Η διαχείριση της ήττας

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δήλωση του κ. Αντώνη Σαμαρά για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών χαρακτηρίζεται επιεικώς από αυταρέσκεια. Λίγο ακόμη και θα μπορούσε να εκληφθεί ως διάγγελμα εκλογικής νίκης. Το γεγονός ότι ο κ. Αλέξης Τσίπρας αναδεικνύεται από ηγέτης ασημάντου κόμματος το 2011, όταν επήλθε η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, σε πρωθυπουργό της χώρας δεν ετάραξε τον κ. Σαμαρά. Προφανώς θεωρεί ότι το ποσοστό που εξασφάλισε η Νέα Δημοκρατία του διασφαλίζει την παραμονή του στην ηγεσία της Κεντροδεξιάς.

Οι εκλογές λειτούργησαν ως διαδικασία εκτονώσεως των πολιτών και έφεραν τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Δεν είναι διόλου βέβαιο εάν αυτό θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία της Ελλάδος ή εάν οδηγηθούμε σε περιπέτειες οδυνηρές. Αλλά εκτόνωση υπήρξε – αυτή εξάλλου είναι η διέξοδος, που προσφέρει το αντιπροσωπευτικό σύστημα.

Η προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. χαρακτηριζόταν από πρωτογονισμό και ο ακραίος πολιτικός λόγος δεν είχε ως συνέπεια τον επαναπατρισμό των αποσχισθέντων πολιτών από την παραδοσιακή Κεντροδεξιά. Η Χρυσή Αυγή κατέλαβε την τρίτη θέση, παρά το γεγονός ότι η ηγεσία της είναι έγκλειστη στον Κορυδαλλό, και ελειτούργησε ως κόμμα περίπου εκτός νόμου. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εκπροσωπούνται ανέτως στη Βουλή.

Παρά ταύτα η Ν.Δ. εξασφάλισε υψηλό ποσοστό και αυτό οφείλεται πρωτίστως στη νομιμοφροσύνη των οπαδών της, που αφού κατέπνιξαν τη δυσαρέσκειά τους και ενίοτε την αποστροφή τους, ψήφισαν μία ιστορική παράταξη, η ύπαρξη της οποίας χρονολογείται από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η παρούσα στήλη δεν έχει πρόθεση και φυσικά ούτε δικαίωμα να διερευνήσει θέμα αλλαγής ηγεσίας, αλλά είναι προφανές ότι η Ν.Δ. έχει ανάγκη αυτοκαθάρσεως.

Η πολιτική φυσιογνωμία της Κεντροδεξιάς τα τελευταία χρόνια διαμορφώθηκε από δύο συνιστώσες, που συγκροτούνταν από υπολείμματα της Πολιτικής Ανοιξης και από τους εισπηδήσαντες στην Κεντροδεξιά βουλευτές του ΛΑΟΣ. Η μετάλλαξη της Ν.Δ. αποτελεί αδήριτη ανάγκη, άλλως ο κίνδυνος της διασπάσεως είναι μεγάλος εάν δεν επέλθει ριζοσπαστική αλλαγή στο ύφος και στην εκφορά του πολιτικού λόγου.

Δεν υπάρχουν περιθώρια αυταρέσκειας. Τα αίτια της εκλογικής ήττας, η νέα φυσιογνωμία της Ν.Δ., ο τρόπος λειτουργίας των κομματικών οργάνων και της κοινοβουλευτικής ομάδος θα πρέπει να συζητηθούν εις βάθος. Ουδείς έχει εξασφαλίσει δικαίωμα αυθεντίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν η νίκη του ριζοσπαστικού μικροαστισμού, διότι αυτή την τάση εκφράζουν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες. Ο κίνδυνος να ακολουθήσει μία ανάλογη ροπή η Ν.Δ. είναι υπαρκτός. Η άνοδος του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία είχε οδηγήσει στην ΠΑΣΟΚοποίηση της Ν.Δ. Η προσομοίωση της Ν.Δ. με τον ΣΥΡΙΖΑ άρχισε μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο και θα ήταν ατυχέστατο εάν δεν διακοπεί βιαίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή