Στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων οι εκλογές

Στο μικροσκόπιο των διεθνών μέσων οι εκλογές

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των περισσότερων διεθνών μέσων ενημέρωσης είναι οι εκλογές στην Ελλάδα. Πολλοί διεθνείς ανταποκριτές στέκονται στη σχέση της Ελλάδας με την Ευρώπη σε περίπτωση επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον κίνδυνο να είναι αδύνατος ο σχηματισμός κυβέρνησης.

«Η πιθανότητα νίκης για το ριζοσπαστικό αριστερό ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει φόβους πως η Ελλάδα μπορεί να σταματήσει την εξυπηρέτηση του χρέους της, και να εγκαταλείψει την ομάδα χωρών που χρησιμοποιούν το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει μεταξύ άλλων το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ […] θέλει τη διαγραφή μέρους του χρέους και την ανάκληση μέτρων λιτότητας. Αυτό έχει φοβίσει τις αγορές και έχει εγείρει φόβους για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ», μεταδίδει το BBC.

Η ψήφος των Ελλήνων «μπορεί να καθορίσει το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη και να έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη», σημειώνει η Wall Street Journal, παρατηρώντας πως πρόκειται για την τρίτη εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα κατά την τελευταία τριετία.

Η ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ έχει «ανανεώσει τους φόβους για την ικανότητα της Ελλάδας να ξεπεράσει οριστικά την οικονομική κρίση», τονίζει το Associated Press, το οποίο όμως επισημαίνει πως «το μεγάλο ερώτημα» είναι αν οποιοδήποτε κόμμα θα έχει τη δυνατότητα να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση για την επόμενη μέρα, με δεδομένο τον «κατακερματισμό» του πολιτικού σκηνικού.

Τυχόν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη εκλογή κυβέρνησης στην ευρωζώνη που «είναι ανοιχτά δεσμευμένη για την ακύρωση όρων λιτότητας και του προγράμματος στήριξης που στηρίζουν η Ε.Ε. και το ΔΝΤ», αναφέρει το πρακτορείο Reuters. Και αυτό όμως τονίζει πως είναι αβέβαιο αν θα είναι δυνατός ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας.

Τα αιτήματα του ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά το χρέος και της αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική παρουσιάζει η γαλλική Le Monde.

Η γαλλική Libération επισημαίνει: «Μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκάσει πολλούς αρμόδιους στην Ε.Ε. να σκεφτούν. Η σκληρή αντιμετώπιση της Ελλάδας από την τρόικα, που οδήγησε σε μια χωρίς προηγούμενο απώλεια αγοραστικής δύναμη και μαζική ανεργία, δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς λαϊκή αντίδραση. Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται πάντως μια επανάσταση. Όσο πλησιάζει στην εξουσία, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στο κρασί του. Αυτό που ενδεχομένως θα γίνει είναι μια συνετή επαναδιαπραγμάτευση του χρέους καθώς και μια προσεκτική ενίσχυση της κατανάλωσης, που είναι απολύτως απαραίτητη».

Πηγή: ΣΚΑΪ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή