Προειδοποιήσεις και κριτική αναλυτών, οίκων αξιολόγησης

Προειδοποιήσεις και κριτική αναλυτών, οίκων αξιολόγησης

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το περιεχόμενο και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για το ελληνικό χρέος που έχει δηλώσει ότι θα διεξαγάγει η νέα κυβέρνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο των αναλυτών, οι οποίοι έδειξαν «με το καλημέρα» ότι «φοβούνται» πως το θέμα θα αργήσει να διευθετηθεί. Παράλληλα, αρκετοί επενδυτικοί οίκοι άσκησαν κριτική για τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο επικεφαλής αξιολογήσεων των ευρωπαϊκών κρατών του οίκου Standard & Poor’s (S&P), Frank Gill, προειδοποίησε δε ότι η S&P ενδεχομένως να επισπεύσει την αξιολόγηση της χώρας εάν κριθεί απαραίτητο, με το Reuters, που φιλοξενούσε δηλώσεις του, να κάνει λόγο για προειδοποίηση υποβάθμισης της Ελλάδας. Ο κ. Gill δήλωσε στο Reuters πως «ο ΣΥΡΙΖΑ εξελέγη με την υπόσχεση να αναδιαρθρώσει το κρατικό χρέος, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου είναι επίσημο». Επομένως «το ερώτημα είναι τι είδους ελάφρυνση χρέους είναι πρόθυμες να αποδεχθούν και σε τι είναι έτοιμες να συμφωνήσουν οι άλλες χώρες της Ευρωζώνης». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «η επόμενη προγραμματισμένη αξιολόγηση της Ελλάδας είναι στις 13 Μαρτίου. Ωστόσο, μπορεί να παρεκκλίνουμε από αυτή την ημερομηνία εάν αισθανθούμε ότι κάτι εξαιρετικό έχει συμβεί το οποίο είναι σημαντικό για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας».

Η Goldman Sachs υποστήριξε σε έκθεσή της ότι το νέο Κοινοβούλιο θα είναι ευρωσκεπτικιστικό, καθώς τα κόμματα που υποστηρίζουν τις βασικές πολιτικές της Ζώνης του Ευρώ (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, «Ποτάμι») καταλαμβάνουν μόνο 106 έδρες στη νέα Βουλή.

Η Citi, σε δική της ανάλυση, εκτιμά ότι η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ περιπλέκει το θέμα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Διαπραγματεύσεις, ωστόσο, που θεωρεί ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία διότι υπάρχουν ισχυρά αμοιβαία κίνητρα για την ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της στην Ευρωζώνη να αποφύγουν το χειρότερο, μια στάση πληρωμών ή ένα Grexit.

Κριτική για τον συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ασκεί και η Barclays, η οποία υποστήριξε χθες ότι μια συνεργασία μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – «Ποταμιού» θα ήταν πιο φιλική προς τις αγορές. Την ίδια άποψη διατύπωσε και ο οικονομολόγος της Credit Suisse, Giovanni Zanni, ο οποίος παράλληλα υποστήριξε πως αν η Ελλάδα καταφέρει να επιτύχει μια συμφωνία με την τρόικα, το τελικό αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και η άνοδος του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην εξουσία θα είναι η ενίσχυση της αλληλεγγύης στην Eνωση, παρά το αντίθετο.

Και η γερμανική τράπεζα Berenberg υποστήριξε χθες πως θα ήταν καλύτερη μια συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – «Ποταμιού» από ό,τι με τους ΑΝΕΛ, ενώ στην ανάλυσή της σημείωνε ότι έρχεται το σοκ της πραγματικότητας για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η HSBC εκτίμησε από την πλευρά της ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των Ευρωπαίων αναμένεται να είναι παρατεταμένες, γεγονός που θα συντηρήσει την αβεβαιότητα και θα επηρεάσει αρνητικά τα δημόσια οικονομικά και την πραγματική οικονομία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή