Φ. Ολάντ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας οφείλουν να τηρηθούν

Φ. Ολάντ: Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας οφείλουν να τηρηθούν

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ υπογράμμισε σήμερα ότι «έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις» από την Ελλάδα έναντι της διεθνούς τρόικας των πιστωτών της (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) οι οποίες οφείλουν «να τηρηθούν», την επομένη της νίκης του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές στη χώρα.

«Η Ελλάδα είναι στην ευρωζώνη, η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη και η Ελλάδα θα παραμείνει εντός της ευρωζώνης», διαβεβαίωσε ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Γαλλίας.

Ερωτηθείς σχετικά με την επιδίωξη του νέου πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα να υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ο Φρανσουά Ολάντ αναφέρθηκε σε «δύο αρχές", την "αλληλεγγύη" και την "υπευθυνότητα" απέναντι σε αυτό που βιώνει η Ελλάδα, δηλαδή "μια λιτότητα η οποία είναι ιδιαίτερα οδυνηρή».

Η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού βορρά απορρίπτουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους.

«Οι δεσμεύσεις έχουν αναληφθεί και οφείλουν να τηρηθούν», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως η Γαλλία έχει ήδη «συμμετάσχει οικονομικά στις προσπάθειες που χρειάστηκε να γίνουν για την Ελλάδα», αναφερόμενος στο πρόγραμμα στήριξης.

«Με αυτές τις δύο αρχές κατά νου θα διεξαγάγουμε τις συζητήσεις» με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, επισήμανε ακόμη ο Ολάντ, εξηγώντας πως αυτές «πρέπει να γίνουν, διότι προβλέπονταν».

«Είναι η Ευρώπη αυτή που θα τις διεξαγάγει και η Γαλλία θα συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή», σε ένα «ευρωπαϊκό πνεύμα», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο Ολάντ είχε απευθύνει πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να «επισκεφθεί άμεσα το Παρίσι» σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν οι δύο άνδρες, ενώ αργά χθες το βράδυ ο Ολάντ είχε συγχαρεί για τη νίκη του στις βουλευτικές εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή