«Επεσαν» Facebook και Instagram

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πρόσβαση στο Facebook και στην ιστοσελίδα ανάρτησης φωτογραφιών Instagram ξαφνικά κατέστη αδύνατη απ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου κι αν βρισκόταν ο χρήστης. Η ολοκληρωτική διακοπή της πρόσβασης διήρκεσε για περισσότερο από εξήντα λεπτά το πρωί της Τρίτης, κάνοντας πολλούς να πιστεύουν ότι ο παγκόσμιος ιστός δεχόταν κυβερνοεπίθεση. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Facebook, η διακοπή της λειτουργίας οφείλεται σε εσωτερικό σφάλμα και όχι σε επίθεση. Τα προβλήματα άρχισαν να εμφανίζονται γύρω στην έξι τα ξημερώματα (ώρα Γκρίνουιτς δηλαδή 8 ώρα Ελλάδος) και σιγά σιγά επεκτάθηκαν, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ή να παρεμποδιστεί ολοκληρωτικά η πρόσβαση σε άλλες ιστοσελίδες σύμφωνα με αναφορές χρηστών από ολόκληρο τον κόσμο.

Μία ομάδα χάκερ, η οποία συνδέεται με άλλες κυβερνοεπιθέσεις κατά τους τελευταίους μήνες, αποπειράθηκε να αναλάβει την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν, μέχρι που το Facebook παραδέχθηκε ότι επρόκειτο περί εσωτερικού σφάλματος. «Δεν πρόκειται για το αποτέλεσμα δράσης κάποιου τρίτου, αλλά για σφάλμα το οποίο συνέβη όταν κάναμε κάποιες αλλαγές στα συστήματα διαμόρφωσης. Ολα, όμως, αποκαταστάθηκαν», αναφέρει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Οι χρήστες στις ΗΠΑ, όπως και σε πολλές χώρες της Ασίας και της Ευρώπης, ανέφεραν ότι τους ήταν αδύνατον να «μπουν» στην ιστοσελίδα του Facebook, Instagram, όχι μόνο από τους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές αλλά και από τις ανάλογες εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα. Κατά τη διάρκειας της διακοπής λειτουργίας το μόνο που μπορούσαν να δουν οι επίδοξοι χρήστες των ιστοσελίδων στις οθόνες τους ήταν ένα απλό μήνυμα: «Συγγνώμη κάτι πήγε στραβά. Εργαζόμαστε για να αποκαταστήσουμε τη βλάβη όσο πιο γρήγορα μπορούμε». Τον Σεπτέμβριο, αξίζει να σημειωθεί, είχαν πρόσβαση στο Facebook 1,35 δισ. χρήστες του Ιντερνετ και 1,12 εκατ. χρήστες έξυπνων κινητών, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία.

Λίγο πριν ανακοινώσει η εταιρεία Facebook την υπαιτιότητά της για τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η ιστοσελίδα, η ομάδα χάκερ «Λίζαρντ Σκουάντ» ανάρτησε σχόλια στο Twitter, σύμφωνα με τα οποία αυτή βρισκόταν πίσω από τα προβλήματα πρόσβασης. Η «Λίζαρντ Σκουάντ» είναι μία ομάδα άγνωστων χάκερ, οι οποίοι έχουν κατ’ επανάληψη αναλάβει την ευθύνη για πολλές κυβερνοεπιθέσεις όπως, παραδείγματος χάρη, αυτή εναντίον του Sony Playstation Network και του Xbox Live της Microsoft τον περασμένο μήνα. Πάντως, ο Στιβ Σαντορέλι, ερευνητής στην αμερικανική εταιρεία αξιολόγησης κινδύνων Team Cymru, αναφέρει ότι επιθέσεις εναντίον ιστοσελίδων του μεγέθους και της εμβέλειας του Facebook επιβάλλουν την οργάνωση μιας τεράστιας επιχείρησης, κάτι που βέβαια δεν μπορεί να αποκλεισθεί.

Επίθεση σε ιστοσελίδα

Τέλος η «Λίζαρντ Σκουάντ» επιτέθηκε πριν από μερικές ημέρες και εναντίον της ιστοσελίδας των Μαλαισιανών Αερογραμμών. Ετσι, για πολλές ώρες η ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας είχε «καταληφθεί» από την εικόνα μιας σαύρας με ημίψηλο και σμόκιν. Οι Μαλαισιανές Αερογραμμές καταβάλλουν προσπάθειες να ξεπεράσουν τις δύο αεροπορικές τραγωδίες της περασμένης χρονιάς. Τη Δευτέρα το πρωί όποιος χρήστης του Διαδικτύου προσπαθούσε να αποκτήσει πρόσβαση στην ιστοσελίδα λάμβανε μήνυμα σύμφωνα με το οποίο δεν μπορούσε να βρεθεί η σελίδα (404 Page not found) ενώ αρχικά είχαν εμφανιστεί οι λέξεις «Το “Ισλαμικό Κράτος” θα επικρατήσει». Παραμένει άγνωστο για ποιο λόγο οι χάκερ επέλεξαν να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον της ιστοσελίδας της εταιρείας, ούτε κατέστη δυνατό να διακριβωθεί ποια είναι η σχέση των χάκερ με το ισλαμικό χαλιφάτο του Ιράκ και της Συρίας. Η «Λίζαρντ Σκουάντ», πάντως, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι πρόκειται να δημοσιοποιήσει στοιχεία τα οποία υπέκλεψε από την αεροπορική εταιρεία χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στη φύση των πληροφοριών αυτών. Η εταιρεία, πάντως, αρνείται ότι υπέστησαν εισβολή χάκερ οι διακομιστές της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή