Στελέχη πρώτης γραμμής εκτός του Κοινοβουλίου

Στελέχη πρώτης γραμμής εκτός του Κοινοβουλίου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσωπικές επιλογές, ρήσεις ή πράξεις, η αποτελεσματικότητά τους σε κυβερνητικές θέσεις, σε συνδυασμό και με τις επιδόσεις των κομμάτων τους, φαίνεται πως ήταν οι κυριότερες αιτίες για τις οποίες έως χθες στελέχη «πρώτης γραμμής», βρέθηκαν εκτός Βουλής: οι ψηφοφόροι μπροστά στην κάλπη έστειλαν και τέτοιου είδους μηνύματα, πέραν των γενικότερων επιλογών τους.

Οπως ήταν φυσικό, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία, το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με ηχηρότερη βεβαίως -και για ιστορικούς λόγους- την περίπτωση του κ. Γ. Παπανδρέου: ο πρώην πρωθυπουργός, που πρόσφατα δημιούργησε -φεύγοντας από το ΠΑΣΟΚ- δικό του κίνημα, έμεινε εκτός κοινοβουλίου, γεγονός το οποίο σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως. Αποτέλεσμα είναι πάντως ότι για πρώτη φορά, έπειτα από σχεδόν εννέα δεκαετίες, μέλος της πολιτικής οικογένειας των Παπανδρέου δεν θα είναι μεταξύ των 300. Ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 1923.

Από τη Νέα Δημοκρατία, στελέχη που πρόσφατα ή σε προηγούμενες περιόδους διετέλεσαν υπουργοί και υφυπουργοί και οι οποίοι τώρα έμειναν εκτός, είναι μεταξύ άλλων οι Γ. Μιχελάκης, Αργ. Ντινόπουλος, Χρ. Μαρκογιαννάκης (ήταν και αντιπρόεδρος της Βουλής), Γ. Ορφανός, Αντ. Μπέζας, Κ. Αρβανιτόπουλος, Αν. Νεράντζης, Π. Παναγιωτόπουλος, καθώς και οι Αλ. Δερμετζόπουλος, Ν. Ταγαράς, Κατερίνα Παπακώστα, Ζέτα Μακρή, Μ. Παπαδόπουλος, Θ. Λεονταρίδης. Ειδικά στη Β΄ Αθηνών, δε, είναι αξιοσημείωτες οι χαμηλές επιδόσεις της αποκαλούμενης «λαϊκής δεξιάς». Εκτός έμεινε και η μεταγραφείσα τελευταία στιγμή από το ΠΑΣΟΚ Αντζελα Γκερέκου στην Κέρκυρα. Στην Α΄ Αθηνών δεν εξελέγη η κ. Φωτεινή Πιπιλή, λόγω της μείωσης της δύναμης της Ν.Δ., ενώ η Βουλή «χάνει» και τον… παραδοσιακό καταμετρητή των ψηφοφοριών κ. Ι. Τζαμτζή. Δεν εξελέγησαν επίσης οι κ. Φαήλος Κρανιδιώτης και Αθ. Πλεύρης, όπως και η κ. Μίκα Ιατρίδη, αν και επέστρεψε κατά την προεκλογική περίοδο στη Ν.Δ.

Από τους πράσινους, μακριά από τα κοινοβουλευτικά έδρανα έμειναν οι Μιχ. Χρυσοχοΐδης, Π. Κουκουλόπουλος, Γ. Μανιάτης, Γ. Ντόλιος, και στελέχη όπως η Αφροδίτη Αλ Σάλεχ και οι Γ. Φλωρίδης, Δημ. Καρύδης, Π. Καψής, Νάσος Αλευράς και Πύρρος Δήμας.

Εκτός Βουλής έμεινε και ένας εκ των πλέον συζητημένων βουλευτών που αρχικώς είχε εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ήταν υποψήφιος με το «Ποτάμι»: ο Π. Τατσόπουλος.

Από την άλλη, η επιλογή του γ.γ. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπα να κατέβει στην Β΄ Αθηνών, προκάλεσε την έξοδο από τη Βουλή του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σπ. Χαλβατζή, έπειτα από οκτώ χρόνια θητείας. Την έξοδο του κοινοβουλίου είδε και η κ. Λίλα Καφαντάρη.

Στα έδρανα των ΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια, ο Τέρενς Κουίκ μένει πλέον εκτός, ενώ δεν κατάφερε να εκλεγεί ο παλαιός ποδοσφαιριστής Κριστόφ Βαζέχα.

Απώλειες, πάντως, είχε και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν επανεξελέγησαν οι Οδ. Βουδούρης, Δ.Τσουκαλάς και η κ. Αννα Χατζησοφιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή