Επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στη Σομαλία

Επίσκεψη Ταγίπ Ερντογάν στη Σομαλία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ. Τη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου επισκέφθηκε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, στο πλαίσιο περιοδείας του στο Κέρας της Αφρικής.

Τον Τούρκο πρόεδρο υποδέχθηκε ο Σομαλός ομόλογός του, Χασάν Σεΐχ Μοχάμουντ, για να μεταβούν στο νεόδμητο «νοσοκομείο Ερντογάν», που κατασκευάσθηκε εξ ολοκλήρου με τουρκικά κεφάλαια. Το 200 κλινών υπερσύγχρονο νοσοκομείο είναι το μεγαλύτερο στην Ανατολική και Κεντρική Αφρική, ενώ σύμφωνα με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες, το ίδρυμα θα εξασφαλίσει ιατρικό προσωπικό και τεχνογνωσία από την Τουρκία. Η Αγκυρα θα προσφέρει επίσης τη χρηματοδότηση του νοσοκομείου για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Λίγο αργότερα, ο Ρετζέπ Ερντογάν παραβρέθηκε στα εγκαίνια του νέου τερματικού σταθμού στο διεθνές αεροδρόμιο του Μογκαντίσου, ο οποίος κατασκευάσθηκε από την ιδιωτική τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Kozuva. «Εύχομαι τα κτίρια αυτά να φέρουν καλοτυχία στη Σομαλία, που υπέφερε τόσο πολύ τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην τελετή εγκαινίων του αεροσταθμού. «Ο σομαλικός λαός δεν θα ξεχάσει τη βοήθεια που εξασφάλισε από τον τουρκικό», είπε ο Σομαλός ομόλογος του κ. Ερντογάν, κ. Μοχάμουντ.

Δρακόντεια ήταν, όμως, τα μέτρα ασφαλείας, με το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας να έχει αποκλεισθεί από την Παρασκευή, εν αναμονή της επίσκεψης Ερντογάν, που είναι ο πρώτος μη Αφρικανός ηγέτης, επισκέπτης στη χώρα, σε περισσότερα από 20 χρόνια. Ο Ερντογάν είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά τη Σομαλία το 2011 ως πρωθυπουργός.

Την Πέμπτη, βομβιστής αυτοκτονίας πραγματοποίησε επίθεση με παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο σε ξενοδοχείο, όπου Σομαλοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν συνάντηση, σκοτώνοντας δύο φρουρούς. Η επίσκεψη του Ερντογάν αποτελεί μέρος της φιλόδοξης τουρκικής πολιτικής προσέγγισης μουσουλμανικών χωρών, που αντιμετωπίζονται σαν παρίες από τη Δύση. Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο Σομαλός πρόεδρος υπογράμμισε την αξία της τουρκικής βοήθειας: «Η Τουρκία δεν ανέμεινε την επαναφορά της σταθερότητας, προτού επενδύσει. Αντίθετα, επένδυσε στη χώρα μας, επιδιώκοντας την επαναφορά της σταθερότητας».

Η κουρδική μειονότητα

Τη δέσμευσή του για ειρήνη με τους Κούρδους προσέφερε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, ζητώντας τη βοήθεια της κουρδικής μειονότητας, σε επίσκεψη που πραγματοποίησε στην πόλη Ντιγιαρμπακίρ της Ανατολικής Τουρκίας.

«Η ειρηνευτική διαδικασία θα πετύχει και η αιώνια αδελφότητα θα επιτευχθεί. Θα βαδίσουμε όλοι μαζί στους δρόμους του Ντιγιαρμπακίρ, θα βαδίσουμε ο ένας δίπλα στον άλλο, ως ίσα μέλη του έθνους μας», είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εισπράττοντας τις επευφημίες του κουρδικού πλήθους.

Παρά την πρόσφατη πρόοδο στην ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ Τουρκίας και ΡΚΚ, η πολιορκία του Κομπάνι στη Συρία και το ζήτημα του εξοπλισμού των Κούρδων Πεσμεργκά από τη Δύση έχει δημιουργήσει προσκόμματα σε αυτήν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή