«Μαύρο αίμα», από τη μητριαρχία στην πατριαρχία

«Μαύρο αίμα», από τη μητριαρχία στην πατριαρχία

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η παράσταση «Μαύρο αίμα» που είχε πρεμιέρα χθες στο Ιδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, στον ειδικά διαμορφωμένο υπόγειο χώρο του, βασίζεται στην «Ορέστεια» του Αισχύλου. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο έργο που ρίχνει φως σε θέματα σύγχρονα. Τη σκηνοθεσία έχει κάνει ο Τηλέμαχος Κρεβάικας και παίζουν η Βίκυ Βολιώτη με τον Χρήστο Σαπουντζή. Η κίνηση είναι της Μαρίζας Τσίγκα, τα σκηνικά και κοστούμια της Εύας Νάθενα, η μουσική του The Boy.

Το «Μαύρο αίμα» είναι το πρόσωπο της Κλυταιμνήστρας· μιας γυναίκας που συκοφαντείται από τον άντρα, ο οποίος στέκει απέναντί της ζηλόφθονος και συμπλεγματικός. Τον άντρα που, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, κατορθώνει να πείσει την ανθρωπότητα ότι είναι δημιούργημα ενός αόρατου πατέρα και όχι της μάνας που τον γέννησε.

«Με την Ορέστεια ο Αισχύλος επισφραγίζει μια τεράστιας ιστορικής σημασίας κοινωνική αλλαγή που συντελέστηκε: το πέρασμα από τη μητριαρχία στην πατριαρχία», εξηγεί σε συνομιλία της με την «Κ» η Βίκυ Βολιώτη, η οποία ερμηνεύει τον ρόλο της Κλυταιμνήστρας.

Η παράσταση αντλεί το μεγαλύτερο μέρος του υλικού της από την «Ορέστεια» αλλά χρησιμοποιεί και άλλα κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας προσπαθώντας να φωτίσει τις διαφορές αυτών των δύο κοινωνικών μοντέλων, του πατριαρχικού και του μητριαρχικού.

Ενας άλλος κόσμος

«Εχει ενδιαφέρον, στην οριακή στιγμή που έχει φτάσει η ανθρωπότητα, να επανεξετάσουμε το ιδεολογικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο έχει χτιστεί το παγκόσμιο αξιακό μας σύστημα», λέει η Βίκυ Βολιώτη. «Ισως πρέπει να αφουγκραστούμε τον κόσμο που εκπροσωπεί η Κλυταιμνήστρα και να δούμε αν θα μπορούσε να μας κάνει ευτυχέστερους».

Την ιδέα της παράστασης είχε ο σκηνοθέτης Τηλέμαχος Κρεβάικας, η δουλειά όμως ήταν συλλογική και ξεκίνησε από τις συζητήσεις για τα κείμενα και την αναζήτησή τους καθώς και με ιδέες και σκέψεις για την αισθητική και τη μορφή της παράστασης.

«Η Κλυταιμνήστρα της παράστασης είναι μια γυναίκα που παλεύει να κρατήσει όρθιο τον κόσμο της», επισημαίνει η Βίκυ Βολιώτη, η οποία δηλώνει τη χαρά της για μία ακόμη «απρόσμενη» συνεργασία της στο θέατρο. «Το έργο μας προσπαθεί να αποκαταστήσει τη φήμη της Κλυταιμνήστρας. Εδώ η Κλυταιμνήστρα είναι ένα πρόσωπο που θέλει να αποδώσει δικαιοσύνη για τον άδικο φόνο της κόρης της Ιφιγένειας και δεν φοβάται τον δικό της θάνατο. Είναι ένα πρόσωπο που γεννιέται από τη φύση και είναι συμφιλιωμένη με αυτήν. Ο κόσμος της είναι ειρηνικός και ελεύθερος».

Η μετάφραση της «Ορέστειας» είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, το βίντεο και οι φωτισμοί του Σίμου Σαρκετζή. Το «Μαύρο αίμα» παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 9 μ.μ. Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210-34.18.550.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή