Το πρώην… Υπόλοιπο, μωσαϊκό πολιτικών ιδεών

Το πρώην… Υπόλοιπο, μωσαϊκό πολιτικών ιδεών

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτός ο τόπος πρέπει να αλλάξει ριζικά. Και ίσως με αυτές τις εκλογές να γίνει. Ο λαός δεν φοβάται τίποτα». Δεν μιλάμε με κάποιο γενειοφόρο φοιτητή. Βρισκόμαστε στη Βουλιαγμένη, μία απρόσμενα ηλιόλουστη μέρα, και η συνομιλήτρια της «Κ» έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ευκατάστατης ηλικιωμένης αστής.

Η «Κ» επισκέφθηκε εκλογικά τμήματα στην περιφέρεια Αττικής, που περιλαμβάνει την αθηναϊκή Ριβιέρα (Βούλα, Βουλιαγμένη), αλλά και την καρδιά της βαριάς βιομηχανίας της χώρας (Ασπρόπυργος, Ελευσίνα). Θέλαμε να μάθουμε πώς ένα κόμμα που δεν έφτανε ούτε το 5% στις περιοχές αυτές πριν από πέντε χρόνια κατέληξε χθες να σαρώνει.

Σε εκλογικό τμήμα Βουλιαγμένης μιλήσαμε με αρκετούς ψηφοφόρους που παραμένουν πιστοί στην κεντροδεξιά παράταξη. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση μιας ένθερμης, όχι -ακριβώς- νέας οπαδού της Ν.Δ., που καθόταν με δύο φίλες της σ’ ένα πεζούλι και ανέλυε τις εξελίξεις. «Η Αμερική θέλει τον Τσίπρα, όπως ήθελε και τον Ανδρέα (Παπανδρέου)», λέει, κατηγορώντας την «Κ» για αφέλεια που δεν το γνώριζε και λέγοντας ότι με τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ «ξεκίνησε το κακό». Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «θα πεινάσουμε, θα γίνουμε Αργεντινή» συνεχίζει, με τις δύο φίλες να τη συνοδεύουν σαν χορός. Οταν ρωτάμε πού αποδίδει τη διαφαινόμενη ήττα της Ν.Δ., αναφέρεται ξανά στην επιρροή ξένων δυνάμεων. Τότε ο χορός στρέφεται εναντίον της. «Εκανε πάρα πολλά λάθη η Ν.Δ.» αναφωνούν. «Μας έκοψε τις συντάξεις. Εβαλε τον ΕΝΦΙΑ. Δεν περιμέναμε ότι η Ν.Δ. θα μας έπαιρνε το σπίτι».

Στην άλλη πλευρά του Λεκανοπεδίου, στο εκλογικό τμήμα στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, το κλίμα είναι διαφορετικό. Αντί για ψηφοφόρους που αντιμετωπίζουν το δίλημμα αν η Ν.Δ. αξίζει μία ακόμα ευκαιρία ή που κάνουν την υπέρβαση και στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ, στον Ασπρόπυργο μιλήσαμε με ανθρώπους που θεωρούν τον κ. Τσίπρα αριστερό του γλυκού νερού. «Δεν πρέπει να βάζουμε όλους τους αριστερούς στο ίδιο τσουβάλι» λέει η Ολυμπία, μία πληθωρική ιδιωτική υπάλληλος. Τη ρωτάμε αν θεωρεί ότι ο κ. Τσίπρας θα ξεπουλήσει τις αρχές της Αριστεράς. «Είναι δεδομένο» λέει και τραντάζεται από τα γέλια. Ενα ζευγάρι –εκείνος άνεργος μαραγκός, εκείνη καθηγήτρια– το πηγαίνουν ακόμα πιο πέρα: για εκείνους, ακόμα και το ΚΚΕ επιδεικνύει ανεπαρκή προσήλωση στην επανάσταση.

Εκτός από στρατευμένους αριστερούς, η «Κ» συνάντησε γενικευμένη απαξίωση και αμηχανία στον Ασπρόπυργο. Ενας 35άρης έμπορος μας είπε ότι θα ψηφίσει κάποιο μικρό κόμμα –«ίσως τον Λεβέντη»– και ότι δεν περιμένει κάποια θετική αλλαγή από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ τουλάχιστον δύο άτομα, προσερχόμενα στην κάλπη, είπαν ότι δεν είχαν ακόμα αποφασίσει τι θα ψήφιζαν.

Τι άκουσαν οι υποψήφιοι

Για να αποκτήσει πληρέστερη εικόνα των ζητημάτων που καθόρισαν την ψήφο στην Αττική, η «Κ» συνομίλησε με τρεις υποψηφίους που διέσχισαν την περιφέρεια τις τελευταίες εβδομάδες σε αναζήτηση σταυρών. Ο Αριστείδης Αϊβαλιώτης, επιχειρηματίας και υποψήφιος με το «Ποτάμι», δηλώνει ότι το ζήτημα της φορολογίας ακίνητων ήταν κορυφαία προτεραιότητα των ψηφοφόρων στα νότια προάστια, ενώ στη Δυτική Αττική το πιο επείγον ζήτημα «ήταν η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής για τους νέους».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βήχας, καρδιολόγος και εμπνευστής του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό, τονίζει ότι παρά τις έντονες κοινωνικοοικονομικές αντιθέσεις των διαφορετικών περιοχών που ανήκουν στην Περιφέρεια Αττικής, οι βασικές ανησυχίες ήταν κοινές. Αυτές αφορούσαν, εκτός από την ανεργία, τα χρέη των νοικοκυριών και το Εθνικό Σύστημα Υγείας, «ειδικά σχετικά με τη συμμετοχή στο κόστος φαρμάκων και εξετάσεων».

Τέλος, ο Γιώργος Κώτσηρας, ο 30χρονος δικηγόρος που έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα σε αυτές τις εκλογές με τη Ν.Δ., αναφέρει τη διάθεση ακόμα και οργισμένων ψηφοφόρων να συζητήσουν ιδιαίτερα με νέους σαν τον ίδιο. Ο κ. Κώτσηρας, όπως και ο κ. Αϊβαλιώτης, τόνισαν επίσης ότι στις περιοχές της Δυτικής Αττικής πολύ μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων εκφραζόταν έντονα για το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης – στοιχείο που αντανακλάται στα υψηλά ποσοστά που συγκέντρωσε και πάλι στην περιφέρεια η Χρυσή Αυγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή