Πολλά τα ανοικτά μέτωπα στο Ασφαλιστικό

Πολλά τα ανοικτά μέτωπα στο Ασφαλιστικό

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο έτοιμα νομοσχέδια και ένα «καυτό» e-mail με μια σειρά επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά περιμένουν τον νέο υπουργό Εργασίας, από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα εγκατασταθεί στο γραφείο του, στην οδό Σταδίου 29.

Πρόκειται για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και τον συνδικαλιστικό νόμο που ήδη είχε συμφωνήσει η απελθούσα κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που διεκόπη από τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων δύο μηνών. Αλλά και για τις αλλαγές που έχει ζητήσει η τρόικα στο πλαίσιο της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού και τις οποίες είχε απορρίψει η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Υπό το φως των νέων δημοσιονομικών δεδομένων για τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων με την κατάρρευση των εσόδων το τελευταίο δίμηνο του 2014, και υπό την προϋπόθεση ότι η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει μια συνολική επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές, τα ζητήματα που έχουν τεθεί επιτακτικά από την τρόικα στην ελληνική πλευρά προσλαμβάνουν βαρύνουσα σημασία. Πολλώ δε μάλλον, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απορρίψει όχι μόνο τα νέα μέτρα αλλά και μια σειρά παλαιών, ήδη θεσμοθετημένων παρεμβάσεων, σε εργασιακό και ασφαλιστικό.

Αναλυτικά, το πρώτο νομοσχέδιο που βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργείου Εργασίας αφορά την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων που επιτρέπουν την πρόωρη συνταξιοδότηση ή τη συνταξιοδότηση πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Προβλέπει το πάγωμα των κύριων συντάξεων έως το 2017, ενώ αυξάνει στις 6.000 από 4.500 τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης για τη λήψη της κατώτερης ή της βασικής σύνταξης. Για όσους έχουν λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης προτείνεται η λήψη ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ενώ για όσους βρίσκονται μεταξύ 15 και 20 ετών ασφάλισης, προβλέπεται η λήψη αναλογικής σύνταξης.

Αλλαγές προβλέπονται και για το ΕΚΑΣ, με καθιέρωση αυστηρότερων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και μελλοντική αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων – ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων προκρίνεται η λύση της ένταξης των επικουρικών ταμείων και των ταμείων εφάπαξ όλων των μισθωτών στο ΙΚΑ.

Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει διατάξεις όπως αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες (από 24 σήμερα), κατάργηση της προστασίας από απόλυση των συνδικαλιστών για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους, περιορισμό των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις 7 στις 3 ημέρες, μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας εκλεγμένων συνδικαλιστών σε ομοσπονδίες και εργατικά κέντρα και δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συνδικάτα, ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος.

Βέβαια, οι εκπρόσωποι των πιστωτών, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης διαπραγμάτευσης που διεκόπη χωρίς αποτέλεσμα, ασκούσαν πιέσεις για ευρύτερες αλλαγές τόσο στο ασφαλιστικό όσο και τα εργασιακά.

Οσον αφορά το ασφαλιστικό, η τρόικα επιμένει στη δημιουργία ενός ασφαλιστικού φορέα με στόχο τη σταδιακή εναρμόνιση εισφορών και παροχών. Εχει ζητήσει ακόμη και την εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» στις κύριες συντάξεις, όπως ισχύει ήδη για τις επικουρικές, που θα επιτρέπει αυτόματες παρεμβάσεις στο ύψος των συντάξεων, ενώ ζητούσε και αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονται στον νόμο 3863/10. Παράλληλα, οι πιστωτές ζητούσαν αναπροσαρμογή των κατώτατων συντάξεων για όλους τους αυτοαπασχολούμενους (ΟΑΕΕ και ΟΓΑ) σύμφωνα με τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και προσδιορισμό των εισφορών, με βάση τον τζίρο, δηλαδή το πραγματικό εισόδημα. Στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμη και η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΓΑ και εναρμόνισή τους με αυτά που ισχύουν για τους νέους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ. Στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, διά νόμου, στην ουσιαστική επαναφορά της εργοδοτικής ανταπεργίας αλλά και στην αλλαγή της διαδικασίας λήψης απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή