Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με προίκα μια σχετικά άνετη πλειοψηφία 162 εδρών που προέκυψε από τη συμφωνία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ να συμπορευθούν κυβερνητικά, ο κ. Αλέξης Τσίπρας εξασφάλισε χθες τη δεδηλωμένη και ορκίσθηκε πρωθυπουργός, δίνοντας πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης, που επηρεάζεται από τη συμφωνία με τους ΑΝΕΛ να στηρίξουν το εγχείρημα, ανακοινώνεται σήμερα και, εφόσον αυτό συμβεί νωρίς, θα γίνει σήμερα και η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Ο νέος πρωθυπουργός, που κινήθηκε με γοργούς ρυθμούς ήδη από το βράδυ της Κυριακής αμέσως μετά τη διαπίστωση ότι δεν διαθέτει αυτοδυναμία ο ΣΥΡΙΖΑ, εμφανίζεται αποφασισμένος να κλείσει τάχιστα τα διαδικαστικά ζητήματα προκειμένου αυτός και η κυβέρνησή του να αρχίσουν να δουλεύουν. «Νομίζω ότι θα ήταν καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, διότι μας περιμένει ανηφορικός δρόμος», είπε ο κ. Τσίπρας προς τον κ. Παπούλια, ενημερώνοντάς τον ότι έχει τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Οι διεργασίες για το νέο κυβερνητικό σχήμα συνεχίζονταν έως αργά χθες, με στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα να τονίζουν ότι υπήρξαν αρκετές «καραμπόλες» που θα έπρεπε να ξεκαθαριστούν μέχρι να διαμορφωθεί η τελική εικόνα. Οι επιλογές του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν τη διάθεση να μετακινήσει κοντά του στην κυβέρνηση τους στενούς συνεργάτες του στο κόμμα. Ο κ. Νίκος Παππάς αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα υπουργού Επικρατείας με συντονιστικό ρόλο στο επικοινωνιακό κομμάτι της νέας κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να «εκτεθεί» ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέση για την οποία ακούγονται τα ονόματα των κ. Νίκου Ξυδάκη και Νίκου Φίλη.

Ο κ. Πάνος Σκουρλέτης κατευθύνεται προς το υπερ-υπουργείο Εσωτερικών, για το οποίο είχε υπάρξει η σκέψη τοποθέτησης του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη. Τελικά, επελέγη ο τελευταίος να παραμείνει στις Βρυξέλλες, απόφαση που ενδεχομένως σχετίζεται με τις σκέψεις να προταθεί ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας και να απαιτηθεί ο ορισμός νέου Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Ακόμη ένας στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, ο νομικός σύμβουλός του Σπύρος Σαγιάς, προαλείφεται για τη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης.

Ο κ. Δραγασάκης, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, θα έχει την επίβλεψη του οικονομικού επιτελείου, στο οποίο θα ενταχθούν οι κ. Γιάνης Βαρουφάκης ως υπουργός Οικονομικών και Ευκλείδης Τσακαλώτος. Το υπερ-υπουργείο Ανάπτυξης πρόκειται να ανατεθεί στον κ. Γιώργο Σταθάκη, ενώ στο συγκεκριμένο υπουργείο, με χαρτοφυλάκιο σχετικό με την παραγωγική ανασυγκρότηση, αναμένεται να ενταχθεί ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης. Από την Αριστερή Πλατφόρμα αναμένεται να αξιοποιηθούν στο κυβερνητικό σχήμα και οι κ. Δημήτρης Στρατούλης και Νίκος Χουντής. Για το υπουργείο Παιδείας προκρίνεται ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς που έχει επεξεργαστεί τη διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προς το υπουργείο Πολιτισμού οδεύει ο επικεφαλής του Επικρατείας Κωνσταντίνος Τσουκαλάς. Η κ. Ράνια Αντωνοπούλου παραμένει η ισχυρή υποψηφιότητα για το Εργασίας, ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής για το Υγείας και η κ. Νάντια Βαλαβάνη φαίνεται να έχει εξασφαλισμένη θέση στη σύνθεση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον οποίο ενημέρωσε ότι πρόκειται να δώσει πολιτικό όρκο, ενώ μετά την ορκωμοσία του κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή. Ακολούθως, μετέβη στο Μαξίμου, όπου, πάντως, δεν πραγματοποιήθηκε τελετή παράδοσης – παραλαβής. Ο κ. Κώστας Μπούρας, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου του κ. Αντώνη Σαμαρά, παρέδωσε στον κ. Δημήτρη Τζανακόπουλο, νομικό σύμβουλο του κ. Τσίπρα, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα διευθυντού του γραφείου του νέου πρωθυπουργού, με συνεργάτες του κ. Τσίπρα να εμφανίζονται επικριτικοί για τη συμπεριφορά του κ. Σαμαρά και συνεργατών του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή