί της Κυριακής στην κρατική τηλεόραση προκειμένου να ζητήσει την απελευθέρωση του 47χρονου δημοσιογράφου Κέτζι Γκότο. Ο Αμπε είπε ότι το βίντεο της εκτέλεσης του 42χρονου Χαρούνα Γιουκάουα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, αυθεντικό και συλλυπήθηκε την οικογένειά του. Ο Αμπε δεν σχολίασε το ηχογραφημένο μήνυμα που συνοδεύει την εικόνα, και στο οποίο άνδρας που ισχυρίζεται ότι είναι ο Γκότο λέει ότι οι τζιχαντιστές θέλουν να τον ανταλλάξουν με την Ιρακινή Σατζίντα Μουμπάρακ αλ Ρισάουι, η οποία έχει καταδικαστεί εις θάνατον στην Ιορδανία. «Εχω μείνει άφωνος», είπε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τέτοιες ενέργειες».

Ο Αμπε υποστηρίζει την ανάληψη ενεργότερου ρόλου των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων, των οποίων ο ρόλος παραμένει αυστηρά περιορισμένος στην αυτοάμυνα, όπως προβλέπει το μεταπολεμικό πασιφιστικό Σύνταγμα της χώρας.

Περίπου 100 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες μπροστά από την πρωθυπουργική κατοικία ζητώντας να σώσει ο Αμπε τον Γκότο. Στη διάρκεια της πρόσφατης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στα κράτη που πολεμούν εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους». Ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Τζουν Χόρι εκτίμησε ότι ήταν σφάλμα του Αμπε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο «Ισλαμικό Κράτος», ανακοινώνοντας τη βοήθεια. Απηχώντας τα αισθήματα πολλών Ιαπώνων, ο Χόρι είπε ότι η συγκρατημένη στάση της Ιαπωνίας την έχει βοηθήσει ώς τώρα να μην μπει στο στόχαστρο τρομοκρατικών ενεργειών.

Ο Αμπε την Κυριακή επανέλαβε τα προηγούμενα σχόλιά του, σύμφωνα με τα οποία η Ιαπωνία δεν θα υποκύψει στην τρομοκρατία και θα εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα στη μάχη για την αντιμετώπισή της. Εκ του αποτελέσματος εικάζεται ότι ο Αμπε συντάχθηκε με την αμερικανοβρετανική στρατηγική τής μη καταβολής λύτρων, ακόμη και με κόστος τις ζωές των ομήρων, σε αντιδιαστολή με την ευρωπαϊκή στρατηγική που προκρίνει την καταβολή λύτρων με τη βοήθεια μεσαζόντων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα συλλυπήθηκε τηλεφωνικά τον Ιάπωνα ομόλογό του, δηλώνοντας ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν στο πλευρό της Ιαπωνίας, ενώ ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Γκότο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή