Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Μέγαρο Μαξίμου μετέβη το απόγευμα της Δευτέρας ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ορκωμοσία του στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ενημέρωσε πως «μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω». Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Νωρίς το μεσημέρι, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφθηκε τον  Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να τον ενημερώσει ότι δεν επιθυμεί θρησκευτική ορκωμοσία του ιδίου ως πρωθυπουργού. Με τον Αρχιεπίσκοπο συναντήθηκε το απόγευμα και ο Πάνος Καμμένος, δηλώνοντας ότι ζήτησε την ευλογία του «για την καινούργια αρχή» ενώ συζήτησαν «θέματα που αφορούν την Εκκλησία και το έργο της στην πρόνοια» το οποίο χαρακτήρισε τεράστιο.

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα στα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε τη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. 

"Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος. " Οι ΑΝΕΛ, δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για ορκωμοσία και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης…"

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας του κόμματός του σ’ ένα σχήμα στο οποίο θα συμμετείχε και το «Ποτάμι», το οποίο απαξίωσε πρόσφατα χαρακτηρίζοντάς το «κόμμα με σπόνσορα». 

Μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί στις 19:00 με τον επικεφαλής του Ποταμιού,  Σταύρο Θεοδωράκη, για να συζητήσουν το ενδεχομένο στήριξης της κυβέρνησης από το Ποτάμι ή ακόμα και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση. Η στάση του Ποταμιού ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης ή ανοχής προς την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα μπορεί να αποσαφηνιστεί μετά από τη συνάντηση, αλλά «κυρίως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει ένας κακός οιωνός με τα όσα έχουν ήδη ανακοινωθεί». «Σε κάθε περίπτωση» πρόσθεσε «το Ποτάμι είναι εδώ και δεν αλλάζει την αρχική του θέση: θα εκτιμάμε κάθε φορά τις προτάσεις της κυβέρνησης και θα είμαστε παρόντες για να πούμε είτε "ναι" είτε "όχι"».

Η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί αύριο με σκοπό να ορκισθεί την ίδια μέρα. Σε σημερινή τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον  κ. Τσίπρα και τον  Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ,  κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, συμφωνήθηκε να συναντηθούν μετά την ορκωμοσία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή