Το παρασκήνιο, οι «καραμπόλες» και οι εκπλήξεις των επιλογών Τσίπρα

Το παρασκήνιο, οι «καραμπόλες» και οι εκπλήξεις των επιλογών Τσίπρα

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση να προταθεί η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου πρόεδρος της Βουλής και να μην καταλάβει, τελικά, υπουργικό θώκο, ήταν, ίσως, η μεγαλύτερη έκπληξη της ανακοίνωσης της τελικής σύνθεσης της νέας κυβέρνησης. Οι διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τους συνεργάτες του, η ανάγκη να τηρηθούν ισορροπίες, η μεταβλητή ΑΝΕΛ, που έπρεπε να εισαχθεί στο κυβερνητικό σχήμα «γέννησαν» το αποτέλεσμα που ανακοινώθηκε χθες, έπειτα από διεργασίες που άρχισαν το βράδυ της Κυριακής και ολοκληρώθηκαν λίγη ώρα πριν από την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης. Οι «καραμπόλες» δεν ήταν λίγες και αρκετές από τις πληροφορίες που διακινούνταν για τις θέσεις που θα αναλάμβαναν οι «υπουργοποιήσιμοι» διαφοροποιήθηκαν στην τελική ευθεία.

Αναφορικά με την κ. Κωνσταντοπούλου, το όνομά της ακούστηκε αρχικά για το υπ. Δικαιοσύνης, κατόπιν για το χαρτοφυλάκιο πάταξης της διαφθοράς, χθες το πρωί για το υπερυπουργείο Εσωτερικών. Τελικά, έμεινε εκτός κυβέρνησης, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι ήταν προσωπική επιθυμία της να προταθεί για Πρόεδρος της Βουλής, εξέλιξη που μετακίνησε τον κ. Ν. Βούτση στο Εσωτερικών. Για το τελευταίο υπουργείο προοριζόταν αρχικά ο κ. Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος, τελικά, βρέθηκε στο Εργασίας, καθώς ο ίδιος εμφανίζεται να εξέφρασε προβληματισμό για το εκτεταμένο αντικείμενο που ενσωματώθηκε στο Εσωτερικών. Η τελική απόφαση για την κ. Κωνσταντοπούλου, έφερε στην κυβέρνηση, ως υπουργό Δικαιοσύνης, τον εξωκοινοβουλευτικό κ. Νίκο Παρασκευόπουλο. Πάντως, η υποψηφιότητα της κ. Κωνσταντοπούλου για τη θέση της προέδρου της Βουλής προκάλεσε αντιδράσεις από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και «Ποτάμι».

Μια σειρά από μετακινήσεις αφορούν το υπ. Οικονομικών. Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, που φερόταν να έχει κλείσει μια θέση εκεί, βρέθηκε, τελικά, στο υπ. Εξωτερικών, με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις, κάτι που μεταφράζεται σε ανάληψη ρόλου διαπραγματευτή με τους εταίρους και δανειστές. Σύμφωνα με ορισμένους, ο κ. Γ. Βαρουφάκης δεν επιθυμούσε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ να συγκατοικήσει μαζί του στο Οικονομικών. Στο υπ. Οικονομικών, ωστόσο, κατέληξε η κ. Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει παρακολουθήσει στενά τα θέματα του ΤΑΙΠΕΔ και των ιδιωτικοποιήσεων, ωστόσο, μάλλον θα προτιμούσε να τοποθετηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η μετακόμιση ευρωβουλευτή στην κυβέρνηση δεν αφορούσε, τελικά, τον κ. Δ. Παπαδημούλη, όπως είχε συζητηθεί, αλλά τον κ. Γ. Κατρούγκαλο, που αποτέλεσε μία ακόμη έκπληξη του κυβερνητικού σχήματος. Ο κ. Στ. Κούλογλου, ως πρώτος επιλαχών του ευρωψηφοδελτίου, θα μετακομίσει στη θέση του στις Βρυξέλλες.

Η ικανοποίηση του αιτήματος του κ. Καμμένου να αναλάβει το υπουργείο Εθν. Αμυνας έφερε τον κ. Θεόδ. Δρίτσα στον Πειραιά, καθώς ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπ. Ναυτιλίας, ενώ θα «συγκατοικήσει» στο νέο κυβερνητικό σχήμα με τη σύζυγό του, κ. Τασία Χριστοδουλοπούλου, η οποία ανέλαβε τον τομέα Μεταναστευτικής Πολιτικής. Με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να έχει διαμηνύσει ήδη από προχθές ότι «δεν πρόκειται να μείνει μόνος ο Καμμένος στο Αμυνας», την εικόνα εκεί συμπληρώνουν ως αναπληρωτής ο κ. Κ. Ησυχος και ως υφυπουργός ο προερχόμενος από τις Ενοπλες Δυνάμεις βουλευτής Επικρατείας κ. Ν. Τόσκας.

Οι πληροφορίες που ήθελαν δημοσιογράφο να αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της νέας κυβέρνησης διαψεύσθηκαν επίσης και στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου τοποθετήθηκε ο πρόσφατα υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας κ. Γ. Σακελλαρίδης, ενώ ο κ. Ν. Ξυδάκης επελέγη για το υπ. Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή