Το QE διχάζει αναλυτές και το Δ.Σ. της ΕΚΤ

Το QE διχάζει αναλυτές και το Δ.Σ. της ΕΚΤ

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε το καθήκον της ανακοινώνοντας το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ύψους 1,1 τρισ. ευρώ και τώρα είναι η σειρά των πολιτικών να πάρουν τη σκυτάλη και να ενισχύσουν την ανάπτυξη μέσω μεταρρυθμίσεων, είναι το μήνυμα που στέλνουν πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch θεωρεί ότι το τύπωμα χρήματος από την ΕΚΤ περιορίζει τους κινδύνους που προέρχονται από μια μακρά περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, ωστόσο αμφιβάλλει κατά πόσο μπορεί να ενισχύσει την ανάκαμψη της οικονομίας ή των τραπεζικών κερδών.

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα για την Ευρώπη, κάναμε όσα μας αναλογούσαν την Πέμπτη, άλλοι θα πρέπει να κάνουν όσα τους αναλογούν», δήλωσε ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Οπως προκύπτει, πέντε από τα 24 μέλη του διοικητικού συμβουλίου διαφώνησαν με την απόφαση για τύπωμα νέου χρήματος αυτή τη χρονική στιγμή. Πρόκειται για τους κεντρικούς τραπεζίτες Γερμανίας, Ολλανδίας, Αυστρίας, Εσθονίας και την εκπρόσωπο της Γερμανίας στο εκτελεστικό συμβούλιο. Ο Γενς Βάιντμαν, κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας και ο ισχυρότερος πολέμιος της ποσοτικής χαλάρωσης, δήλωσε από την πρώτη στιγμή πως οι αγορές κρατικών ομολόγων θα περιορίσουν την πίεση που νιώθουν χώρες «όπως η Γαλλία και η Ιταλία» προκειμένου να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις.

Και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ολλανδίας, Κλάας Νοτ, εξέφρασε έντονο σκεπτικισμό για την ποσοτική χαλάρωση, υποστηρίζοντας ότι είναι αμφίβολο εάν θα αποδώσει τα αναμενόμενα και εξήγησε ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να φυλάξει το μέτρο ως «τελευταίο καταφύγιο». «Θα υπάρξουν ορισμένα αποτελέσματα από αυτή την πολιτική, αλλά το μέλλον θα δείξει αν ήταν δικαιολογημένη η χρήση ενός τόσο ισχυρού φαρμάκου με αξιοσημείωτες παρενέργειες», εξήγησε ο κ. Νοτ. Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης εκτίμησε ότι το σημαντικότερο επίτευγμα της ποσοτικής χαλάρωσης θα είναι να ρίξει την αξία του ευρώ έναντι των υπολοίπων νομισμάτων.

Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ και ένα από αυτά είναι πόσο θα διαρκέσει και πόσο χρήμα θα τυπώσει τελικά η Φρανκφούρτη. «Δεν υπάρχει συγκεκριμένο τέλος του προγράμματος», είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας, Ιγκάσιο Βίσκο, σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Ο κ. Βίσκο προειδοποίησε τους Ευρωπαίους πολιτικούς ότι δεν θα πρέπει να τα περιμένουν όλα από τον κ. Ντράγκι και ότι είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουν διαρθρωτικές αλλαγές και παράλληλα να εξυγιάνουν τα δημόσια οικονομικά τους. Και ο κ. Κερέ εξήγησε ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα συνεχιστούν αν μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος να επιστρέψει ο πληθωρισμός πιο κοντά στο 2% από -0,2% τον περασμένο Δεκέμβριο. Οι υπόλοιποι κεντρικοί τραπεζίτες υποδέχτηκαν με μάλλον ανάμεικτα αισθήματα την ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ, με τον Μαρκ Κάρνεϊ, κεντρικό τραπεζίτη της Βρετανίας, να προειδοποιεί ότι οι αγορές κρατικών ομολόγων θα μπορούσαν να δημιουργήσουν «φούσκες» στις αγορές. Αντιθέτως, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, χαρακτήρισε «σημαντική» την κίνηση της ΕΚΤ και προέβλεψε ότι θα ενισχύσει σημαντικά τις οικονομικές προοπτικές όχι μόνο της Ευρωζώνης αλλά και ολόκληρης της υφηλίου. «Θεωρούμε ότι είναι απίθανο η ποσοτική χαλάρωση να ενισχύσει τον δανεισμό στις χώρες της Ευρωζώνης που έχουν πληγεί από την κρίση», αναφέρεται σε σημείωμα της Fitch προς τους επενδυτές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή