Απελευθερώθηκε πλήρως το Κομπάνι

Απελευθερώθηκε πλήρως το Κομπάνι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακούφιση στη διεθνή κοινότητα, ενθουσιασμό στους Κούρδους και ανησυχία στην Τουρκία προκάλεσε η ανακατάληψη του Κομπάνι από τους Κούρδους μαχητές, ύστερα από τέσσερις μήνες σκληρού πολέμου με τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους». Ηταν η σημαντικότερη, μέχρι στιγμής, ήττα των τζιχαντιστών, οι οποίοι εξακολουθούν ωστόσο να ελέγχουν σημαντικά εδάφη και μεγάλα αστικά κέντρα τόσο στη Συρία όσο και στο γειτονικό Ιράκ.

Χθες το πρωί, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επιβεβαίωσε ότι οι κουρδικές δυνάμεις που πολεμούν το «Ισλαμικό Κράτος» είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το 90% της περιοχής που περιλαμβάνει το Κομπάνι, κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία. «Ο πόλεμος εναντίον του “Ισλαμικού Κράτους” αργεί να τελειώσει, αλλά η ήττα της οργάνωσης στο Κομπάνι τής στερεί έναν από τους στρατηγικούς της στόχους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νωρίτερα, οι Μονάδες Προστασίας του Κουρδικού Λαού (YPG), οι οποίες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος στη μάχη για το Κομπάνι, είχαν ανακοινώσει ότι η πόλη «απελευθερώθηκε πλήρως» και ότι η ήττα του «Ισλαμικού Κράτους» θα αποδειχθεί «η αρχή του τέλους του». Η αριστερή πολιτοφυλακή YPG, η οποία πρόσκειται στο εκτός νόμου κουρδικό κόμμα της Τουρκίας ΡΚΚ, ευχαρίστησε τον υπό αμερικανική ηγεσία διεθνή συνασπισμό για την αεροπορική υποστήριξη των Κούρδων, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη της για τη συμβολή Κούρδων και Αράβων μαχητών από το Ιράκ.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, το μέτωπο των επιχειρήσεων μεταφέρθηκε στα νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά περίχωρα του Κομπάνι, όπου υπάρχουν ακόμη θύλακοι που ελέγχονται από τους τζιχαντιστές. Οι τελευταίοι εξακολουθούν να είναι παρόντες σε δεκάδες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας του Κομπάνι, ένα από τα τρία «καντόνια» της ντε φάκτο αυτόνομης κουρδικής περιοχής στη Βόρεια Συρία, προς τα τουρκικά σύνορα.

Ατμόσφαιρα ενθουσιασμού επικρατούσε χθες στις κουρδικές περιοχές της Συρίας, καθώς ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους για να πανηγυρίσει, με τραγούδια και χορούς, τη νίκη εναντίον των τζιχαντιστών. Η κατάσταση που διαμορφώνεται προκαλεί έντονη ανησυχία στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας θεωρεί την πολιτοφυλακή YPG και το κόμμα PYD που την υποστηρίζει παρακλάδια του «τρομοκρατικού», κατά την Αγκυρα, ΡΚΚ, ηγέτης του οποίου είναι ο φυλακισμένος Αμπντουλάχ Οτσαλάν. «Δεν επιθυμούμε επανάληψη της κατάστασης στο Ιράκ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικής κρατικής οντότητας στη Βόρεια Συρία, κατά το πρότυπο της αυτόνομης κουρδικής περιοχής στο Βόρειο Ιράκ.

«Τι έχει το Κομπάνι που όλος ο κόσμος ασχολείται και συνεργάζεται;», διερωτήθηκε ρητορικά ο Ερντογάν, για να προσθέσει: «Τους λέμε για το Χαλέπι και κανείς δεν ακούει. Ενα εκατομμύριο 200 χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί, εκεί είναι η οικονομία, η Ιστορία και ο πολιτισμός, γιατί δεν σας ενδιαφέρει;».

Ενδειξη εκνευρισμού της τουρκικής κυβέρνησης ήταν και η δυναμική επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στο Σουρούτς, στη Νότια Τουρκία, προκειμένου να αποτραπεί η επιστροφή Κούρδων προσφύγων στο Κομπάνι μέσω των τουρκικών συνόρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού εναντίον πολιτών που πλησίαζαν τα σύνορα. Πάντως, Κούρδοι αξιωματούχοι από το Κομπάνι προειδοποίησαν τους πρόσφυγες ομοεθνείς τους να μη βιαστούν να επιστρέψουν στην πόλη, το 50% της οποίας έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή