Πίεση σε ρευστότητα, τράπεζες

Πίεση σε ρευστότητα, τράπεζες

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διελκυστίνδα μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης αναμένεται ότι θα βρεθούν το επόμενο διάστημα οι τράπεζες με επίκεντρο τις νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων. Οι εκδόσεις εντόκων αποτελούν, βραχυπρόθεσμα, μονόδρομο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του Δημοσίου, οι οποίες μπορούν να καλυφθούν μόνο από τις εγχώριες τράπεζες. Σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό για το δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου οι νέες εκδόσεις γραμματίων θα ανέλθουν τουλάχιστον στα 7 δισ. ευρώ και είναι εξαιρετικά αμφίβολο το αν οι τράπεζες μπορούν να διαθέσουν τέτοια ποσά, χωρίς την ενεργή βοήθεια της ΕΚΤ.

Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν μόνο την πίεση που δημιουργεί η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας αλλά και την αρνητική στάση της ΕΚΤ που αντιδρά στην κατάχρηση του εργαλείου των εντόκων γραμματίων. Την περασμένη Τετάρτη, όπως αποκάλυψε η «Κ», ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ με έγγραφο που απέστειλε στις διοικήσεις των εγχώριων συστημικών τραπεζών ζήτησε να είναι πολύ προσεκτικές στη διαχείριση της ρευστότητας και να αποφεύγουν τοποθετήσεις σε στοιχεία ενεργητικού που δεν μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να αντλήσουν ρευστότητα. Σημειώνεται ότι το Δημόσιο ήδη έχει εκδώσει έντοκα ύψους 15 δισ. ευρώ και βάσει οδηγίας της ΕΚΤ οι εγχώριες τράπεζες μπορούν να αξιοποιούν ως ενέχυρο για την άντληση ρευστότητας έντοκα ύψους έως και 3,5 δισ. ευρώ (ποσό που έχει ήδη αξιοποιηθεί). Στις δύο τελευταίες εκδόσεις εντόκων, ορισμένες τράπεζες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ή τελικά συμμετείχαν ύστερα από έντονες πιέσεις.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο οι εγχώριες τράπεζες να καλύψουν νέες εκδόσεις ύψους 7 δισ. ευρώ εκτός εάν η ΕΚΤ αλλάξει στάση για την αποδοχή των εντόκων ως ενέχυρο. Δίχως την ΕΚΤ οι τράπεζες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, δεδομένης μάλιστα της αιμορραγίας στις καταθέσεις: την περίοδο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου 2014 μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ, τον Δεκέμβριο κατά περίπου 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν οι τράπεζες, είναι εξαιρετικά σημαντικό να βελτιωθούν οι συνθήκες ρευστότητας και να ανακοπούν οι εκροές καταθέσεων. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις τράπεζες, απαιτεί τον σχηματισμό ισχυρής κυβέρνησης, πολιτική σταθερότητα και μια γρήγορη, αποτελεσματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τον καθορισμό της επόμενης ημέρας στις σχέσεις με τους δανειστές. Υπογραμμίζουν ότι η διαπραγμάτευση θα πρέπει να είναι σύντομη και προειδοποιούν για τους κινδύνους μιας ενδεχόμενης μακρόσυρτης διαπραγμάτευσης, που θα υπονομεύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στην οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή