Ανοίγει το «παιχνίδι» της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

Ανοίγει το «παιχνίδι» της διαδοχής στο ΠΑΣΟΚ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίοδος ραγδαίων κομματικών εξελίξεων ανοίγει άμεσα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε προανήγγειλε ήδη από το βράδυ των εκλογών ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Το συνέδριο που εξήγγειλε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα δρομολογηθεί πιθανότατα για τον Μάρτιο, με σκοπό να μπορεί το κόμμα να λειτουργήσει συντεταγμένα στη νέα Βουλή.

Διεργασίες

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήδη συναντά στελέχη του κόμματος προκειμένου να διαπιστώσει ποιες είναι οι προθέσεις τους. Ακόμη εντονότερες είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ ενεργών, αλλά και ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ εις αναζήτηση ενός σχήματος το οποίο θα βοηθήσει αν όχι στην ανάκαμψη, τουλάχιστον στη διατήρηση βιώσιμων ποσοστών για το πάλαι ποτέ κραταιό κόμμα. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, δηλαδή τη συγκρότηση της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας η οποία αποτελείται από μόλις 13 πρόσωπα, γίνεται σαφές ότι τουλάχιστον ως προς τα προβεβλημένα στελέχη, στην επικείμενη κούρσα διαδοχής δεν μπορεί να κατέλθουν άπαντες.

Εκ των πραγμάτων «εντός κούρσας» είναι η κ. Φώφη Γεννηματά και ο κ. Ανδρ. Λοβέρδος (ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης δεν εξελέγη), τα πρόσωπα που κατέλαβαν τις δύο μοναδικές έδρες του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ Αθηνών. Και οι δύο ήδη έχουν επαφές στην προσπάθεια εξασφάλισης στήριξης στο πρόσωπό τους. Ωστόσο, θεωρείται πολύ πιθανό ότι σε αυτή την ενδοκομματική διαμάχη θα συμμετάσχουν και πρόσωπα από τη νεότερη γενιά. Ενας εξ αυτών θα είναι πιθανότατα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ κ. Ν. Ανδρουλάκης, ενώ στελέχη βολιδοσκοπούν τον κ. Κυρ. Πιερρακάκη, ο οποίος ωστόσο δεν έχει καταλήξει ακόμη.

Πολλά από τα ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις επαφές που έχουν εκτιμούν πως ο επόμενος πρόεδρος του κόμματος οφείλει να προέρχεται από τη νεότερη γενιά και γι’ αυτό προκρίνουν είτε τον κ. Ανδρουλάκη είτε τον κ. Πιερρακάκη. Ο τελευταίος, μάλιστα, λόγω του προφίλ του, θεωρείται από αρκετούς στο κόμμα και ως το πλέον ενδεδειγμένο πρόσωπο για τη συζήτηση που άπαντες αναμένουν ότι θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα μεταξύ των σχηματισμών που καταλαμβάνουν τον χώρο του ευρύτερου κέντρου. Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης, ως γραμματέας, παραμένει το πρόσωπο που ελέγχει σημαντικό σκέλος του εναπομείναντος κομματικού μηχανισμού.

Σε ορισμένους κύκλους του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί και ένα ακόμη σενάριο για «βελούδινη» διαδοχή. Και τούτο προβλέπει σύμφωνη γνώμη όλων για την προώθηση ενός από την παλαιότερη φρουρά στην προεδρία (πιθανότατα της κ. Γεννηματά) και πλαισίωσή του από τη νεότερη γενιά στελεχών του κόμματος. Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Πιερρακάκης θα προωθηθεί στη θέση του γραμματέα του κόμματος, εκ των νεότερων βουλευτών, ο κ. Οδ. Κωνσταντινόπουλος θα αναλάβει τις ευθύνες του γραμματέα της Κ.Ο., ενώ ο κ. Ανδρουλάκης θα παραμείνει στην Ευρωβουλή μαζί με την κ. Εύα Καϊλή, συμπληρώνοντας την εικόνα των τριαντάρηδων που θα πλαισιώνουν τον νέο πρόεδρο.

Γενική συμφωνία

Μεταξύ των στελεχών υπάρχει και μια γενική συμφωνία ότι δεν πρέπει να ανοίξει παράθυρο επιστροφής στον κ. Γ. Παπανδρέου. Προφανώς, όλα αυτά τα σενάρια μένει να επιβεβαιωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα. Στη Χαρ. Τρικούπη μένει, επίσης, να αποφασίσουν και τι θα πράξουν κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, με τη θετική ψήφο να μην αποκλείεται κατηγορηματικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή