Αμηχανία στην αγορά ενέργειας για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης

Αμηχανία στην αγορά ενέργειας για τις θέσεις της νέας κυβέρνησης

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάγωμα έχει προκαλέσει στην αγορά ενέργειας η τοποθέτηση του κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αν και την «έκπληξη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος της αγοράς ηλεκτρισμού «δεν την κάνει το πρόσωπο του κ. Λαφαζάνη αλλά οι κατ’ αρχήν θέσεις που διατύπωσε στο προεκλογικό του πρόγραμμα ο ΣΥΡΙΖΑ για τον τομέα της ενέργειας», η επιλογή του κατ’ εξοχήν κρατιστή της κυβέρνησης σ’ έναν τομέα που βρίσκεται σε μια συνολική φάση ανασυγκρότησης στη βάση όχι μόνο των δεσμεύσεων της χώρας έναντι του Μνημονίου, αλλά και της εναρμόνισής της με την ευρωπαϊκή νομοθεσία έχει προσθέσει αμηχανία στην αγορά.

Προς το παρόν η αγορά προσπαθεί να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης κυρίως για τον τομέα του ηλεκτρισμού όπου με βάση το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται οι μεγαλύτερες ανατροπές και σε πρώτη φάση προσδοκά τουλάχιστον μια διάθεση για διάλογο και όχι «ντε φάκτο αποφάσεις». Επιφυλακτική εμφανίζεται η αγορά ενέργειας και ως προς την επιλογή της ένταξης του τομέα σ’ ένα υπερυπουργείο, αναγνωρίζοντας μια κατ’ αρχήν υποβάθμιση ενός καίριου πυλώνα για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Πέρα όμως από τις επιφυλάξεις και τα ερωτήματα που τίθενται από πλευράς της αγοράς σχετικά με το κατά πόσον η ενεργειακή πολιτική ΣΥΡΙΖΑ προσκρούει στην πολιτική της Ε.Ε., αποτελεί από μόνη της μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση. Αυτό που εν πολλοίς έχει εξαγγείλει για την αγορά ηλεκτρισμού, είναι η επαναφορά της ενιαίας καθετοποιημένης ΔΕΗ μέσω της συγχώνευσης των θυγατρικών της στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η ενίσχυση της παραγωγικής της βάσης με την ολοκλήρωση την νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας και την υλοποίηση της δεύτερης μονάδας της Μελίτης και παράλληλα η παροχή δωρεάν ρεύματος σε 300.000 νοικοκυριά. Μια ρεαλιστική προσέγγιση αυτής τη πολιτικής, προϋποθέτει πρόγραμμα διάσωσης της ΔΕΗ που βρίσκεται στο στάδιο της χρεοκοπίας υπό το βάρος των 2 δισ. ανεξόφλητων οφειλών.

Η αγορά έχει ήδη διαγράψει τόσο την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όσο και της Μικρής ΔΕΗ, σχέδιο που δεν έχει συνδεθεί μόνο με το Μνημόνιο, αλλά και με την υποχρέωση εναρμόνισης της χώρας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Στο σχέδιο αυτό κατέφυγε η προηγούμενη κυβέρνηση μετά την καταδίκη της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την καθυστέρηση ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται και η πολιτική της νέας κυβέρνησης για τον τομέα των ΑΠΕ, τον οποίο έχει εξαγγείλει ότι θα ενισχύσει, χωρίς να γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος, που έχει γονατίσει καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Στον τομέα του φυσικού αερίου η αγορά θεωρεί απολύτως αναμενόμενο το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ενώ στον κλάδο των καυσίμων, οι εξαγγελίες για πάταξη της φοροδιαφυγής έχει δημιουργήσει προσδοκίες για πάταξη του λαθρεμπορίου και ενίσχυση των υγιών επιχειρήσεων.

Ανησυχίες εκφράζονται για την κατάληξη των διαγωνισμών στον τομέα των υδρογονανθράκων, όπου έχει εξαγγελθεί η επαναπροκήρυξη των διαγωνισμών που βρίσκονται στον αέρα για τα τρία χερσαία Οικόπεδα στη Δυτική Ελλάδα και τα 20 υποθαλάσσια στο Ιόνιο και στην Κρήτη. Με ενδιαφέρον, τέλος, αναμένεται η πολιτική της νέας κυβέρνησης στα θέματα των αγωγών μετά και το ρωσικό άνοιγμα προς την Ελλάδα μέσω του νέου σχεδίου «Turkish Stream». Μια πρώτη πιο ξεκάθαρη εικόνα για την ενεργειακή ατζέντα της νέας κυβέρνησης αναμένει η αγορά από τις προγραμματικές δηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή