Οικονομική ανάταξη ή εθνική τραγωδία

Οικονομική ανάταξη ή εθνική τραγωδία

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις χθεσινές εκλογές ήταν αδύνατον να αποφευχθεί. Ανεξαρτήτως τακτικών ή στρατηγικών λαθών, το αποτέλεσμα φαίνεται ότι ήταν δεδομένο. Οφείλεται δε στις πολιτικές που ασκήθηκαν τα τελευταία χρόνια, οι οποίες οδήγησαν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού σε απόγνωση. Πολίτες, που ανήκαν παραδοσιακά στην Κεντροδεξιά, όχι μόνο βίωσαν τη δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, είδαν την ανεργία να διώχνει από την πατρίδα τα παιδιά τους, αλλά αισθάνθηκαν να απειλούνται ακόμη και «τα άγια των αγίων» του μέσου ελληνικού νοικοκυριού: η ιδιοκτησία. Ορισμένοι από αυτούς έκαναν ένα αδιανόητο έως χθες άλμα: ψήφισαν Αριστερά, έναν ιστορικό αντίπαλο. Κατάργησαν στην πράξη τα ιδεολογικά χάσματα, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή κατά την οποία οι πιεστικές ανάγκες γκρεμίζουν στερεότυπα δεκαετιών. Παρ’ όλα αυτά η συντηρητική παράταξη δεν συνετρίβη. Υπέστη μια οδυνηρή ήττα, η οποία πιθανόν να είχε μικρότερη έκταση εάν μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση είχε ακολουθήσει μια σοβαρότερη, ουσιαστική πολιτική κι αν είχε αποφύγει τα λάθη στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Το ποσοστό που απέσπασε στις χθεσινές εκλογές τής επιτρέπει πάντως να ανασυγκροτηθεί ταχύτατα και να ασκήσει τον θεσμικό της ρόλο.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, αποτελεί συντριβή, όπως άλλωστε και αυτό του Γ. Παπανδρέου. Ωστόσο, επειδή η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, είναι πρόωρο να βάλει κανείς από τώρα τίτλους τέλους στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κερδίσει μια ιστορική ευκαιρία να αποδείξει ότι η ριζοσπαστική Αριστερά έχει τη δυνατότητα από σχηματισμός διαμαρτυρίας και κήρυκας μιας γλυκιάς ουτοπίας να γίνει δύναμη εξουσίας και ρεαλισμού. Η χθεσινή νίκη τον βρίσκει αρκετά άπειρο και ίσως ανέτοιμο για το δύσκολο έργο που τον περιμένει. Δυστυχώς για μας και για εκείνον η Ελλάδα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη στιγμή των τελευταίων δεκαετιών.

Από τις αποφάσεις της νέας κυβέρνησης θα εξαρτηθεί εάν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε θα αναταχθεί ή θα εξελιχθεί σε εθνική τραγωδία. Οι πολίτες έδωσαν στο κόμμα του κ. Τσίπρα καθαρή εντολή, περιμένοντας κυρίως, με τη δύναμη του νέου, να τερματίσει οριστικά τις άφρονες και φαύλες πρακτικές που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή