Συνεργασία αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων ζητεί η Ευρωζώνη

Συνεργασία αλλά και τήρηση των δεσμεύσεων ζητεί η Ευρωζώνη

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της Ευρώπης να συζητήσει με τη νέα κυβέρνηση διατύπωσαν χθες όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σημειώνοντας όμως ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις που πρέπει να υλοποιήσει, ειδικά σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Για το θέμα του χρέους, η Ευρωζώνη δείχνει διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα επιμήκυνση των δανείων που έχει διαθέσει και μείωση των επιτοκίων δανεισμού, αλλά δεν διαπραγματεύεται «κούρεμα».

Ο εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ υποστήριξε χθες πως η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας θα πρέπει να εκπληρώσει τις συμφωνηθείσες δεσμεύσεις της χώρας και ότι είναι σημαντικό να λάβει μέτρα που θα εξασφαλίσουν πρόοδο στην οικονομική ανάκαμψη. Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο κ. Β. Σόιμπλε δήλωσε ότι θα συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση, ενώ για το θέμα του «κουρέματος» επισήμανε ότι αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Το κατά πόσο είναι βιώσιμο ανέφερε ότι είναι ένα θέμα που θα μπορούσε να συζητηθεί μετά το πέρας της 5ης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπός του είχε αναφέρει ότι η επιμήκυνση του προγράμματος είναι μια πιθανότητα ή μια επιλογή. Πάντως, σε ερώτηση για το εάν η Γερμανία επεξεργάζεται «σχέδιο Β» για την Ελλάδα, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι «επεξεργαζόμαστε πολλά. Επίσημα, σας λέω “όχι”, αλλά δεν απαγορεύεται να σκεπτόμαστε προτού μιλήσουμε».

Ο κ. Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «περιμένουμε να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε για το μέλλον του ελληνικού προγράμματος». Για το θέμα της διαγραφής του χρέους δήλωσε ότι «έχουμε κάνει ήδη πολλά για να ελαφρύνουμε το χρέος της Ελλάδας». Συμπλήρωσε δε πως δεν υπάρχει μεγάλη υποστήριξη στο Eurogroup για διαγραφή χρέους, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα της βιωσιμότητάς του θα συζητηθεί μόνο μετά το τέλος της πέμπτης αξιολόγησης.

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ δήλωσε ότι «η Επιτροπή θα δουλέψει μαζί με τη νέα κυβέρνηση όπως κάνει πάντα. Εχουμε τους κανόνες μας οι οποίοι έχουν συμφωνηθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές. Θα ακούσουμε τα αιτήματά της νέας κυβέρνησης και θα τα συζητήσουμε». Ο κ. Μοσκοβισί υποστήριξε πως «έχουμε κοινούς στόχους με την Ελλάδα και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο πώς θα εκπληρωθούν», με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μ. Σαπέν, να δηλώνει ότι ο κ. Τσίπρας «ποτέ δεν αμφισβήτησε τις Συνθήκες, τους κανόνες που μας ενώνουν».

Επίσης, η κ. Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι υπάρχουν εσωτερικοί κανόνες στην Ευρωζώνη οι οποίοι πρέπει να γίνουν σεβαστοί και πως η Ελλάδα χρειάζεται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις-κλειδιά.

Ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Αλ. Στουμπ, ξεκαθάρισε ότι δεν θα διαγραφούν δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αλλά είναι έτοιμος να συζητήσει επιμήκυνση του προγράμματος διάσωσης ή των λήξεων. Η Ελλάδα, όμως, θα πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μ. Σουλτς, εκτίμησε χθες ότι δεν θα υπάρξει πλειοψηφία πρόθυμη να στηρίξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι είπε στον κ. Τσίπρα πως δεν θα μπορέσει να τηρήσει τις ριζοσπαστικές του δεσμεύσεις. Ο κ. Μπ. Κερέ, μέλος της ΕΚΤ, έστειλε από χθες το πρωί το μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να εγκρίνει καμία ελάφρυνση χρέους στην οποία να συμπεριλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στην κατοχή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή