Στην αντιπολίτευση τοποθετείται το «Ποτάμι»

Στην αντιπολίτευση τοποθετείται το «Ποτάμι»

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εμείς από  τη Δευτέρα δεν ξεκινάμε νέο προεκλογικό αγώνα, όπως είθισται να κάνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εμείς θα είμαστε παρόντες για να λέμε “ναι” εκεί που συμφωνούμε, “όχι” εκεί που κινδυνεύει η χώρα και πάντα να προτείνουμε συγκεκριμένες λύσεις».

Με τις φράσεις αυτές ο κ. Στ. Θεοδωράκης περιέγραψε από χθες τη στάση που θα τηρήσει έναντι του κ. Αλ. Τσίπρα, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και αν λάβει 150 και όχι 151 έδρες. Το νόημα αυτό είχε ο αυτοπροσδιορισμός του «Ποταμιού» ήδη από την πρώτη του δήλωση ως «αντιπολιτευόμενου κόμματος», αλλά και η απάντηση που έδωσε ο κ. Θεοδωράκης όταν τον ρώτησαν αν θα συνεργαζόταν σε μια ευρεία κυβέρνηση και με τους «ψεκασμένους», όπως ο ίδιος τους αποκαλεί, Ανεξάρτητους Ελληνες. Επανέλαβε με εμφανή διάθεση απαξίωσης ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να συνεργαστεί με οποιοδήποτε αντιευρωπαϊκό κόμμα».

Συνομιλία

Με αυτό το δεδομένο πρέπει να «διαβαστεί» και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες ο κ. Θεοδωράκης με τον κ. Αλ. Τσίπρα με πρωτοβουλία του πρώτου. Ο επικεφαλής του «Ποταμιού» τηλεφώνησε προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και εκείνος φέρεται να του ζήτησε να τα πουν σήμερα ή αύριο «αφού τελειώσουν οι πανηγυρισμοί». Καθώς ωστόσο δεν διευκρινίστηκε στη συνομιλία των δύο ανδρών αν η συζήτηση αυτή εντάσσεται στην πιθανή διερευνητική εντολή που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα (αν δεν έχει τελικώς 151 έδρες), στο «Ποτάμι» επιφυλάσσονταν ακόμη και για το αν θα γίνει. Πολύ περισσότερο όταν πρωτοκλασάτα στελέχη της Κουμουνδούρου, όπως ο κ. Παν. Λαφαζάνης, ακόμη και χθες μετά την επιβεβαίωση της μεγάλης νίκης του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν στα κανάλια με άκρως υποτιμητικό τρόπο για τον κ. Θεοδωράκη, αποκλείοντας κάθε περίπτωση συνεργασίας με το «Ποτάμι».

Ο ίδιος πάντως ο κ. Θεοδωράκης δεν απέκλειε να αποδεχθεί μια συνάντηση με τον Τσίπρα ακόμη και για να διερευνήσει τις προθέσεις του μελλοντικού πρωθυπουργού, αλλά και να του εξηγήσει ποια στρατηγική διαπραγμάτευσης θεωρεί ενδεδειγμένη το «Ποτάμι» για να μην κινδυνεύσει η χώρα. Παράλληλα σε ό,τι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Θεοδωράκης δεν έκρυβε ότι θα επιθυμούσε εκτός του να αναδειχθεί τρίτη δημοκρατική δύναμη να μη συγκεντρώσει τόσο υψηλό ποσοστό η Χ.Α. Γι’ αυτό άλλωστε στη δήλωσή του αφού είπε ότι η επιτυχία του «Ποταμιού» «είναι η νίκη της κοινωνίας, καθώς χωρίς λεφτά, προστάτες, συμφωνίες με συμφέροντα και συντεχνίες κατορθώσαμε να είμαστε στη Βουλή με 16 βουλευτές», υπογράμμισε την ανάγκη «να αναζητήσουμε επιτέλους τις αληθινές αιτίες που μισό εκατομμύριο Ελληνες επιλέγουν να ψηφίζουν -αυτήν την τόσο κρίσιμη στιγμή- τόσο αντιδραστικά».

Στον αντίποδα και αφού ευχαρίστησε τους χιλιάδες εθελοντές του «Ποταμιού» χαρακτήρισε την εμπιστοσύνη στο κόμμα του «μια ψήφο λογικής και θάρρους» και αφού τόνισε ότι «δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς καθώς η Ελλάδα είναι ακόμα κοντά στον γκρεμό», κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα «να ανταποκριθεί στις ευθύνες του».

«Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει επειδή ένα κόμμα θα έχει -αν έχει- 151 βουλευτές, χρειάζονται μεγάλες πλειοψηφίες και ένα πατριωτικό σχέδιο δράσης» κατέληξε ο Στ. Θεοδωράκης, καλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ να συνειδητοποιήσει ότι η χώρα έχει «ανάγκη από μεγάλες αλλαγές και από μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες» και διαβεβαιώνοντας ότι το «Ποτάμι» έχει και τις λύσεις και τους ανθρώπους για για βοηθήσει τη χώρα «για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή