Επιθέσεις από αέρος των ΗΠΑ στην Υεμένη

Επιθέσεις από αέρος των ΗΠΑ στην Υεμένη

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις μαχητές της Αλ Κάιντα σκοτώθηκαν χθες ύστερα από επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στην Υεμένη. Ηταν η πρώτη επιχείρηση αυτού του είδους μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σανάα από τους σιίτες αντάρτες Χούτι και τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του προέδρου και της κυβέρνησης της χώρας.

Η επίθεση έλαβε χώρα στην κεντρική επαρχία Μαρίμπ με τη γειτονική επαρχία Σάμπουα, η οποία θεωρείται οχυρό της «Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο», ένα από τα πιο δυναμικά παρακλάδια της τρομοκρατικής οργάνωσης διεθνώς, το οποίο μάλιστα ανέλαβε την ευθύνη για το πρόσφατο λουτρό αίματος στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo. Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε από το αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε αυτοκίνητο, σκοτώνοντας τρεις μαχητές της Αλ Κάιντα. Οπως έγινε γνωστό, πρόκειται για τον Σαουδάραβα Αουαΐντ αλ Ρασίντι, ο οποίος είχε φυλακιστεί επί επτά χρόνια στη χώρα του για τρομοκρατική δραστηριότητα, και για τους Υεμενίτες Αμπντελαζίζ αλ Σαναανί και Μοχάμεντ αλ Τζαχμί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν εδώ και χρόνια αεροπορικές επιδρομές εναντίον της Αλ Κάιντα στην Υεμένη. Τις προσπάθειές τους περιέπλεξε, ωστόσο, η άλωση της πρωτεύουσας και αρκετών επαρχιών από τους αντάρτες Χούτι και ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του προέδρου Αμπεντράμπο Μανσούρ Χάντι. Αν και οι σιίτες Χούτι είναι φανατικοί εχθροί της σουνιτικής Αλ Κάιντα, αντιμετωπίζονται με καχυποψία από τις ΗΠΑ, καθώς θεωρούνται σύμμαχοι του Ιράν.

Την Κυριακή, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε αναγγείλει ότι θα συνεχίσει την αντιτρομοκρατική εκστρατεία του στην Υεμένη, παρά το κενό εξουσίας στη χώρα. Η πολιτική του Ομπάμα δέχεται επικρίσεις στο εσωτερικό της χώρας, ιδίως από μερίδα Ρεπουμπλικανών πολιτικών που υποστηρίζουν ότι είναι αναποτελεσματική. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί η Αλ Κάιντα μόνο με αεροπορικούς βομβαρδισμούς, συνιστώντας την εμπλοκή περιορισμένου αριθμού επίλεκτων χερσαίων δυνάμεων.

Επικρίσεις δέχεται ο Αμερικανός πρόεδρος και για τις «παράπλευρες απώλειες» αθώων αμάχων από τους χαμηλής ακρίβειας βομβαρδισμούς μέσω μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Το 2014 διεξήχθησαν 23 επιθέσεις αυτού του είδους, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκαν 138 μαχητές της Αλ Κάιντα και αδιευκρίνιστος αριθμός αμάχων.

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν τη διακοπή λειτουργίας της πρεσβείας τους στη Σανάα μέχρι νεωτέρας λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην πόλη, όπου οι οδομαχίες μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι, που ανέλαβαν την εξουσία, και αντίπαλων σουνιτικών πολιτοφυλακών βρίσκονται σταθερά στην ημερήσια διάταξη. Οι Αμερικανοί φοβούνται πως η εξουσία των Χούτι θα μπορούσε να ωθήσει σημαντικό αριθμό σουνιτών στην αγκαλιά της Αλ Κάιντα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή