Τσίπρας: «Οχι στη ρήξη, δεν συνεχίζουμε την καταστροφή»

Τσίπρας: «Οχι στη ρήξη, δεν συνεχίζουμε την καταστροφή»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπραγμάτευση με τους εταίρους, ανακούφιση των πλέον ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, αναπτυξιακή στήριξη της οικονομίας και σύγκρουση με κατεστημένο και διαπλοκή συγκροτούν το τετράπτυχο των προτεραιοτήτων της νέας κυβέρνησης, όπως το παρουσίασε χθες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας στους υπουργούς του, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Ειδικότερα:

• Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους εμφανίστηκε υπέρ της συνεννόησης, τονίζοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί καλόπιστα να συζητήσουμε με όλους» και προσθέτοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να πάμε για ρήξη, δεν θα συνεχίσουμε όμως και την καταστροφή», ενώ επισήμανε ότι το ζητούμενο από μια τέτοια διαδικασία είναι η αναζήτηση «μιας δίκαιης, βιώσιμης και αμοιβαία επωφελούς λύσης». Ως προς τη θέση με την οποία η κυβέρνηση θα προσέλθει σε αυτή τη διαδικασία, αναφέρθηκε σε «ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και ριζικών αλλαγών, καθώς και ένα τετραετές δημοσιονομικό σχέδιο πρωτογενώς ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς δημιουργία νέων ελλειμμάτων, αλλά και χωρίς εξοντωτικά και ανέφικτα πλεονάσματα», το οποίο θα περιλαμβάνει και προτάσεις για προώθηση επενδύσεων, προκειμένου να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

• Για τη στήριξη της οικονομίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην παροχή «εργαλείων» για την έξοδο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον ασφυκτικό κλοιό ύφεσης και ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και στην προώθηση ολοκληρωμένου σχεδίου για τη μείωση της ανεργίας.

• Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «πρώτιστο χρέος» της κυβέρνησης τη βοήθεια σε όσους στερούνται βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το φαγητό, η θέρμανση, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

• Για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και τη σύγκρουση με το κατεστημένο, μίλησε για ριζική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση, θεσμική θωράκιση της διαφάνειας, αντιμετώπιση της διαπλοκής, επιβολή δίκαιου φορολογικού συστήματος, αντιμετώπιση της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου, διεύρυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης φαίνεται ότι απασχολεί τον πρωθυπουργό, ο οποίος ανάλωσε σημαντικό μέρος της ομιλίας του για να προσδιορίσει το «νέο ύφος και νέο ήθος» που πρέπει να εκπέμπουν τα μέλη της. Ετσι, κάλεσε τους υπουργούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Μηδενική ανοχή σε αλαζονεία, αποφυγή σπατάλης και αμείλικτη αντιμετώπιση της διαφθοράς» συνιστούν το τρίπτυχο του υπουργικού savoir faire της νέας κυβέρνησης ή, τουλάχιστον, αυτό ζήτησε ο κ. Τσίπρας. Εξειδικεύοντας, τους κάλεσε να λειτουργήσουν με όρους δικαιοσύνης, διαφάνειας και ισονομίας, να μην υποκύψουν στον πειρασμό των ρουσφετιών και να λειτουργούν συλλογικά, με αλληλεγγύη, εμπιστοσύνη και συντονισμό. Σε πρακτικό επίπεδο, τους ζήτησε να επιλέγουν την οικονομική θέση για τις αεροπορικές μετακινήσεις τους, να περιορίσουν τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων, τον αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται για την ασφάλειά τους και τη χρήση υπηρεσιακών οχημάτων. Ζήτησε, τέλος, να εμπιστευθούν και να σεβαστούν τους δημόσιους λειτουργούς και υπαλλήλους και να συνεργαστούν μαζί τους.

Το υπουργικό συμβούλιο στη διευρυμένη σύνθεσή του, όπως χθες, θα συνεδριάζει σε μηνιαία βάση, ενώ κάθε εβδομάδα θα συνέρχεται το 15μελές κυβερνητικό συμβούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή