Κερδίστε προσκλήσεις για θέατρο

Κερδίστε προσκλήσεις για θέατρο

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία»

Κερδίστε προσκλήσεις για θέατρο-1

Μπορεί ο μύθος του Ηρακλή να θυμίζει… κόμικ; Μπορεί, εκτός από το να θαυμάσουμε τα κατορθώματά του, να γελάσουμε μαζί του; Ναι, στην παράσταση «Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία» ο μύθος παρουσιάζεται με έναν διαφορετικό τρόπο, με ακρίβεια, αλλά και χιούμορ.

14 ηθοποιοί-απόφοιτοι της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν παρουσιάζουν τη γνωστή ιστορία του ημίθεου Ηρακλή σύμφωνα με τους κώδικες του αυτοσχεδιασμού και του σωματικού θεάτρου, δίνοντάς μας την ευκαιρία για μια πρωτότυπη, βιωματική προσέγγιση της μυθολογίας. Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Δημήτρη Δεγαΐτη, τον σκηνοθέτη της παράστασης.

Τι σας παρακίνησε να παρουσιάσετε το μύθο του Ηρακλή;

Δημήτρης Δεγαΐτης: H παράσταση αυτή έχει ιστορία. Μια ομάδα ηθοποιών αποφοίτων του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν δημιουργήσαμε πριν από περίπου 12 χρόνια την ομάδα «Πετάει» και απoφασίσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με θέμα τους άθλους του Ηρακλή, δοσμένους μέσα από μια κωμική… ματιά. Έτσι προέκυψε η παράσταση «Ηρακλής – Η αληθινή ιστορία». Ένας φίλος ηθοποιός, που έπαιζε τότε στην παράσταση, επέμενε πως αυτή η δουλειά έπρεπε να γίνει ξανά. Έτσι, με μια ομάδα ηθοποιών που τελείωσαν πρόσφατα τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης, επαναλαμβάνουμε την παράσταση εκείνη, με κάποιες μικρές διαφορές.

Παρουσιάζετε τους άθλους του Ηρακλή με πρωτοτυπία και χιούμορ. Θα μας πείτε δυο λόγια γι’ αυτόν, τον διαφορετικό τρόπο;

Δ. Δ.: Σε αυτόν τον «Ηρακλή» υπάρχει ελάχιστο κείμενο και αρκετός σωματικός αυτοσχεδιασμός. Οι σκηνικοί χώροι και το ίδιο το σκηνικό δημιουργούνται αποκλειστικά από ανθρώπινα σώματα: Η Λερναία  Ύδρα, ένα καράβι, γέφυρες, ρινγκ, ο ουρανός… O Ηρακλής αυτός έχει χιούμορ, είναι αδέξιος, είναι πλακατζής… Τον αγαπάς για τη γήινη πλευρά του. Είναι ένας Ηρακλής έξω καρδιά!

Κείμενο: Άνδρη Θεοδότου Σκηνοθεσία: Δημήτρης Δεγαΐτης Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Σκαβάρας Μουσική: Νίκος Τσέκος Παραγωγή: εταιρεία θεάτρου «ΠΕΔΙΟ ΤΕΧΝΗΣ» Παίζουν: Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου, Βερόνικα Δαβάκη, Αυγουστίνος Κούμουλος, Γιάννης Δαμάλας, Κωστάκης Ανδρικόπουλος, Γιάννης Ασκάρογλου, Ιουλία Γεωργίου, Χριστιάνα Δρόσου, Καίτη Ιωαννίδου, Θανάσης Πατριαρχέας, Ειρήνη Τσιριγώτη, Γιάννης Κόκκας, Ιζαμπέλα Μπαλτσαβιά, Δώρα Παρδάλη

info

Έως 22/2. Σάββατο και Κυριακή στις 5 μ.μ. 

Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία 

(πληροφορίες-κρατήσεις: Ε. Πανουτσοπούλου, 6947-025226). Για παιδιά από 6 ετών 

Θέατρο OLVIO: Ιερά Οδός 67 και Φαλαισίας 7, Βοτανικός τηλ. 210-3414118

 

Όλοι μαζί θα φτιάξετε την παράσταση! 

Κερδίστε προσκλήσεις για θέατρο-2

Το έργο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Χρήστου Μπουλώτη «Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο»*. Θα το ζωντανέψετε όλοι μαζί, αφού μοιραστείτε σκέψεις και συναισθήματα, στη δημιουργική παρέα του εργαστηρίου «Το Νήμα». 

Ο Τιριτόμ αποφασίζει να ενώσει την πολιτεία του με την απέναντι πολιτεία. Ενώ παλιά ήταν ενωμένες και αγαπημένες, ξαφνικά χωρίστηκαν από τους κατοίκους τους για «ασήμαντη αφορμή»… Ποια μπορεί να είναι η αφορμή, όμως, για εσάς και τους γονείς σας, που θα ζωντανέψετε το παραμύθι; Πώς θα φανταστείτε τον Τιριτόμ; Άραγε, θα αποφασίσετε να χτίσετε το γεφύρι με τις εφτά καμάρες;

Με φόντο ένα όμορφο σκηνικό, θα έχετε τη δυνατότητα να δώσετε την τελική μορφή στο παραμύθι. Επίσης, στην παράσταση που θα παιχτεί στο θέατρο την επόμενη χρονιά, τους ήρωές της, τον Τιριτόμ και τη Μαρία, αν θέλετε, μπορείτε να τους ενσαρκώσετε και εσείς! Τι σημαίνει αυτό; Μας το εξηγεί η Αριστέα Κοντραφούρη, που σκηνοθετεί την παράσταση.

Κάθε εβδομάδα δημιουργείται μια παράσταση. ∆ηλαδή; Τα παιδιά γίνονται ηθοποιοί και σκηνοθέτες;  

Aριστέα Κοντραφούρη: Το προσχέδιο της παράστασης υπάρχει. Παιδιά και γονείς συμμετέχουν σε αυτό το προσχέδιο μέσα από παιχνίδια, κατασκευές, ρόλους. Αυτό που θα καταθέσουν θα αξιολογηθεί και θα ενταχθεί στο προσχέδιο, θα το εμπλουτίσει, θα του δώσει ζωή. Κάποια σκηνή του παραμυθιού πράγματι θα τη σκηνοθετήσουν. Το υλικό που θα προκύψει από τα εργαστήρια θα είναι πηγή ερεθισμάτων για την τελική μορφή της παράστασης, που θα παρουσιαστεί του χρόνου στο θέατρο.

Του χρόνου, στην παράσταση θα παίζουν κάθε εβδομάδα τον Τομ και τη Μαρία διαφορετικά παιδιά. Θα είναι παιδιά που παίρνουν μέρος φέτος στο εργαστήριο; Και πώς θα γίνει η επιλογή; 

Α. Κ.: Τα παιχίδια, οι σκηνές που θα παίξουν και οι διάλογοι που θα ανα-πτυχθούν κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου θα αναδείξουν τα παιδιά που επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή και να ερμηνεύσουν τους ρόλους. ∆ε θέλουν πάντα όλα τα παιδιά να το κάνουν, αυτά όμως που το επιθυμούν πολύ το εκφράζουν. Θα συζητήσουμε όλοι μαζί, συμμετέχοντες και συντελεστές, ποια παιδιά πιστεύουμε ότι ταιριάζουν πιο πολύ με τους ήρωες του παραμυθιού. Όμως, εκτός από τους ρόλους του Τομ και της Μαρίας, υπάρχει και μια άλλη σκηνή που θα δώσει σε όλα τα παιδιά που θα πάρουν μέρος στο εργαστήριο τη δυνατότητα να ανέβουν στη σκηνή.

 

* To βιβλίο «Ο Τομ Τιριτόμ και η πολιτεία που ήταν χωρισμένη στα δύο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

 

Το Νήμα…

…είναι μια ομάδα επαγγελματιών των ανθρωπιστικών επιστημών και του θεάτρου. Την αποτελούν ο Ιωάννης Πίμπας, ψυχολόγος MSc, η Αριστέα Κοντραφούρη, ηθοποιός και παιγνιοθεραπεύτρια, και η Λαμπρινή Κουβαρά, ψυχοπαιδαγωγός και παιγνιοθεραπεύτρια. Η ομάδα χρησιμοποιεί το παιχνίδι ως μέσο διερεύνησης και ανακάλυψης και σκοπό έχει να μας δώσει τα ερεθίσματα εκείνα που θα μας βοηθήσουν να εκφραστούμε. 

 

Σύλληψη, σκηνοθεσία, δραματουργική επεξεργασία-στίχοι, ερμηνεία: Aριστέα Κοντραφούρη Συντονισμός εργαστηρίων: Αριστέα Κοντραφούρη, Λαμπρινή Κουβαρά, Γιάννης Πίμπας Κατασκευή κούκλας: Αριστέα Κοντραφούρη, με την καθοδήγηση της Εμμανουέλας Καποκάκη 

 

info 

Κάθε Κυριακή στις 5 μ.μ. 

Το Νήμα: Αιολέων 36, Άνω Πετράλωνα, τηλ. κρατήσεων: 6945-252935 (10 π.μ.-1 μ.μ.) 

 

Δείτε πώς θα κερδίσετε τις προσκλήσεις στο τεύχος των «Ερευνητών» που κυκλοφορεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή