Τέλος στις εξαγωγές όπλων

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΙΑΝΤ. Τις εξαγωγές όπλων προς τη Σαουδική Αραβία φέρεται να διέκοψε η Γερμανία, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας Bild που επικαλείται πηγές άκρως απόρρητης επιτροπής.

Η αποτελούμενη από την καγκελάριο Μέρκελ και οκτώ υπουργούς Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφαλείας, υποστηρίζει η εφημερίδα, έλαβε αυτή την απόφαση την Τετάρτη. Η Γερμανία εξήγε κάθε χρόνο μεγάλο όγκο αμυντικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία, στον οποίο περιλαμβάνονταν τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, πολεμικά πλοία και πολεμικά όπλα αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Η πηγή της εφημερίδας, που διατήρησε την ανωνυμία της, υποστηρίζει ότι η απόφαση ελήφθη εξαιτίας φόβων για τη σταθερότητα στην περιοχή. Παρότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, η γερμανική νομοθεσία ορίζει ότι για κάθε τέτοια απόφαση θα πρέπει να ενημερωθεί το Κοινοβούλιο της χώρας.

Στο μεταξύ, την απρόσκοπτη συνέχεια της σημερινής ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας εγγυήθηκε ο νέος μονάρχης, βασιλιάς Σαλμάν, σπεύδοντας από την Παρασκευή κιόλας να ορίσει νεότερους συγγενείς του ως διαδόχους του θρόνου.

Ορίζοντας τον 69χρονο ετεροθαλή αδελφό του Μουκρίν ως διάδοχο και τον 55χρονο ανιψιό του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ ως επόμενο στη διαδοχή, ο βασιλιάς Σαλμάν πέτυχε να διαλύσει τα σενάρια που προέβλεπαν αναταραχή στο βασίλειο σε περίπτωση εκδημίας του.

Ο 79χρονος Σαλμάν πρέπει τώρα να κατευθύνει τη χώρα σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή, με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν και τις σχέσεις με τον παραδοσιακό σύμμαχο, τις ΗΠΑ, να αντιμετωπίζουν κρίση.

«Θα συνεχίσουμε, με τη βοήθεια του Θεού, στην ευθεία πορεία που ακολούθησε αυτή η χώρα μετά την ίδρυσή της από τον βασιλιά Αμπντουλαζίζ», είπε ο νέος μονάρχης, αναφερόμενος στον ιδρυτή του οίκου των Σαούντ.

Η ταχύτητα της διαδοχής εξέπληξε τους Σαουδάραβες που έχουν συνηθίσει να αναμένουν μήνες μέχρι την ενθρόνιση διαδόχου. «Η επιλογή του Μοχάμεντ μπιν Νάγεφ δείχνει πόση σημασία αποδίδει ο βασιλικός οίκος στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας», λέει ο Τζόζεφ Κετσίτσιαν, ειδικός των βασιλικών οίκων του Κόλπου. Ο πρίγκιπας Μπιν Νάγεφ ήταν τα τελευταία χρόνια αρμόδιος για αντιτρομοκρατικά θέματα στο βασίλειο.

Οι συνήθως πολυσύχναστοι δρόμοι της πρωτεύουσας Ριάντ ήταν έρημοι χθες, ημέρα εθνικού πένθους για τον θάνατο του βασιλέα Αμπντάλα, ενώ ηγέτες από όλο τον κόσμο συνέρρεαν στο βασίλειο για να τιμήσουν τη μνήμη του εκλιπόντος και να τιμήσουν τον διάδοχό του.

Οι επισκέπτες

Μεταξύ των επισκεπτών ξεχώριζαν ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ποροσένκο και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο Αφγανός ομόλογός του Ασράφ Γκάνι, ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ιορδανός βασιλέας Αμπντάλα.

Η ταφή του εκλιπόντος πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τα αυστηρά σουνιτικά έθιμα του ουαχαμπιτισμού, με τη σορό να μεταφέρεται σε σάβανο και να θάβεται σε τάφο, χωρίς επιγραφή. Οι γυναίκες ήταν απούσες από την τελετή, ενώ το αυστηρό δόγμα δεν επιτρέπει εκδηλώσεις θλίψης.

Ελπίδες Ομπάμα

Την εκτίμησή του για τον εκλιπόντα και την ελπίδα του για σύσφιγξη των σχέσεων με τον νέο μονάρχη εξέφρασε το Σάββατο σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον βασιλιά Σαλμάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος σχεδιάζει να επισκεφθεί αύριο τη Σαουδική Αραβία επιστρέφοντας από την τριήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία.

Τη συμβολή του εκλιπόντος στη βελτίωση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με τη Δύση επαίνεσαν χθες Δυτικοί ηγέτες, παρότι ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των γυναικών υπογράμμισαν ότι ο Αμπντάλα αποδείχθηκε ανασταλτικός παράγοντας στην ελευθερία της έκφρασης και την απελευθέρωση των γυναικών από την καταπίεση του ισλαμικού νόμου, σαρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή