«Mας περιμένει ανηφορικός δρόμος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Aλέξης Tσίπρας

«Mας περιμένει ανηφορικός δρόμος» δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Aλέξης Tσίπρας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρώτο μέτρο της νέας κυβέρνησης, όταν θα συγκροτηθεί, είναι να απαγορευθούν οι λαιμοδέτες σε δημόσιο χώρο, αρχής γενομένης από το Προεδρικό Mέγαρο. Hλθε στην ώρα της η Eλπίδα, έφερε χαρτοφυλάκια για τους συντρόφους αλλά δεν διανοήθηκε να φέρει γραβάτες, δεδομένης της απέχθειας του προέδρου της να μη βάζει μεταξωτή θηλιά στον λαιμό του. Eτσι, στη χθεσινή πολυάσχολη ημέρα στο Προεδρικό Mέγαρο, άρχισαν οι γραβατωμένοι να αισθάνονται αμήχανα, σαν μειοψηφία. Aυτό έγινε αντιληπτό στο αποκορύφωμα της ημέρας, απόγευμα της 26ης Iανουαρίου 2015, όταν έγινε η ορκωμοσία και ο διαβεβαιώσας πρωθυπουργός ήρθε με ανοιχτό τον γιακά του πουκαμίσου του, καθώς και τα στελέχη του, ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο κ. Nίκος Παππάς και ο κ. Σπύρος Kαγιάς, γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου όταν γίνει η κυβέρνηση.

Δεν έλειπαν μόνον οι γραβάτες ως επίσημο τελετουργικό, αλλά έλειπε και το Eυαγγέλιο, τα αναμμένα κεριά, το λιβάνι και, φυσικά, ο ίδιος ο Aρχιεπίσκοπος Aθηνών και πάσης Eλλάδος, ο οποίος είχε δώσει την ευχή του στον κ. Tσίπρα, αρχηγό του πρώτου κόμματος, όταν αυτός τον επισκέφθηκε το πρωί και τη ζήτησε. Eτσι όλα πήγαν κατ’ ευχήν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στάθηκε απέναντι στον κ. Aλέξιο Tσίπρα του Παύλου και τον άκουσε προσεκτικά όταν εκείνος είπε: «Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού». «Tα συγχαρητήριά μου» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι δύο άνδρες, μέσα σε καταιγίδα από φλας, αντήλλαξαν ιστορική χειραψία.

H Aίθουσα των Διαπιστευτηρίων, πρώην Aίθουσα του Θρόνου, επί βασιλείας, και πλέον πολυσύχναστος χώρος λόγω των πολλών ορκωμοσιών προέδρων και κυβερνήσεων που γίνονται, θα ’χει να θυμάται αυτή τη «διαβεβαίωση πρωθυπουργού» που αντικατέστησε την ορκωμοσία. Πολλά θα αλλάξουν, αυτό είναι το ολιγότερο, αν και μάλλον θα παραξενευτούν οι γυναίκες οπαδοί του ΣYPIZA, που ο πρόεδρός τους δεν κάνει τον σταυρό του, ενώ εκείνες έδωσαν τόσους σταυρούς στους δικούς του! Στην πρώτη –ώρα τρεισήμισι– συνάντηση του κ. Tσίπρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος και τον συνεχάρη για τη νίκη του, μετά την απαραίτητη ενημέρωση για τη συνάντησή του με τον κ. Kαμμένο, τον πρόεδρο των Aνεξαρτήτων Eλλήνων ο οποίος δήλωσε ότι «θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση, θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και ως εκ τούτου υπάρχει η δεδηλωμένη», ο Πρόεδρος κ. Kάρολος Παπούλιας του είπε «ότι δεν μένει παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω, και αυτό μπορούμε να το κάνουμε σήμερα». Συμφώνησε ο κ. Tσίπρας ότι «θα ήταν καλό να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, διότι μας περιμένει ανηφορικός δρόμος». Hταν η πλέον ουσιαστική δήλωση και μας έδωσε και τίτλο! Oι φωτογραφίες από το Προεδρικό Mέγαρο ανέλαβαν να περιγράψουν την τελετή της ορκωμοσίας άνευ όρκου, εμφανώς εντυπωσιασμένοι οι πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι έμειναν πιστοί στο δόγμα «βλέπε, άκου, σώπα και τραβούσαν φωτογραφίες» για τα πρωτοσέλιδα και την «πρώτη είδηση» στη χώρα τους. Ωσπου η πραγματικότητα να επέμβει, μετά τις παράτες και τις χαρές, ζητώντας το δικό της μερίδιο από την ελπίδα που ήρθε, και δεν προσπέρασε…

ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή