Νέα πρόσωπα στο δίκτυο των Πυρήνων

Νέα πρόσωπα στο δίκτυο των Πυρήνων

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπλοκή δύο νέων προσώπων στο σχέδιο απόδρασης των μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τον Κορυδαλλό αποκάλυψε στην προανακριτική κατάθεσή του στην Αντιτρομοκρατική ο 29χρονος Αλβανός Bujar M. ή «Τόνι», που συνελήφθη την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για έναν υπήκοο Αλβανίας που συστήθηκε στον 29χρονο ως «Ανδρέας» και μια 45χρονη γυναίκα δικηγόρο, ονόματι «Μαρία». Ο πρώτος φέρεται να μεσολάβησε προκειμένου ο Bujar να έρθει σε επαφή με την καταζητούμενη συνεργό των «Πυρήνων» Αγγελική Σπυροπούλου, 22 ετών. Η 45χρονη δικηγόρος αντίστοιχα φέρεται να μετέφερε έγγραφα, χρήματα και μηνύματα από τον έγκλειστο (στον Κορυδαλλό) Αλβανό βαρυποινίτη Fabjo D. προς τον 29χρονο κατηγορούμενο «βοηθό» του και αντίστροφα.

Ο τελευταίος κατέθεσε στους αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής ότι συναντήθηκε για πρώτη φορά με τη Σπυροπούλου τον Νοέμβριο του 2014 στο Πεδίον του Αρεως. Οπως περιγράφει, «ήρθε και με βρήκε μια γυναίκα, ηλικίας περίπου 22 ετών, με ξανθά μαλλιά, ύψους περίπου 1.60 μ. και μου συστήθηκε ως “Μαρία”. Μόλις συναντηθήκαμε, μου είπε να απενεργοποιήσω το κινητό μου και να βγάλω την κάρτα sim, ενώ στη συνέχεια επιβιβαστήκαμε στο αμάξι μου και μου είπε να κάνουμε δυο-τρεις βόλτες στη γύρω περιοχή, κατά τη διάρκεια των οποίων κοιτούσε επίμονα γύρω της».

Η συνάντηση

Ο 29χρονος κατέθεσε ότι ήρθε σε επαφή με τη Σπυροπούλου με τη μεσολάβηση ενός ομοεθνούς του: «Κανονίσαμε να συναντηθούμε την ίδια ημέρα, απογευματινές ώρες, στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα. Εκεί ήρθε και με βρήκε ένας άνδρας γεροδεμένος, με ύψος 1.80 – 1.90 μ., λίγα ανοιχτόχρωμα μαλλιά, ανοιχτόχρωμο μούσι και γαλανά μάτια, ο οποίος δεν μου συστήθηκε παρά μόνον μου έδωσε 700 ευρώ και μου είπε ότι την επομένη θα έπρεπε να πάω στο Πεδίον του Αρεως, όπου θα συναντούσα ένα άτομο που θα κρατούσε εφημερίδα Espresso». Σε επόμενη συνάντησή τους ο άγνωστος άνδρας συστήθηκε ως «Ανδρέας» και έδωσε εντολή στον 29χρονο να συναντήσει τη Σπυροπούλου στο parking των Goody’s στη Γλυφάδα.

Στην προανακριτική του απολογία ο 29χρονος περιγράφει ότι μετέφερε (με το αυτοκίνητό του) τη Σπυροπούλου σε σούπερ μάρκετ κυρίως σε Π. Φάληρο, Ελληνικό και Γλυφάδα απ’ όπου αγόραζαν τρόφιμα τα οποία μετέφεραν στην αποθήκη του Ασπροπύργου: «Κινηθήκαμε πάλι προς τα νότια προάστια, στην περιοχή της Γλυφάδας, του Ελληνικού, του Π. Φαλήρου, όπου σταματήσαμε πάλι σε πολλά σούπερ μάρκετ προκειμένου η “Μαρία” (η Αγγελική Σπυροπούλου) να αγοράσει τρόφιμα. Μόλις τελείωσε, πήγαμε πάλι στην αποθήκη στον Ασπρόπυργο όπου αφήσαμε τις σακούλες». Αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε ότι οι συνεργοί των «Πυρήνων» επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν ως καμουφλάζ για το αυτοκίνητο – βόμβα που θα εκρήγνυτο στον μαντρότοιχο του Κορυδαλλού προϊόντα μαναβικής.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές του Αλβανού Bujar M. ή «Τόνι» στον ρόλο της 45χρονης συνηγόρου του έγκλειστου βαρυποινίτη Fabjo D. «Συναντήθηκα δύο φορές μαζί της, τη μία για να της δώσω ένα χαρτί και τη δεύτερη για να πάρω από αυτήν το χρηματικό ποσό των 150 ευρώ. Τη συνάντησα επίσης άλλες δύο φορές στον Κορυδαλλό μετά από επισκεπτήρια που είχε κάνει στον Fabjo D., ενώ μου υπενθύμισε να μην ξεχάσω να πάω σε ραντεβού που είχα κανονίσει με τη “Μαρία” (σ.σ. την Αγγελική Σπυροπούλου)». Υπενθυμίζεται ότι ο Fabjo D. κρατείται στην Α΄ πτέρυγα του Κορυδαλλού, όπου ανέπτυξε σχέσεις με το μέλος των «Πυρήνων» Χρήστο Τσάκαλο.

Ο συλληφθείς αναφέρθηκε στις επισκέψεις που πραγματοποίησε με τη Σπυροπούλου στο κρησφύγετο του Λουτρακίου, ισχυριζόμενος ότι «μέσα στο σπίτι δεν αντιλήφθηκα να υπάρχει οτιδήποτε ύποπτο». Αποκαλύπτεται ακόμα ότι ο 29χρονος «Τόνι» είναι το άτομο που είχε συστηθεί στους ιδιοκτήτες του ακινήτου ως σύντροφος της 22χρονης με μικρό όνομα «Χάρης», αλλά και το άτομο που μετέφεραν συχνά, όπως περιγράφουν στις καταθέσεις τους, οδηγοί ραδιοταξί του Λουτρακίου.

Ο Bujar M. ή «Τόνι» ισχυρίστηκε ότι μόλις κατάλαβε ότι η 22χρονη ήταν αναμεμειγμένη σε παρανομίες επικοινώνησε με τον «αδελφό» του στη φυλακή, τον Fabjo D., λέγοντάς του ότι «θα επιστρέψω στη Θεσσαλονίκη γιατί εκεί που πήγαινα γίνονταν “μαλακίες”». Τα παραπάνω επανέλαβε  ο  29χρονος και στη χθεσινή  απολογία του στον ειδικό εφέτη ανακριτή.

Αντίστοιχα, ο 23χρονος Ελληνοαρμένιος συνεργός του, που συνελήφθη την περασμένη Τετάρτη στη Γλυφάδα αρνήθηκε την κατηγορία της συμμετοχής στην τρομοκρατική οργάνωση. Φέρεται να έκλεψε ένα Renault Kangoo που θα χρησιμοποιόταν στο σχέδιο απόδρασης των «Πυρήνων» από τον Κορυδαλλό και βρέθηκε εγκαταλελειμμένο σε ερημική περιοχή του όρους Αιγάλεω. Ο 23χρονος απολογούμενος ισχυρίστηκε ότι τα αποτυπώματά του ανιχνεύθηκαν στο εσωτερικό του αυτοκινήτου επειδή είχε αποπειραθεί να αφαιρέσει το κασετόφωνο.

Τι λέει η υπεράσπιση

Πάντως, από την προανάκριση φέρεται να έχουν προκύψει στοιχεία που τον συνδέουν και με άλλη κλοπή αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιόταν από το δίκτυο των τρομοκρατών. Και οι δύο κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις χθεσινές απολογίες τους στον ειδικό εφέτη ανακριτή. Ο συνήγορός τους κ. Σάκης Κεχαγιόγλου χαρακτήρισε την εξέλιξη «αναμενόμενη στο παρόν δικονομικό στάδιο» και προσέθεσε ότι «εφόσον τα νέα στοιχεία που προστίθενται στη δικογραφία διασκεδάσουν τις ενδείξεις ενοχής των εντολέων μου, θα έχουμε καλύτερη τύχη στο μέλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή