Ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup η παράταση προγράμματος

Ψηλά στην ατζέντα του Eurogroup η παράταση προγράμματος

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη για επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας και της παροχής περισσότερου χρόνου θα επισημάνει στο σημερινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, χωρίς ωστόσο να υποβάλει κάποιο σχετικό αίτημα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας, κ. Γ. Βάιντμαν, κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των ελληνικών εκλογών δήλωσε ότι η βοήθεια προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί μόνο αν τηρούνται οι συμφωνίες και πώς δεν υπάρχει θέμα κουρέματος του χρέους.

Οπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στην παρούσα φάση ο κ. Χαρδούβελης κυρίως «θα ακούσει τι έχουν να πουν οι υπόλοιποι υπουργοί Οικονομικών» και θα μεταφέρει το κλίμα που υπάρχει στην Αθήνα. Επίσης, θα ενημερώσει και για τη διαδικασία που θα ακολουθήσει από εδώ και στο εξής. Δηλαδή, τα χρονοδιαγράμματα σχηματισμού κυβέρνησης, προγραμματικών δηλώσεων κ.λπ. Στο πλαίσιο αυτό, δύο είναι τα κεντρικά μηνύματα που θα περάσει ο κ. Χαρδούβελης:

• Η Ελλάδα χρειάζεται κεφάλαια για να εξυπηρετήσει τις άμεσες υποχρεώσεις της. Στο πλαίσιο αυτό, το οικονομικό επιτελείο σκοπεύει να εκδώσει επιπλέον έντοκα γραμμάτια, αλλά δεδομένων των συνθηκών απαιτείται οι ελληνικές τράπεζες να σηκώσουν το βάρος αυτό. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υπάρχει και η σύμφωνη γνώμη της ΕΚΤ.

• Θα πρέπει να δοθεί χρόνος στη χώρα. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Χαρδούβελης δεν μπορεί να υποβάλει κάποιο αίτημα παράτασης του υφιστάμενου Προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ξεκαθαρίσει πώς η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να διαμορφώσει το πρόγραμμά της και να συζητήσει με την Ευρωζώνη.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών μετά την ενημέρωση του κ. Χαρδούβελη θα είναι δύσκολο να κάνουν μία συγκεκριμένη συζήτηση, καθώς τα ερωτήματα θα είναι πολλά και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ακόμα θολές. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο Ευρωπαίο αξιωματούχο η ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο δεν είναι «στατιστικά πιθανή», ενώ πρόσθεσε ότι για να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση για το χρέος, πρέπει πρώτα να έχει ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση. Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, δήλωσε, πως υπάρχει πολύ μικρή αποδοχή εντός του Εurogroup για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Οι Ευρωπαίοι θα θέσουν και το θέμα παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος «από 6 μήνες μέχρι και το τέλος του 2015», όπως λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος στην «Κ», δεδομένου ότι ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Η παράταση, όμως, είναι κάτι το οποίο για να δοθεί, πρέπει πρώτα να το ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και σίγουρα δεν μπορεί να ζητηθεί λίγο πριν από την εκπνοή του καθώς χρειάζονται διαδικασίες και ψηφοφορίες από κοινοβούλια κρατών – μελών. Το αργότερο σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι 16 Φεβρουαρίου, στο επόμενο Eurogroup, «αν δεν έχει ζητηθεί μέχρι τότε, θα βρεθείτε 1η Μαρτίου χωρίς δίχτυ προστασίας» λέει χαρακτηριστικά.

Μήνυμα προς Αθήνα

Σήμερα στο τραπέζι του Eurogroup οι εκπρόσωποι της Ε.Ε. αναμένεται να παρουσιάσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για το 2015. Οι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι η βασική πληρωμή που έχει η χώρα φέτος είναι η λήξη ομολόγων περίπου 7 δισ. και όπως φαίνεται, η Ελλάδα, χωρίς να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση και την είσπραξη της δόσης (ύψους περίπου 7 δισ.), δεν θα έχει χρήματα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της. Ο πρόεδρος του Eurogroup έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Αθήνα το Σάββατο, λέγοντας ότι η παραμονή στο ευρώ σημαίνει πως πρέπει να δεχτείς τους κανόνες και τις συμφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή