Στην «ατζέντα», σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο

Στην «ατζέντα», σύσταση Εξεταστικής για το Μνημόνιο

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σύσταση εξεταστικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, περιλαμβάνεται στο «πακέτο» της συμφωνίας κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για διερεύνηση των πολιτικών χειρισμών και ενδεχόμενων ευθυνών αφενός, αλλά και της ποιότητας του χρέους, δηλαδή, όχι μόνο γιατί έγινε ο υπερδανεισμός, αλλά και πού πήγαν τα χρήματα που δανείστηκε η χώρα.

Από στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνεται, μάλιστα, ότι αυτή η τελευταία διάσταση της διερεύνησης μπορεί να ενισχύσει τη θέση της νέας κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους και δανειστές για την απομείωση του χρέους. Παραπέμπουν, δε, στην πρόταση για σύσταση εξεταστικής για το Μνημόνιο, που είχε καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2012 και απορρίφθηκε. Η πρόταση αφορούσε την αναζήτηση απαντήσεων στο ερώτημα εάν η προσφυγή στο ΔΝΤ ήταν μονόδρομος, πόσο αξιόπιστα ήταν τα στοιχεία του ελλείμματος που χρησιμοποιήθηκαν, ποιο το περιεχόμενο των συνομιλιών με τον Ντομινίκ Στρος-Καν και πώς, γιατί και από ποιους αποφασίσθηκε η εμπλοκή του ΔΝΤ.

Ο κ. Γιάννης Δραγασάκης είχε δηλώσει τότε στη Βουλή ότι «η πρόταση δείχνει και τους στόχους και την πρόθεσή μας, που δεν είναι να κυνηγήσουμε μάγισσες, αλλά να απαντήσουμε σε τεράστια ερωτήματα που απασχολούν όλη την κοινωνία, ανεξάρτητα από κόμματα. Να δούμε τις αιτίες του πώς φτάσαμε και πώς θα υπερβούμε την κατάσταση». Είχε προσθέσει, δε, ότι, μεταξύ όλων των άλλων, από την έρευνα της εξεταστικής επιτροπής θα αντληθούν «τα στοιχεία που θα μας χρειαστούν στη σκληρή διαπραγμάτευση που θα κάνουμε». Στην ίδια συζήτηση στη Βουλή, ο κ. Πάνος Καμμένος είχε δηλώσει, απευθυνόμενος στη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ότι «σας θέλουμε στο σκαμνί και τα λεφτά πίσω», καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή