ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο με θέμα την ηγεσία

ΠΑΣΟΚ: Συνέδριο με θέμα την ηγεσία

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη χειρότερη επίδοση από ιδρύσεως του κόμματος το 1974 σημείωσε στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές το ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα κατήλθε στην έκτη θέση, μόλις και μετά βίας μια θέση πάνω από τους έβδομους και τελευταίους ΑΝΕΛ, χάνοντας σχεδόν τα 2/3 των περίπου 750.000 ψηφοφόρων που το είχαν ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου 2012. Το κλίμα στη Χαρ. Τρικούπη ήταν χθες ευλόγως υποτονικό, ενώ υφίσταται οργή για τον Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αποδίδει την αποτυχία του ΠΑΣΟΚ να καταλάβει την τρίτη θέση στις εκλογές, στον κ. Παπανδρέου και το διασπαστικό ρεύμα που προκάλεσε η δημιουργία του Κινήματος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέδωσε στον κ. Παπανδρέου ευθύνη για την αποτυχία του κόμματός του να επιτύχει την τρίτη θέση και την κατάκτησή της από τη Χρυσή Αυγή. «Για την τρίτη θέση της Χρυσής Αυγής υπάρχει ευθύνη με ονοματεπώνυμο που βαραίνει τον Γιώργο Παπανδρέου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος, λίγο πριν από τις 11 χθες το βράδυ. Ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε πλήρως την ευθύνη που του αναλογεί, όπως είπε, για το εκλογικό αποτέλεσμα και προανήγγειλε συνεδριακές διαδικασίες στις οποίες θα τεθεί ακόμη και το ζήτημα ηγεσίας.

«Κατά μείζονα λόγο αναλαμβάνω τώρα πλήρως την ευθύνη που μου αναλογεί», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος είπε εμμέσως πλην σαφώς ότι στο συνέδριο που θα διεξαχθεί δεν έχει θέση ο κ. Παπανδρέου και όσοι συνεργάστηκαν με αυτόν στο πλαίσιο του Κινήματος. «Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ» τόνισε χαρακτηριστικά «και όχι άλλων μορφωμάτων ή παραγόντων που φιλοδοξούν να επηρεάσουν το ταλαιπωρημένο ΠΑΣΟΚ έξωθεν, αφού το υπονόμευσαν αλύπητα έσωθεν, μετά το εγκατέλειψαν και παραμένουν, όπως είδαμε, αμετανόητοι». Σύμφωνα με πηγές της Χαρ. Τρικούπη, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα διεξαχθεί την άνοιξη και τούτο διότι εντός του επόμενου μήνα προηγούνται διεργασίες οι οποίες αφορούν τη συγκρότηση κυβέρνησης, την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και, βεβαίως, τις όποιες συζητήσεις για τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους. «Προέχει η χώρα. Τα προβλήματα και οι κίνδυνοι τρέχουν, δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε: «Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, συγκέντρωσε σήμερα ένα ποσοστό ψήφων μικρό και ανεπαρκές. Το αποτέλεσμα δεν μας ικανοποιεί καθόλου σε σχέση με το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε κάνει και σε σχέση με τις αλήθειες που έχουμε πει προεκλογικά».

«Υπονόμευση»

Αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου, μίλησε για «ανιστόρητη υπονόμευση για ένα καπρίτσιο». Ενώ μίλησε για «κάποιες προσωπικές εμμονές που πλήρωσαν πανάκριβα και το ΠΑΣΟΚ και η χώρα». Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε, ωστόσο, ότι στην παρούσα φάση και με τη συγκεκριμένη επίδοση, το ΠΑΣΟΚ βελτιώνει τη θέση του η οποία «γίνεται τώρα πολύ πιο εύκολη σε σχέση με το τεράστιο βάρος που σηκώναμε πέντε ολόκληρα χρόνια». Σε προσωπικό τόνο ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι κατά την πολιτική διαδρομή του, ανέλαβε «για λόγους εθνικούς και παραταξιακούς» ευθύνες που δεν του αναλογούσαν. «Είχα τη μεγάλη ευκαιρία και τη μέγιστη τιμή να πάρω μέρος, από την πρώτη γραμμή, στον πόλεμο της γενιάς μου για να μη καταστραφεί η πατρίδα. Αυτό δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο στην πολιτική διαδρομή ενός προσώπου», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Η αποστροφή του κ. Βενιζέλου περί διενέργειας συνεδρίου φαίνεται ότι ικανοποιεί και τα περισσότερα από τα προβεβλημένα στελέχη. Σε κάθε περίπτωση, η όποια δρομολόγηση αμφισβήτησης του κ. Βενιζέλου δεν πρόκειται να εκδηλωθεί προτού ξεκαθαρίσουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες, όπως η κατάταξη στην περιφέρεια Β΄ Αθηνών όπου έχουν τεθεί ως υποψήφιοι οι περισσότεροι εκ των άλλοτε πρωτοκλασάτων (Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Φώφη Γεννηματά, Α. Λοβέρδος).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή