Κορυφώνεται η δραστηριότητα της γρίπης

Κορυφώνεται η δραστηριότητα της γρίπης

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πιο δύσκολη περίοδο όσον αφορά την «ένταση» της εποχικής γρίπης εισέρχεται η χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών επιστημόνων του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το επόμενο δεκαπενθήμερο κορυφώνεται το επιδημικό κύμα της γρίπης και για τον λόγο αυτό απαιτείται προσοχή τόσο από τους πολίτες που θα πρέπει να τηρούν μέτρα πρόληψης (υγιεινή των χεριών, αποφυγή συγχρωτισμού κ.ά.) όσο και από τους γιατρούς που οφείλουν να χορηγούν εγκαίρως στους ασθενείς αντιιικά φάρμακα. Εως και χθες το μεσημέρι ο αριθμός των θανάτων λόγω γρίπης που είχαν δηλωθεί στο ΚΕΕΛΠΝΟ είχαν ανέβει στους 18, αφού το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 3 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Από τον περασμένο Οκτώβριο, που ξεκίνησε η επιδημιολογική επιτήρηση της γρίπης για τη φετινή περίοδο, έως και χθες 62 άτομα χρειάστηκε να νοσηλευθούν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας λόγω σοβαρής νόσησης από γρίπη, ενώ 32 ασθενείς παρέμεναν και χθες νοσηλευόμενοι στην Εντατική.

«Οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των σοβαρών περιστατικών σίγουρα δεν είναι μικροί», επισημαίνει στην «Κ» ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σωτήρης Τσιόδρας. Οπως εκτιμά, η εβδομάδα που διανύουμε καθώς και η επόμενη θα είναι αυτές κατά τις οποίες θα κορυφωθεί η επιδημία της γρίπης. «Για τον λόγο αυτό χρειάζεται εγρήγορση», τονίζει ο κ. Τσιόδρας απευθύνοντας έκκληση σε πολίτες και γιατρούς. Σημειώνεται ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει την αναζήτηση ιατρικής συμβουλής από τους ασθενείς σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμα και σε άτομα που δεν ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, καθώς και την έγκαιρη χρήση των αντιιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών ακόμα και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση του ιού.

Εν τω μεταξύ, στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού για σοβαρή νόσηση από γρίπη, όπου συστήνεται ο εμβολιασμός, περιλαμβάνονται πλέον και επισήμως οι έγκυες, ανεξαρτήτως τριμήνου κύησης, οι λεχωίδες, οι θηλάζουσες και τα παχύσαρκα άτομα (παιδιά και ενήλικες). Αυτό προκύπτει από το νέο εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Ενηλίκων που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα από τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη και το οποίο λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες συστάσεις των διεθνών Οργανισμών. Σημειώνεται ότι στο προηγούμενο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών που είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2011 δεν υπήρχε πρόβλεψη για τα παχύσαρκα άτομα, ενώ για τις έγκυες συστηνόταν ο εμβολιασμός σε όσες ήταν δευτέρου και τρίτου τριμήνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή