«Κλειδώνει» η ισοτιμία της κροατικής κούνα έναντι του φράγκου

«Κλειδώνει» η ισοτιμία της κροατικής κούνα έναντι του φράγκου

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παράδειγμα της Ουγγαρίας έσπευσε να ακολουθήσει η Κροατία, ώστε να αμβλύνει για τους πολίτες της τις συνέπειες από την αποσύνδεση ελβετικού φράγκου και ευρώ. Σύμφωνα με νομοσχέδιο, το οποίο υπερψηφίστηκε χθες από την κροατική Βουλή, η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, κούνα, διατηρείται σταθερή έναντι του ελβετικού φράγκου. Η ρύθμιση κρίθηκε απολύτως αναγκαία. Ετσι θα προστατευθούν περί τα 60.000 νοικοκυριά από την αύξηση του κόστους κατά την αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων τους σε ελβετικά φράγκα ύψους 4 δισ. δολαρίων. Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς ανακοίνωσε ότι πρόθεσή του είναι να σταθεροποιήσει την ισοτιμία με το ελβετικό φράγκο στο 1/ 6,39 κούνα. Στα εν λόγω επίπεδα βρισκόταν η ισοτιμία ελβετικού φράγκου/κούνα Κροατίας πριν η Τράπεζα της Ελβετίας εγκαταλείψει το ανώτατο όριο στην ισοτιμία του ελβετικού φράγκου προς το ευρώ.

Εκτοτε η κούνα έχει χάσει περίπου 20% προς το ελβετικό φράγκο. Ως συνέπεια εκτοξεύτηκε και η αξία των στεγαστικών δανείων σε ελβετικά φράγκα στα 4 δισ. δολάρια. Οπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, στις αρχές της δεκαετίας του 2000 πολλοί έλαβαν στεγαστικά δάνεια σε ελβετικά φράγκα με δέλεαρ τα χαμηλά επιτόκια που προσέφεραν οι τράπεζες. Κατά το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, ο Ζόραν Μιλάνοβιτς δήλωσε πως η ισοτιμία ελβετικού φράγκου και κροατικής κούνα θα παραμείνει σταθερή για δώδεκα μήνες. Ευελπιστεί πως μέχρι τότε η κυβέρνησή του θα κατορθώσει να έλθει σε μακροπρόθεσμη συμφωνία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σχετικά με τα επισφαλή δάνεια σε φράγκα. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν πριν από λίγες ημέρες ο Κροάτης πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να «κλειδώσει» την ισοτιμία, οι τράπεζες αντέδρασαν αρνητικά. Ο κ. Μιλανόβιτς διευκρίνισε ότι το κόστος της σταθερής ισοτιμίας φράγκου/κούνα θα το επωμιστούν οι κροατικές τράπεζες, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση της Ουγγαρίας.

Ουγγαρία

Η Βουδαπέστη, είναι αλήθεια, είχε επιδείξει πολύ καλύτερα ανακλαστικά όσον αφορά τα εκπεφρασμένα σε ελβετικά φράγκα δάνεια των Ούγγρων, όπως είχε γράψει η «Κ». Στα τέλη του 2014 η Ουγγαρία μετέτρεψε σε φιορίνια όσα δάνεια είχαν εκδοθεί σε ελβετικό φράγκο. Μετά την αποσύνδεση ελβετικού φράγκου – ευρώ, η Κροατία και η Πολωνία ζήτησαν από τη Βουδαπέστη μεταφρασμένο αντίγραφο εκείνου του νομοσχεδίου, ούτως ώστε να το εξετάσουν, εάν έπρεπε να καταφύγουν σε ανάλογη κίνηση. Η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν ανταποκρίθηκε άμεσα. Οι δύο κυβερνήσεις Κροατίας και Πολωνίας είχαν προφανώς διαπιστώσει ότι θα γινόταν απρόσιτο το κόστος εξυπηρέτησης των στεγαστικών δανείων σε ελβετικά φράγκα εξαιτίας της εκτίναξης που σημείωσε το ελβετικό φράγκο μετά την αποσύνδεσή του από το ευρώ. Τέλος, στην περίπτωση της Πολωνίας, δεν φαίνεται να υπάρχει η πρόθεση να πιεστούν οι τράπεζες της χώρας να μετατρέψουν τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα σε ζλότι. Μία τέτοια κίνηση, όπως δήλωσε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, θα απέβαινε πολύ επικίνδυνη, επειδή θα κόστιζε στα πολωνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα περίπου 2,7 δισ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή