Δάνειο προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα μνημόνιο

Δάνειο προς την Ουκρανία με αντάλλαγμα μνημόνιο

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτο δάνειο για τη διάσωση της ουκρανικής οικονομίας, που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, με αντάλλαγμα… μνημόνιο για την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αυτό αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες.

Οι εκπρόσωποι των «28» αποφάσισαν να χορηγήσουν στην Ουκρανία δάνειο ύψους 1,8 δισ. ευρώ, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αύξησης. Οπως αποκάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, ορισμένα κράτη-μέλη, προεξάρχουσας της Βρετανίας, είχαν ζητήσει μεγαλύτερη δανειακή βοήθεια, ύψους 2,6 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση του Ουκρανού πρωθυπουργού Αρσένι Γιάτσενιουκ έχει προσφύγει και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προκειμένου να καλύψει τη «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού της, η οποία εκτιμάται στα 15 δισ. ευρώ για το τρέχον έτος.

Η απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών θέτει ως όρο για την εκταμίευση της πρώτης δόσης την υπογραφή «Μνημονίου Συνεννόησης», με το οποίο το Κίεβο θα δεσμευθεί για την προώθηση μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στον δημοσιονομικό τομέα και στα πεδία της ενέργειας και του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Στο μεταξύ, εννέα Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και 29 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις του τελευταίου εικοσιτετραώρου με ρωσόφωνους αυτονομιστές, όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Οι πιο σφοδρές συγκρούσεις διεξάγονται στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντεπάλτσεβε, κοντά στα σύνορα των περιοχών Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, όπου βρίσκονται τα βασικά προπύργια των αυτονομιστών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή