«Προσκυνητές» μιας πινακίδας στη χώρα των διασήμων

«Προσκυνητές» μιας πινακίδας στη χώρα των διασήμων

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eρχονται από όλο τον κόσμο προσκυνητές σε ένα παράξενο προσκύνημα, προκειμένου να αποτίσουν τιμή όχι σε κάποια θεότητα αλλά σε ανθρώπους που θεωρούνται θεότητες: αυτούς, δηλαδή, που βλέπουμε στην τηλεοπτική και κινηματογραφική οθόνη. Αυτοί οι «προσκυνητές» δεν αναζητούν το άγιο δισκοπότηρο, αλλά την Πινακίδα του Χόλιγουντ, το σύμβολο της χώρας των πλουσίων και διασήμων.

Ωστόσο, αυτοί οι «προσκυνητές» δεν μπορούν να μπουν στο λεωφορείο και να φτάσουν στον στόχο τους, όπως θα έκαναν οι προσκυνητές στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Η προσέγγιση της Πινακίδας του Χόλιγουντ επιβάλλει την παράνομη διάσχιση μιας πυκνοκατοικημένης γειτονιάς 20 χιλιάδων κατοίκων με επαύλεις που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια δολάρια.

«Πρέπει το Σαββατοκύριακο να ήρθαν εδώ περισσότερα από δέκα χιλιάδες άτομα», εξηγεί ένας από τους κατοίκους, ο Γκάι Πούλμαν, με τη φωνή του να πάλλεται από αηδία και οργή, καθώς στεκόταν στην πρόσοψη του σπιτιού του, λίγα μόλις μέτρα από τη «μυστική σκάλα» που οδηγεί στο μονοπάτι από όπου μπορεί κανείς να φτάσει κοντά στην πινακίδα. «Εχω δει πολλούς ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στον τοίχο μου προκειμένου να πάρουν φωτογραφίες. Τους έχω δει να σταματάνε στη μέση του δρόμου και να σκαρφαλώνουν στη σκεπή του αυτοκινήτου τους για να βγάλουν μία φωτογραφία. Μπλοκάρουν τα οχήματα άμεσης ανάγκης και το φορτηγό του ταχυδρομείου», λέει ο Πούλμαν.

Κάποιες φορές όμως οι «προσκυνητές της Πινακίδας του Χόλιγουντ» παγιδεύονται στο στενό δρομάκι όπου μένει ο Πούλμαν και επί ώρες προσπαθούν να κάνουν αναστροφή χωρίς να χτυπήσουν σε κανέναν από τους τοίχους των σπιτιών. Κάποιες φορές βγαίνει ένας μόνιμος κάτοικος και αρχίζει να τους φωνάζει να φύγουν.

Η αλήθεια βέβαια που ίσως αγνοούν οι «προσκυνητές» είναι ότι δεν μπορείς να αγγίξεις την Πινακίδα του Χόλιγουντ που προστατεύεται από φράκτη με κάμερες ασφαλείας και την απειλή της σύλληψης. Ομως μπορείς να προσεγγίσεις αρκετά για μία φωτογραφία, ένα ενδιαφέρον σουβενίρ για τους φίλους, το οποίο καθιστά αδιαμφισβήτητο ότι επισκέφτηκες τον τόπο όπου ζουν οι ηθοποιοί.

Η πινακίδα τοποθετήθηκε το 1923 προκειμένου να προωθήσει την κατασκευή κατοικιών στην περιοχή. Μετά ήρθαν οι κάτοικοι και η πινακίδα εγκαταλείφθηκε στην τύχη της, και σαν φτηνό σκηνικό άρχισε να διαλύεται εις τα εξ ων συνετέθη. Μέχρι που ανακηρύχθηκε oρόσημο το 1973, η πινακίδα βρισκόταν στα σύνορα της κατάρρευσης. Τελικά ένας συνεταιρισμός βρήκε αρκετά χρήματα για να την επισκευάσει και το 1978 δημιουργήθηκε το Hollywood Sign Trust για να το προστατεύσει.

Τα επόμενα χρόνια η πινακίδα, σαν στάρλετ, βάφτηκε, ανακαινίσθηκε και σήμερα είναι πανέμορφη αλλά απρόσιτη, καθώς μέχρι πρόσφατα ήταν πολύ δύσκολο να βρει κανείς το μονοπάτι που οδηγούσε στον λόφο.

Αυτό άλλαξε με την έλευση των έξυπνων κινητών που υποδεικνύουν πού ακριβώς θα βρεις το μονοπάτι, ενώ θα σου υποδείξουν ότι ο τοίχος του σπιτιού του Πούλμαν είναι η καλύτερη τοποθεσία για τη φωτογράφιση της πινακίδας. Ο δήμος πρόσφατα αντέδρασε στην κατάσταση αυτή βάζοντας ηλεκτρονική είσοδο στο πιο γνωστό από τα μονοπάτια και απαγορεύοντας τη στάθμευση στους μη κατοίκους κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή